Elvitték a hatost - Ellenőrizte már szelvényét?

Publikálás dátuma
2019.06.16. 17:05

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 7 (hét) 17 (tizenhét) 26 (huszonhat) 28 (huszonnyolc) 31 (harmincegy) 32 (harminckettő) Nyeremények: 6 találatos szelvény 1 darab, nyereménye: 72.642.005 forint; 5 találatos szelvény 46 darab, nyereményük egyenként 302.395 forint; 4 találatos szelvény 2.653 darab, nyereményük egyenként 5.245 forint; 3 találatos szelvény 40.945 darab, nyereményük egyenként 1.320 forint. 
Szerző

Újra trükközik a kormány az egészségügyi szakdolgozók és védőnők bérének emelésével

Publikálás dátuma
2019.06.16. 16:58
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Kiderült, hogy ez nem egy új béremelés, hanem az a 8 százalék, amelyre még 2016-ban vállalt kötelezettséget a kabinet. Az érdekvédők azonnali egyeztetést kérnek.
Azonnali egyeztetést kérnek a kormánytól az egészségügy érdekvédői, miután a Magyar Közlönyben megjelent pénteken, majd egy nap múlva Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is bejelentette: 8 százalékkal emelik a szakdolgozók és a védőnők bérét. Azóta az érdekvédők számára az is kiderül: ez nem egy új béremelés, hanem az a 8 százalék, amelyre még 2016-ban vállalt kötelezettséget a kormány. A most bejelentett emelés fedezete 15 milliárdot igényel a költségvetésből a következő 6 hónapban. Ez azért érdekes, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május közepén még arról beszélt: a mostani emelés 35 milliárdba kerül majd. Vagyis az érintettek okkal következtethettek arra, hogy jóval, magasabb, akár mintegy 16,5 százalékos béremelésre is számíthatnak az idén.
A most bejelentett, júliusi nyolc százalékos emeléssel sem éri el a szakdolgozók mintegy 15 százalékának a fizetése a garantált bérminimumot – ez idén 195 ezer forint –, így ezért most bérkiegészítést kapnak.
– Ők valószínűleg meg sem érzik majd, hogy több lett a fizetésük – mondta a Népszavának Babonits Tamásné, a Magyar Szakdolgozói Kamara általános alelnöke. Hozzátette: a kormányzati bejelentés köszönő viszonyban sincs azzal a bértáblával, amiről négy hónapig velük tárgyaltak, és amit – tudomása szerint – a közigazgatási egyeztetés is jóváhagyott. Szombat óta tagjaik közül rengetegen jelezték az elégedetlenségüket. Mint mondta, a stratégiai partnereikkel felvették a kapcsolatot, hogy egyeztessenek a további lépésekről. A kamara nem csak a béremelés miatt elégedetlen, mert más – például a munkaruha-juttatással kapcsolatos – ígéretek sem teljesültek. Pedig a kamara még a modellek kiválasztásában is részt vett. Azóta viszont nem hogy nem érkezett meg a munkaruha, nyolc hónapja még csak szó sem esett erről. Babonits Tamásné szerint az ágyak mellett már most is 30-35 százalékkal kevesebb ápoló dolgozik, mint amennyire szükség lenne a működés minimális feltételeinek a biztosításához. Hozzátette: a magánellátás is csak a diagnózis felállításáig tökéletes, aztán keresni kell egy kórházat. Ápolónő meg már a magánkórházakban sincs, vagy jóval kevesebb, mint amennyire szükség lenne. Vegyes érzésekkel fogadták a védőnők is Horváth Ildikó államtitkár szombati bejelentését. „Örülünk annak, hogy végre a védőnők is az ágazati bértábla alapján kaphatják a fizetésüket, melyet 2013-óta várunk – kommentálta a döntést Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, de ezen a területen sem egyértelmű, mi lesz a 8 százalékos béremelés alapja. Eddig ugyanis a védőnők alapbérét a Munka Törvénykönyvéből levezethető szabályok alapján határozták meg, így a nagy többség a diplomás garantált bérminimumot és néhány tízezer forintnyi pótlékot, illetve illetménykiegészítést vitt haza. A kormányzati rendelkezés azt írja elő, hogy a szakmai bértáblában szereplő összegnél nem kaphatnak kevesebbet, viszont nem egyértelmű, hogy mi lesz a pótlékok, illetménykiegészítések sorsa. A bejelentett béremelés csak akkor jelent fizetés többletet a védőnők esetében, ha a pótlékokkal növelt bérre kapják meg a nyolc százalékot. Az egyesület a helyzet tisztázásához állásfoglalást kért a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől.
Szerző

Felhőszakadással indul a hét, de a végén megint visszatér a kánikula

Publikálás dátuma
2019.06.16. 16:31

Fotó: Shutterstock
A hét elején jégeső és tűző nap is előfordul majd az országban, hétvégén inkább már csak melegre kell számítani.
A jövő héten változékonyabb lesz az időjárás: a napsütés mellett zivatarokra is készülni kell. Ezzel együtt jellemzően 25-30 fok körül alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapi országos, középtávú előrejelzéséből.
Hétfőn inkább csak rövidebb időre süt ki a nap. Többfelé, a Nyugat-Dunántúlon kisebb eséllyel kell záporra, zivatarra számítani, amelyet néhol akár felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A szél elsősorban a Dunántúl északnyugati, nyugati tájain, illetve a Nyírség tágabb környezetében megerősödik, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A leghidegebb órákban 15-22 fok lesz. Napközben jobbára 25-30 fokig melegszik a levegő, de az északkeleti határvidéken 31, 32 fok is előfordulhat.
Kedden a hajnali órákban helyenként köd és rétegfelhőzet képződhet. Napközben a több-kevesebb napsütés mellett többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is. A minimumhőmérséklet 15-21, a maximumhőmérséklet 24-31 fok között alakul.
Szerdán hajnalban is lehet helyenként köd. Napközben a több-kevesebb napsütés mellett szórványosan valószínű zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-20, a legmagasabb hőmérséklet 25-31 fok között valószínű.
Csütörtökön és pénteken a sok napsütés mellett elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Csütörtökön a leghidegebb órákban 15-20, pénteken 16-21 fok lesz. Csütörtökön napközben 26-32, pénteken 26-33 fokig melegszik a levegő.
Szombaton és vasárnap több helyen várhatók záporok, zivatarok. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 17-22, vasárnap 16-21 fok között alakul. A nappali maximumok szombaton 25-32, vasárnap 22-30 fok között alakulnak.
Témák
időjárás
Frissítve: 2019.06.16. 17:11