Vihar verte végig Magyarországot, rengeteg helyre riasztják a tűzoltókat (videó)

Publikálás dátuma
2019.06.16. 18:24
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tolnát, Baranyát, Bács-Kiskunt és Pestet sem kímélte a szélsőséges időjárás. Zuhogott a jég és autók merültek el többé-kevésbé az utcákon hömpölygő sárban.
Felhőszakadás söpört végig az országon vasárnap délután. A vihar már-már elmosta Dél-Magyarországot: a Blikk.hu például azt írja a Baranya megyei Komlóról: brutális erővel, csapott le a zivatar, a városnak még a jégesőből is kijutott. Több videó is megörökíti a zord időjárás munkáját; van, amin autók látszanak, amint egymás után merülnek el az úton hömpölygő vízben, egy másik pedig a szakadó jégesőt mutatja.
Kidőlt fák, lefújt tetőcserepek, leszakadt vezetékek maradtak a vihar után, írja már Bács-Kiskun megyéről a katasztrófavédelem. Kidőlt fák, lefújt tetőcserepek, vagy épp leszakadt elektromos vezetékek miatt riasztják megye-szerte a tűzoltókat. Soltszentimrén egy ház tetejéről fújta le a szél a cserepet, Bócsán fák borultak az úttestre, megállítva ezzel a forgalmat. Nagybaracskán leszakadt elektromos vezeték lóg az úttestre, Izsákon fa dőlt egy személyautóra, a járműben senki nem tartózkodott. Az orgoványi Felsőjárás tanyán egy hatméteres akácfa dőlt egy lakóépületre, Fülöpszálláson, a Székekpuszta tanyánál szintén egy kidőlt fa okoz gondot, Bácsalmáson a tanyasornál ismét leszakadt villanyvezeték miatt kérték a település tűzoltóinak segítségét, egy kiskunhalasi utcában pedig egy lakóház kerítését törte össze egy kidőlt fa.
A Tolna megyei Bonyhádvarasdot sem kímélte az időjárás. Képeken jól látszik, több centiméter átérőjű jégdarabok is zuhogtak délután. Hőgyészen pedig villám csapott egy lakóházba - írja a katasztrófavédelem -, és ugyan sikerült hamar eloltani a tüzet egy poroltóval, de az elektromos berendezések nem élték túl a dolgot.
Hatalmas jégvihar zúdult nem sokkal hét óra előtt a megyeszékhely térségére is. Nem kímélte a vihar Egert sem, ahol a az utcazenészek hagyományos fesztiválját verte szét az orkánerejű vihar. A várostól tíz kilométerre lévő
Novajon, amelynek lakói a szőlőtermesztésből élnek, mindent elvert az olykor dió nagyságú jég, s a hiányos csapadékvíz-elvezetési hálózat miatt hömpölygött az utcákon a sárral vegyes áradat.

A helyiek közösségi portálján ez olvasható: "Sajnos a polgármesterek eddig semmit nem tettek! Közel 100 milliós csapadékvíz elvezetésének pályázatát nyerték meg évekkel ezelőtt és elszórakozták. Ez 100 százalékos pályázat volt nem kellett önrész a hivatalnak, de nem küldték vissza a pályázat javítását időn belül így Novaj elvesztette a támogatást!"
Pest megyének is jutott a vihar erejéből, legrosszabbul Tápiószelét érintve. Villanyvezetékre és úttestre is dőlt fa, de a távközlési kábelekben és egy épület tetejében is keletkezett kár. Dőlt fa továbbá kerítésre, megsértve egy gázvezetéket is. A tűzoltók folyamatosan hárítják el a károkat, majd indulnak a következő káresemény helyszínére.
Szerző
Frissítve: 2019.06.16. 20:39

Elvitték a hatost - Ellenőrizte már szelvényét?

