Kemény csaták jöhetnek – Mini tornával startol a BL

Publikálás dátuma
2019.06.17. 17:50

Fotó: LLUIS GENE / AFP
Négy csapat részvételével, mini tornával június 25-én kezdődik a 2019/2020-as európai labdarúgó kupaidény.
Az európai szövetség (UEFA) rangsorának utolsó négy helyezett országának bajnokai csatáznak egymással Pristinában, egy szabad helyért a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében. Az andorrai bajnok, Santa Coloma a San Marinó-i Tre Pennével találkozik, a másik ágon a koszovói aranyérmes Feronikeli ellenfele Gibraltár legjobbja, a Lincoln Red Imps. 
A magyar bajnok FTC nem lesz kiemelt az első kvalifikációs kör keddi sorsolása előtt, hasonlóan a fent említett négyes torna győzteséhez. Szerhij Rebrov vezetőedző csapatának lehetséges ellenfelei között található a kazah Asztana, amely többször szerepelt már az Európa-liga csoportkörében. A másik rivális lehet a Crvena zvezda, amely ellen nem a ferencvárosiak lennének az esélyesek. Az északmacedón Shkendija évek óta állandó szereplője az európai kupaporondnak, igaz, csak a selejtezőknek. A bolgár Ludogoreccel tavaly nyáron a fehérváriak találkoztak, az idegenbeli gól nélküli döntetlent követően hazai pályán 1-0-ra nyert a magyar csapat. Szintén a lehetséges riválisok között szerepel a svéd AIK Stockholm. 
A párharcok első felvonását július 9-én és 10-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik.
Az elmúlt szezonban a csoportkörig eljutó és ott a továbbjutásért végig versenyben lévő fehérváriak kiemeltként várják az Európa-liga első selejtezőkörének sorsolását. Itt is rendeznek a BL-hez hasonló előselejtezőt, csak nem négyes torna, hanem oda-visszavágós párharcok döntenek arról, mely együttesek szerepelhetnek a nyitó körben, magyarok nem szerepelnek ebben a szakaszban. 
A fehérváriak a nyitó fordulóban az UEFA rangsorában náluk hátrébb található csapatokkal találkoznak. Nincs ilyen kedvező helyzetben a másik két magyar El-résztvevő, a DVSC és a Honvéd. Ezek az együttesek nem lesznek kiemeltek, és ők összekerülhetnek olyan csapatokkal is, mint például a Legia Warszawa, a Glasgow Rangers, Malmö vagy Maccabi Haifa. 
Az első mérkőzések július 11-én, a visszavágók 18-án lesznek.
Szerző
Frissítve: 2019.06.17. 21:09

