nyitvatartás;boltzár;Bubenkó Csaba;

2019-06-17 08:29:41

Önök kérték? Lopakodva közelít a rövidített vasárnapi nyitvatartás

A kereskedők maguk dönthetnének a vasárnapi rövidített műszakról– vetette fel egy, a boltzár mellett is kampányoló szakszervezet. A kormánynak persze nincs köze az ötlethez.

„Önszabályozó módon”, egységes üzletpolitikai döntéssel rövidíthetik vasárnapi nyitvatartásukat a kereskedők a jövőben, ha a vásárlók elfogadják a munkavállalók szempontjából kedvező és egyes cégeknek kifizetődőbb változást — írja a Magyar Nemzet

 

A kormánypárti lap szerint céges kezdeményezésre az egyik szakszervezet már elkezdte felmérni a hét végi munkavégzés anomáliáit, az üzletekben ugyanis a színvonalas kiszolgáláshoz még mindig kevés a dolgozó. Az elképzelések szerint a mostaninál két, de akár négy vagy hat órával hamarabb bezárhatnak a boltok vasárnaponként, ha a lakosság körében kedvező fogadtatásra talál a „racionalizáló lépés”. 

Hogy melyik cég kérésére vizsgálják az önkéntes rövidített nyitvatartás hatásait és fogadtatását, a cikkből nem derül ki, a feladattal megbízott szakszervezet viszont nem okoz meglepetést: ez a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ), ami tavaly a bukással felérő vasárnapi boltzár újbóli bevezetése mellett kampányolt. 

A szakszervezet elnöke, Bubenkó Csaba nyilatkozott is a lapnak: mint mondta, a versenyhelyzet miatt egyik piaci szereplő sem vállalja nyíltan, hogy támogatná a rövidebb nyitvatartást vasárnaponként az áruházaiban, holott több cég ki sem nyitja a boltjait ezen a napon, és több olyan is van, amelyiknek veszteséges az egész napos működés.

Az újság hozzteszi, a kormány határozottan elzárkózik attól, hogy jogszabályban korlátozza a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitvatartására vonatkozó körülményeket.

A „határozott elzárkózásnak” azért némileg ellentmond, hogy a KDNP nyomására 2015 és 2016 tavasza között csak rákényszerítették a kereskedelemre a vasárnapi nyitvatartás tiltalmát, 2018 októberében pedig az innovációs minisztérium képviselete ült le a boltzárról tárgyalni a téma mellett kitartó KDFSZ-szel. Igaz, a tavalyi megbeszélések eredmény nélkül zárultak.