Publikálás dátuma
2019.06.16. 17:05

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 7 (hét) 17 (tizenhét) 26 (huszonhat) 28 (huszonnyolc) 31 (harmincegy) 32 (harminckettő) Nyeremények: 6 találatos szelvény 1 darab, nyereménye: 72.642.005 forint; 5 találatos szelvény 46 darab, nyereményük egyenként 302.395 forint; 4 találatos szelvény 2.653 darab, nyereményük egyenként 5.245 forint; 3 találatos szelvény 40.945 darab, nyereményük egyenként 1.320 forint. 
Szerző

Újra trükközik a kormány az egészségügyi szakdolgozók és védőnők bérének emelésével

Publikálás dátuma
2019.06.16. 16:58
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Kiderült, hogy ez nem egy új béremelés, hanem az a 8 százalék, amelyre még 2016-ban vállalt kötelezettséget a kabinet. Az érdekvédők azonnali egyeztetést kérnek.
Azonnali egyeztetést kérnek a kormánytól az egészségügy érdekvédői, miután a Magyar Közlönyben megjelent pénteken, majd egy nap múlva Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is bejelentette: 8 százalékkal emelik a szakdolgozók és a védőnők bérét. Azóta az érdekvédők számára az is kiderül: ez nem egy új béremelés, hanem az a 8 százalék, amelyre még 2016-ban vállalt kötelezettséget a kormány. A most bejelentett emelés fedezete 15 milliárdot igényel a költségvetésből a következő 6 hónapban. Ez azért érdekes, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május közepén még arról beszélt: a mostani emelés 35 milliárdba kerül majd. Vagyis az érintettek okkal következtethettek arra, hogy jóval, magasabb, akár mintegy 16,5 százalékos béremelésre is számíthatnak az idén.
A most bejelentett, júliusi nyolc százalékos emeléssel sem éri el a szakdolgozók mintegy 15 százalékának a fizetése a garantált bérminimumot – ez idén 195 ezer forint –, így ezért most bérkiegészítést kapnak.
– Ők valószínűleg meg sem érzik majd, hogy több lett a fizetésük – mondta a Népszavának Babonits Tamásné, a Magyar Szakdolgozói Kamara általános alelnöke. Hozzátette: a kormányzati bejelentés köszönő viszonyban sincs azzal a bértáblával, amiről négy hónapig velük tárgyaltak, és amit – tudomása szerint – a közigazgatási egyeztetés is jóváhagyott. Szombat óta tagjaik közül rengetegen jelezték az elégedetlenségüket. Mint mondta, a stratégiai partnereikkel felvették a kapcsolatot, hogy egyeztessenek a további lépésekről. A kamara nem csak a béremelés miatt elégedetlen, mert más – például a munkaruha-juttatással kapcsolatos – ígéretek sem teljesültek. Pedig a kamara még a modellek kiválasztásában is részt vett. Azóta viszont nem hogy nem érkezett meg a munkaruha, nyolc hónapja még csak szó sem esett erről. Babonits Tamásné szerint az ágyak mellett már most is 30-35 százalékkal kevesebb ápoló dolgozik, mint amennyire szükség lenne a működés minimális feltételeinek a biztosításához. Hozzátette: a magánellátás is csak a diagnózis felállításáig tökéletes, aztán keresni kell egy kórházat. Ápolónő meg már a magánkórházakban sincs, vagy jóval kevesebb, mint amennyire szükség lenne. Vegyes érzésekkel fogadták a védőnők is Horváth Ildikó államtitkár szombati bejelentését. „Örülünk annak, hogy végre a védőnők is az ágazati bértábla alapján kaphatják a fizetésüket, melyet 2013-óta várunk – kommentálta a döntést Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, de ezen a területen sem egyértelmű, mi lesz a 8 százalékos béremelés alapja. Eddig ugyanis a védőnők alapbérét a Munka Törvénykönyvéből levezethető szabályok alapján határozták meg, így a nagy többség a diplomás garantált bérminimumot és néhány tízezer forintnyi pótlékot, illetve illetménykiegészítést vitt haza. A kormányzati rendelkezés azt írja elő, hogy a szakmai bértáblában szereplő összegnél nem kaphatnak kevesebbet, viszont nem egyértelmű, hogy mi lesz a pótlékok, illetménykiegészítések sorsa. A bejelentett béremelés csak akkor jelent fizetés többletet a védőnők esetében, ha a pótlékokkal növelt bérre kapják meg a nyolc százalékot. Az egyesület a helyzet tisztázásához állásfoglalást kért a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől.
Szerző