Előfizetés

Kicsavart fák, elöntött utcák maradtak a vasárnapi vihar után

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.17. 10:03
Villámok cikáznak az égbolton Nagykanizsa felett
Fotó: Varga György / MTI
Borsodban negyven, Szabolcsban közel harminc hívást kaptak a tűzoltók, autóra dőlt betonoszlophoz, megrongált háztetőkhöz is riasztották őket.
Viharkárok adtak munkát vasárnap Borsod-Abaúj-Zemplén megye jelentős részén a tűzoltóknak, akik mintegy negyven alkalommal vonultak kidőlt fákhoz, leszakított elektromos és távközlési vezetékekhez, megrongált háztetőkhöz, kéményekhez - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az MTI-vel.
A kárelhárítás több helyen még jelenleg is tart A műszaki mentések során főként kidőlt fák és leszakadt faágak eltakarítása adott munkát az egységeknek, három esetben  pedig az összegyűlt nagy mennyiségű csapadékvizet kellett kiszivattyúzniuk. Voltak olyan bejelentések, amikor lakóépületben okozott kárt a vihar, Szomolyán pedig a lezúduló hatalmas csapadék miatt volt szükség a beavatkozásra, de egyik esetnél sem történt személyi sérülés. Csincsénél vasúti felsővezeték szakadt le, a tűzoltók száznyolcvan utasnak nyújtottak segítséget, hogy el tudják hagyni a szerelvényt.
A borsodinál valamivel jobb volt a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, itt „csak” 27-szer riasztották a tűzoltókat a vasárnapi vihar miatt. Nyíregyházán, Érpatakon, Tiszavasváriban, Kisar és Fehérgyarmat között, valamint Fábiánháza és Mérk között úttestre dőlt fát távolítottak el. Tiszalökön egy nagy faág döntött ki betonoszlopot, amely ráesett egy személyautóra, Tyukodnál pedig telefonoszlopot tört ketté és telefonvezetéket szakított le egy fa - mondta a távirati irodának Dudás Szilvia, a térség katasztrófavédelmi szóvivője. A pincékben összegyűlt csapadékvíz szivattyúzásához kérték a tűzoltók segítségét Rakamazon, Bujon, Balsán, Kálmánházán és Újfehértón. Rakamazon az úttesten átfolyó csapadékvízben akadt el egy autó, Nyíregyházán pedig munkagödörbe szakadt személygépkocsit szabadítottak ki a tűzoltók.
Fejér megyében pedig a két utcát is elöntő Súri-patak okozott gondot: Bakonycsernyén a József Attila utcát és a Táncsics Mihály elöntötte utcát a sok csapadéktól felduzzadó patak, a helyszínen vannak a székesfehérvári és a móri tűzoltók, akik megkezdték az értéktárgyak, valamint a kisállatok mentését.

Jakab Péter a Jobbik frakcióvezetője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.17. 09:12

Fotó: Kovács Attila / MTI
Egyhangúlag választották meg.
Mától hivatalosan is Jakab Péter vezeti a Jobbik parlamenti frakcióját. Az ellenzéki képviselőcsoport egyhangúlag választotta meg vezetőjének legnépszerűbb politikusát - írja hétfői közleményében a párt. Egyúttal azt ígérik, az eddiginél is nagyobb lendülettel vág neki a parlamenti munkának.   A választásra azért volt szükség, mert az eddigi frakcióvezető, Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő lesz.   A frakció minden erejével azon fog dolgozni, hogy megássa Orbán korrupt diktatúrájának sírját, hogy utána egy élhető, igazságos és szabad Magyarország épülhessen fel - ígérik a közleményben. Az Országgyűlés egyébként még gőzerővel működik, ötnapos üléssel folytatják a munkát ezen a héten. A fő téma a jövő évi költségvetés lesz.

Jégeső és zivatar jön, de legalább nem sülünk meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.17. 07:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Országszerte viharokra, felhőszakadásokra számíthatunk a hétfői nap folyamán, a hőmérséklet azonban nem emelkedik a 32 fok felé.
Megkönnyebbülhetünk az elmúlt napok hőhullámai után, hétfőn és kedden is hűvösebb lesz az idő az eddig megszokottnál – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Mint írják, a hétfő folyamán erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és többfelé várható zápor, zivatar, legkisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon lehet csapadék. A hevesebb zivatarokat felhőszakadás, jégeső is kíséri. Az északi szél a Dunántúl nyugati és északi felén valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megerősödik, zivatarokban viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 25 és 30 fok között alakul, de az északkeleti határvidéken 31, 32 fok is előfordulhat. Késő estére 20, 25 fokra hűl le a levegő. 
Ahogy megyünk bele az éjszakába, valamelyest csökken a felhőzet, de a legtöbb helyen közepesen és erősen felhős marad az ég. Éjfélig szórványosan, később egyre kevesebb helyen lehet záporra, zivatarra számítani, néhol felhőszakadás, jégeső kíséretében. Az északkeleti szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 15 és 21 fok között alakul. A felhős-esős idő kedd estig is kitarthat – írja az OMSZ.