Előfizetés

Jakab Péter a Jobbik frakcióvezetője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.17. 09:12

Fotó: Kovács Attila / MTI
Egyhangúlag választották meg.
Mától hivatalosan is Jakab Péter vezeti a Jobbik parlamenti frakcióját. Az ellenzéki képviselőcsoport egyhangúlag választotta meg vezetőjének legnépszerűbb politikusát - írja hétfői közleményében a párt. Egyúttal azt ígérik, az eddiginél is nagyobb lendülettel vág neki a parlamenti munkának.   A választásra azért volt szükség, mert az eddigi frakcióvezető, Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő lesz.   A frakció minden erejével azon fog dolgozni, hogy megássa Orbán korrupt diktatúrájának sírját, hogy utána egy élhető, igazságos és szabad Magyarország épülhessen fel - ígérik a közleményben. Az Országgyűlés egyébként még gőzerővel működik, ötnapos üléssel folytatják a munkát ezen a héten. A fő téma a jövő évi költségvetés lesz.

Jégeső és zivatar jön, de legalább nem sülünk meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.17. 07:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Országszerte viharokra, felhőszakadásokra számíthatunk a hétfői nap folyamán, a hőmérséklet azonban nem emelkedik a 32 fok felé.
Megkönnyebbülhetünk az elmúlt napok hőhullámai után, hétfőn és kedden is hűvösebb lesz az idő az eddig megszokottnál – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Mint írják, a hétfő folyamán erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és többfelé várható zápor, zivatar, legkisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon lehet csapadék. A hevesebb zivatarokat felhőszakadás, jégeső is kíséri. Az északi szél a Dunántúl nyugati és északi felén valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megerősödik, zivatarokban viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 25 és 30 fok között alakul, de az északkeleti határvidéken 31, 32 fok is előfordulhat. Késő estére 20, 25 fokra hűl le a levegő. 
Ahogy megyünk bele az éjszakába, valamelyest csökken a felhőzet, de a legtöbb helyen közepesen és erősen felhős marad az ég. Éjfélig szórványosan, később egyre kevesebb helyen lehet záporra, zivatarra számítani, néhol felhőszakadás, jégeső kíséretében. Az északkeleti szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 15 és 21 fok között alakul. A felhős-esős idő kedd estig is kitarthat – írja az OMSZ.

Tarlós kopik, Karácsony erősödik

Nagy B. György
Publikálás dátuma
2019.06.17. 06:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Egyre kevesebben tartják alkalmasnak a főpolgármestert Budapest vezetésére a Publicus friss mérése szerint. Ez pedig növeli az előválasztás tétjét.
Ha lassan is, de kopik Tarlós István népszerűsége – derül ki a Népszava megbízásából készült Publicus-mérésből. A főpolgármestert 2018 decemberében még a budapestiek 59 százaléka tartotta alkalmasnak arra, hogy vezesse a várost, és képviselje érdekeit a kormány ellenében, most viszont a Publicus Intézet szerint már csupán 48 százalék gondolja ezt. A népszerűségvesztés egyik fő oka, hogy tavaly év végén a baloldali szavazók még több mint 10 százaléka vélte úgy, jó lenne, ha Tarlós maradna Budapest első embere. Ez a réteg mára eltűnt a regnáló főpolgármester szimpatizánsai közül – egy részük a politikatudatos bizonytalanokhoz ment át, egy részük pedig a baloldali jelöltek között találta meg favoritját.
Az előválasztás első fordulójában győztes Karácsony Gergelyről ma 46 százalék hiszi el, hogy sikerrel vezetné Budapestet, miközben decemberben ez az arány 41 százalék volt. A Publicus szerint a DK jelöltjét, Kálmán Olgát most 37 százalék tartja alkalmasnak a főváros irányítására, a Momentum favoritjában, Kerpel-Fronius Gáborban a budapestiek 26 százaléka bízik. A felmérés szerint a kormánypárti szavazók 11 százaléka véli úgy, hogy Karácsony Gergely nyeri az előválasztást, míg 44 százalék szerint Kálmán Olga a befutó.
A kutatásból kiderült, az ellenzéki szavazók számára a két legfontosabb szempont az, hogy Budapest következő főpolgármestere ki tudjon állni a Fidesz-kormánnyal szemben a városért (58 százalék), és legyen kellően kompromisszumkész (36 százalék). A bizonytalanok első számú kritériuma szintén a kormánnyal szembeni érdekérvényesítés (58 százalék), a második legfontosabb szempontjuk viszont a városvezetői tapasztalat (45 százalék). Meglepő módon az, hogy a főváros új első embere karizmatikus figura legyen, mindkét csoport esetében a legkevésbé volt lényeges. Márpedig ez a két kör dönti el a budapesti választást. És itt van egy fontos ellentmondás. Miközben a főpolgármester-választáson az mérkőzik majd Tarlós Istvánnal, aki az ellenzéki jelöltek közül nyer, az előválasztás – a felmérés szerint – az elkötelezett, valóban aktív ellenzéki szavazók aktusa, vagyis a bizonytalanok kimaradnak a procedúrából. Ez két dolgot eredményezhet. Az egyik, hogy az előválasztás sokkal szorosabb lesz, mint ami a főpolgármesteri-alkalmassági különbségekből következne – ugyanis most nem programok küzdenek, hanem a pártkötődés harcol az értékválasztással. (Példának okáért DK-szavazók majdnem kétharmada alkalmasnak tartja Karácsonyt főpolgármesternek, kérdés, hogy ezt Kálmán Olga színre lépése felülírja-e. Az mindenesetre a pártlogika erősödését mutatja, hogy míg a többi ellenzéki párt szavazói szinte teljes összefogást akarnak az önkormányzati választásokon, a DK-híveinek 30 százaléka jónak tartja, hogy sok formáció versenyez egymás ellenében.) A második probléma abból fakadhat, hogy a nem pártlogikán voksoló bizonytalanok egy kevéssé szimpatikus jelölt esetén passzívak maradhatnak főpolgármester-választás idején is, azaz nő Tarlós újrázásának az esélye. Ezt mutatják a Publicus főpolgármester-választási modellek is – most a budapesti polgárok 59 százaléka állítja, hogy elmegy szavazni ősszel. Ha az az állítás, hogy Tarlóssal az „előválasztás győztese” mérkőzik, akkor a főpolgármester a voksok 28 százalékát kapná, riválisa pedig a szavazatok 21 százalékát. Ha viszont az általános megfogalmazás helyére Karácsony kerül, akkor ő már 26 százaléknyi voksra számíthatna, míg Tarlós 27 százalékra. A Kálmán Olga kontra Tarlós meccsen most 20-28 százalék lenne az eredmény, míg ha Kerpel-Fronius Gábor meccselne a jelenlegi főpolgármesterrel, akkor 15-28 százalék lenne a vége. A helyzetet árnyalja, hogy Puzsér Róbert függetlenként mindegyik modellben visz 4-6 százalékot, a liberálisok embere, Sermer Ádám is 1-2 százaléknyi voksot tudhatna magáénak. 

Az IDEA-nál Kálmán Olga vezet

Kálmán Olgának 44 százalékos, Karácsony Gergelynek 26 százalékos, Kerpel-Fronius Gábornak 18 százalékos támogatottsága van azon budapestiek körében, akik már most tudják, hogy biztosan elmennek az előválasztásra – derül ki az IDEA Intézet pünkösd hétvégéjén, 800 fő megkérdezésével készült online felméréséből. A mérés szerint a szavazáson biztos részvételt ígérők 12 százaléka még nem tudja, hogy kit támogat az előválasztás jelöltjei közül.