Nemzeti Kézilabda Akadémia: nem középiskolás fokon

Az állam komoly összeget költ a sport infrastrukturális fejlesztéseire, ezek egyik sokat vitatott pontja az akadémiai képzéseket érinti. Kell vagy nem, van-e haszna vagy csak pénzkidobás az egész, és egyáltalán: mikor jön el végre az az idő, amikor az akadémiákról kikerülő fiatalok végre rárúgják az öltözőajtót az idősebb válogatott játékosokra?
A sportágba áramoltatott állami források nagyságrendje ugyan kisebb a labdarúgás támogatására fordított összegnél, azonban a sportág második helye évek óra megkérdőjelezhetetlen a pénzügyi rangsorban. Az akadémiai képzés itt is elindult, az egyik legjelentősebb bázis a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA). Az alapító a korábbi férfi és női szövetségi kapitány, jelenleg a Testnevelési Egyetem rektoraként ismert Mocsai Lajos, akinek ötlete 2012-ben érte el a döntéshozók ingerküszöbét. A megalakulás után 2013 nyarán indult az első évfolyam képzése, majd egy évvel később megszületett az akadémia első korosztályos bajnoki címe is, amelyet a leány serdülőcsapat nyert.
A jelenlegi ügyvezető Mocsai Lajos fia – a 190-szeres válogatott, évekig a világ legerősebb bajnokságában, a Bundesligában edződött – Mocsai Tamás. A NEKA a bő egy évtizede használaton kívül álló egykori MÁV üdülő vízparti területén, illetve a parti út túloldalán vetette meg a lábát, itt található az NB I-es meccsek lebonyolítására alkalmas, három játéktérrel és mobil lelátóval is ellátott sportcsarnok. A bázison százharminc, 13–20 év közötti sportoló tanul és kézilabdázik, fele-fele arányban fiúk és lányok. A komoly sporttudományos háttérrel kidolgozott edzéstervek egyénre szabottak, a növendékek iskolai eredményeire 11 kollégiumi tanár figyel.
A bentlakásos iskolaként működő akadémia két és fél hektáron, gyönyörű vízparti környezetben elterülő lakóparkjában állnak a kollégium épületei. A csarnokban van a komoly eszközökkel felszerelt rehabilitációs és rekreációs részleg, a konditerem, illetve a magyar utánpótlás-válogatott edzőtáborát is magába foglaló hotelszobák, melyek az itt edzőtáborozó csapatoknak nyújtanak kényelmes szálláshelyet.
A modern diagnosztikai eszközökkel, szaunákkal, ülőfürdőkkel felszerelt rekreációs részleg mellett a rehabilitációs egységben antigravitációs futópad és járásdiagnosztikai készülék segíti a játékosok állapotfelmérését, gyógyulását. A rehabilitációs központot nem csak az akadémiai tanulók, hanem a válogatott játékosok is használhatják, itt kezelték például a térdműtét után lábadozó Tomori Zsuzsát, aki ezután a Győrrel idén megnyerte a Bajnokok Ligáját. De az Ambros Martín vezette orosz Don Rosztov is ezt a helyszínt választotta bázisul, amikor az akklimatizációt elősegítendő már a budapesti Final Four előtt egy héttel Magyarországra érkezett.
A NEKA csapatai eddig 18 korosztályos bajnokságot nyertek. Az idei eredmények látványosak: tíz együttes hét bajnokságban indult, és a hat évvel ezelőtti megalapítása óta ez a szezon volt az akadémia legeredményesebb éve. Mind a négy korosztályos bajnokság döntőjébe bejutottak, ebből kettőt megnyertek, kettőben pedig ezüstérmesek lettek. Az edzői stábban EHF-mesteredzők dolgoznak, a szakmai szürkeállományon nem lehet fogást találni, a NEKA nyolc szakembere ténykedik valamelyik válogatott mellett. Az intézményt persze leginkább az eredmények minősítik: több mint ötvenen játékost adtak eddig a különböző korosztályos válogatottakba.
Az idáig tartó út nem volt zökkenőmentes, az első évben harminc jelentkezőből hatot tudtak kiválasztani, és három pótfelvételit kellett tartaniuk, hogy beteljen a létszám; ma már több mint tízszeres a túljelentkezés az intézménybe. A diákok térítésmentesen kapnak világszínvonalú kiszolgálást, szakmai hátteret és képzést. Életkortól függően a Boglári Általános Iskolában vagy a Mathiász János Gimnázium és Szakközépiskolában, illetve a fonyódi Mátyás Király Gimnáziumban tanulnak a reggeli és az esti edzés között.
Alapelv, hogy ha már a gyereket kiemelik a családjából, megszokott életteréből, akkor Bogláron elfogadó, támogató közösség fogadja. Ez azért fontos, mert egynémely felfogás szerint a bentlakásos akadémiákat meghaladta a kor, és ez elavult módszer. Erre persze lehet azt mondani, hogy egy kétmilliós nagyvárosban nyilván jobb, ha hazamegy a gyerek a napi két edzés és iskola után, de ez vidéken a távolságok miatt nem megoldható. 
A NEKA első felnőtt válogatottja az FTC beállósa, Pásztor Noémi, aki két hete az osztrákok elleni vb-selejtezőn pályára lépett, és gólt is dobott. Ugyancsak Bogláron nevelkedett a Győrrel már kétszeres BL-győztes, jelenleg is csak húsz éves Fodor Csenge. A tavalyi U20-as világbajnokságot nyert csapatból heten indultak innen, míg az ifi vb-n ezüstöt nyert gárdából hatan pallérozódtak a NEKA-ban. Bogláron akkor boldogok, ha diákjaikra lecsapnak 18 éves korukban a csapatok. 
Mindezek üzemeltetése pénzbe, nem kevésbe kerül: a ma már alapítványi formában működő NEKA a központi költségvetésből évi 200 millió forintot kap, ehhez jönnek a taopénzek, illetve a cégektől, magánszemélyektől érkező felajánlások. Tavaly hozzávetőlegesen 800 millió forint volt a működési költség, de ez idén nyilván módosul, mert április elejével a NEKA átvette a létesítmények üzemeltetését a Nemzeti Sportközpontoktól, az összes költségvonzatával együtt.
Témák
kézilabda

