BKV;eljárás;áramütés;konténer;

Nem csinálták meg a földelést, sorra rázta meg az áram a BKV-s villamosvezetőket egy pihenőkonténerben

Áramütés érte a BKV egyik villamosvezetőjét a hétvégén, miközben egy fémkonténerben kialakított végállomási pihenő ajtaját nyitotta - írja közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Kiderült, az elmúlt napokban több ott dolgozót is megrázhatott a 4-6-os Baross utcai megállójánál ideiglenesen felállított konténer, mert – mint később megtudták - az árammal is ellátott helyiséget nem földelték le.

 A szombaton szerencsétlenül járt járművezetőt 160 Volt erősségű áramütés érte, a mentők megfigyelésre kórházba szállították. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet az eset kivizsgálását kezdeményezte.

Az EKSZ elnöke, Naszályi Gábor az utólagos mérés eredményeit és a véletlenek egybeesését magyarázó szakértőkre hivatkozva elmondta, azért volt „csak” ilyen erősségű a kollégája testén átfutó áram, mert a szerencsétlenség pillanatában még a fémlépcsőn állt, fogta a talajjal érintkező korlátot, amikor már nyitotta az ugyancsak fém ajtót. Vagyis, leföldelte a 220 Voltot, amelyet a BKV a konténerben kialakított végállomás üzemeltetéséhez egy lengő hosszabbítóval vezettek be, s amely az oldallemezeken is „áthúzott”.

Szemtanúk szerint az elmúlt napokban többször gyerekek is játszottak a konténerhez vezető lépcsőn, s ezek szerint csak a véletlenen múlott, hogy nem történt tragédia - állítja a szakszervezet.

Másokat is megrázott

A balesetről hallva több ott dolgozó BKV-s is jelezte, az elmúlt napokban ők is érezték, hogy erősen „csíp” a konténer, de nem gondolták, hogy bizonyos szituációkban és testhelyzetben komoly áramütést is kaphatnak. Úgy tűnik, ezzel a BKV illetékesei – vagy a konténert beüzemelők – sem számoltak, bár utólag kiderült, hogy teljesen egyértelműen szabálytalanul kötötték be a 220 Voltot – véli Naszályi.

A szakszervezeti közlemény szerint BKV az eset után kikötötte az áramot a létesítményből, s mivel így a mosdót sem lehetett használni, felállított egy zár nélküli – vagyis, közprédaként bárki által használható – mobil illemhelyet. Az áramtalanítás után természetesen a hűtő sem működött, ezért a rekkenő hőségre való tekintettel a cég egyik illetékese küldött összesen két üveg vizet az ott dolgozó hat embernek.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet magyarázatot és a vétkesek felelősségre vonását várja – szögezte le az elnök.

AZ EKSZ közleményével kapcsolatban megkerestük a BKV-t. Arról is érdeklődtünk, hogy tettek-e rendőrségi feljelentést az ügyben - hiszen a vázolt eset kimeríti a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűnügyi kategóriáját - illetve, hogy ki, melyik cég lehet felelős a balesetért. Ha választ kapunk, frissítjük cikkünket.

A szomszéd házból kapták az áramot

A BKV elismerte: A hétvégén áramütés gyanúja miatt egy kollégájuk könnyű sérüléses munkabaleset szenvedett a József körúton. A sérültet kórházba szállították, amit azóta elhagyott, mivel nem találtak egészségügyi rendellenességet -írta válaszában a társaság

A vállalat leveléből az is kiderült, hogy a pihenőkonténerek a legtöbb esetben aggregátorról kapnak villamos táplálást, amit a felújítás kivitelezője biztosít – itt azonban ilyen nem volt maggregátor, a készüléák későbbi beérkezéséig pedig egy szomszédos ház elosztójáról kapott áramot a konténer. 

A munkabaleset további körülményeinek megállapítására vizsgálat van folyamatban - tette hozzá a BKV, arra azonban nem tértek ki, hogy a rendőrséget értesítették-e a történtekről, és indult-e az ügyben hatósági eljárás. 

Az áramütést szenvedő villamosvezetőt a BKV felelősségbiztosítás keretében kárpótolhatja. A társaság arra is kitért, hogy a konténerekben ballonos szódagépeket üzemeltetnek, és emellé, kiegészítésként küldtek palackos ásványvizet.