Magyaros mezmosás

Publikálás dátuma
2019.06.17. 11:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Corinthian-Casuals nyerte az első integrált magyarországi amatőr labdarúgótornát, a szigetországiak a szállásuk miatt mégis vegyes érzésekkel távoztak.
"De jó a pólód, lehet ilyet kapni valahol? - kérdezte az egyik középkorú brit szurkoló a magyar hatodik vonalban szereplő BAK Respect amatőr labdarúgóját, amikor meglátta rajta az integrált futballtorna alkalmából készült pólót. Amikor hallotta, hogy ez a csapat bemelegítő felsője, és nem eladó, kicsit csalódottan fordult feleségéhez. - Gyere, nézzünk valami árnyékos helyet a nézőtéren!" 
Ez nem volt könnyű vállalkozás a szombati, 12:30-kor kezdődött első elődöntő előtt a plusz 35 fokban a BVSC Szőnyi úti stadionjában. Ráadásul a házaspár komoly dilemma előtt állt: a büfé a jéghideg sörökkel a napos oldalon volt, árnyékot a szemközti fedett lelátón lehetett találni, ahol érzésre 5-10 fokkal lehetett hűvösebb. Ők végül úgy döntöttek, hogy megveszik a sört, majd átmennek az árnyékba. A körülbelül harminc szigetországi rajongó fele maradt a napon, viszont elérhető közelségben a büfénél. 
"Hivatalos jegyzőkönyv nincs, de a neveket és a számokat kérném szépen felírni egy papírra - mondta a kezdés előtt a játékvezető. Ez a névsor a találkozót az angol hetedik vonalban szereplő Corinthian-Casuals Facebook-oldalán élőben közvetítő kommentátornak is sokat segített. Másodikra. Elsőre ugyanis mindkét együttes papírján több mezszám után csak becenév szerepelt. - A szabályokkal mindenki tisztában van? Nyolcat lehet cserélni, aki lejött, nem megy vissza, döntetlen esetén tizenegyesek döntenek." 
"Ez milyen már? Miért nincs hosszabbítás?" - vetette fel az egyik szigetországi játékos. "Ez van a versenykiírásban - reagált a társa. - Ebben a hőségben meg fogunk dögleni, nem hiányzik az a plusz fél óra. Holnap is lesz meccs." 
A ráadásra végül nem volt szükség, gól nélküli első félidő után a magyar hatodik vonalban megszokottnál nagyobb iramú és keményebb csatában, a sok futástól, ütközéstől és kevés üresjárattól a magyar játékosok egyre fáradtabbak lettek és végül 3-0-ra győztek a vendégek. "BAK Respect, BAK Respect!" kiáltással hívták magukhoz a szigetországi szurkolók a magyar játékosokat is, akikről közös kép is készült a Corinthian-Casuals labdarúgóival. A mérkőzés ezután a stadion előtti vendéglátóipari egységben folytatódott, ahol a két együttes tagjai jóízű sörözéssel idézték fel a legemlékezetesebb pillanatokat. 
Az Egri-Erbstein Emléktorna - melynek győztese a Corinthian Kupát emeli a magasba - második elődöntőjében a BEAC ellenfele a Testvériség volt. A résztvevők kiválasztásánál az döntött, hogy mely csapatok ellen lépett pályára a Corinthian (akkor még nem egyesült a Casuals FC-vel) az 1900-as évek elején, amikor többször járt Magyarországon. Ez a találkozó nem hozott szoros küzdelmet, a Testvériség 8-0-ra nyert, az angol szurkolók ezt a találkozót is megnézték, és biztatásukkal igyekeztek gólhoz segíteni a BEAC-ot, de nem jártak sikerrel. A sörfogyasztásban viszont jeleskedtek, a stadion büfése azt mondta, 50 litert adott el a vendégdrukkereknek. 
A felemelő pillanatok után "a magyaros vendégszeretet" rontott jelentősen az angolok addig felhőtlen hangulatán. Szálláshelyükön, a Hotel Flamencóban kiderült, hogy nem tudják estétől reggelig kimosatni a bemelegítő mezeiket. A budapesti foglalásuknál ez fontos szempont volt, akkor írásos ígéretet kaptak erre. Ráadásul az elutasítást mogorva, barátságtalan módon adták tudtukra. A Corinthian-Casuals vezetői nem értették, mi történik velük, nem tudták elképzelni, hogy ilyesmi megtörténhet. Éjszakába nyúló telefonálgatás és levelezés kezdődött a hotellel, amelynek vasárnap reggelre megváltozott a hozzáállása, így sikerült kimosni a mezeket.
A vasárnapi fináléban - amelyet Kassai Viktor vezetett - az angolok a Testvériség elleni 1-0-es győzelemmel vigasztalódtak, de az biztos, hogy nem a legjobb szájízzel hagyták el az országot. A harmadik helyet a BAK Respect szerezte meg a BEAC elleni 2-1-es sikerrel.
Az eredményhirdetésen díjakat adott át Iain Lindsay, Nagy-Britannia budapesti nagykövete is, aki a torna fővédnöke volt. A nagykövet a versenysorozat előtt budapesti rezidenciáján adott fogadást a résztvevők számára. Diplomáciai szempontból is nagyon kínos, ami az angol vendégekkel történt.

Bajnok a Láss SE

Az első magyarországi integrált labdarúgótorna nyitó eseménye pénteken az először megrendezett magyar vakfoci bajnoki döntő volt. A fináléban a rendes játékidő után 1-1 lett az eredmény, a hatméretesekben azonban a Láss SE 1-0-ra jobbnak bizonyult a BAK-nál és elhódította az Értéksziget Vándorserleget.

Témák
labdarúgás