Handó Tünde;Fővárosi Törvényszék;

2019-06-17 19:40:49

Kovács Zoltán államtitkár sógora került a Fővárosi Törvényszék élére

Egy év határozott időre Tatár-Kis Pétert, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár sógorát bízta meg a Fővárosi Törvényszék (FT) elnöki feladatainak ellátásával az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

A birosag.hu honlapon kiadott közlemény szerint Handó Tünde azt követően döntött a június 17-i megbízásról, hogy a törvényszéki elnöki álláshelyre kiírt – harmadik – pályázatát is eredménytelennek nyilvánította június 11-én. A közleményből kiderül, hogy Tatár-Kis Péter soha nem dolgozott az FT-n, amely az ország legnagyobb bírósága. A megbízott elnök 1996 óta van a bírósági szervezetben, 2000-ben kapott bírói kinevezést a Balassagyarmati Városi Bíróságra, amelynek 2008-12 között elnökhelyettese is volt. 2012-től a Balassagyarmati Törvényszéken (BT) ítélkezett, majd 2015-ben beosztásra került az OBH-ba, ahol a Bírósági Főosztályt vezette. 2016-ban tért vissza a BT-re, amelynek 2018. novemberétől megbízott elnöke volt.

A BT az ország legkisebb törvényszéke, az utolsó elérhető, 2017-es OBH elnöki beszámoló szerint 49 bíró dolgozott itt, míg az FT bírói létszáma ekkor 805 fő volt. Nyilván nem a vezetői tapasztalata miatt bízta meg tehát őt Handó az FT vezetésével, amihez a BT, szintén egy év határozott időre szóló elnöki megbízatásáról is le kellett mondania.

Információnk szerint Tatár-Kis egyébként Kovács Zoltán államtitkár sógora, felesége pedig szintén bíró: Kovács Éva a Fővárosi Ítélőtáblán dolgozik. Úgy tudjuk, Handó azért várt sokáig az FT elnöki pályázatának elbírálásával, illetve az eredménytelennek nyilvánítás után a határozott időre szóló elnöki megbízással, mert a legtöbb megkeresett bíró elutasította az OBH elnökének felkérését. Így eshetett választása Tatár-Kisre, aki ráadásul közigazgatási bíró, s az új közigazgatási bírósági szervezetben tervezte folytatni karrierjét, ám az új rendszer jegelésével megnyílt előtte az út az FT elnöki posztjára.

Mint ismert, tavaly év eleje óta nincs hat évre megbízott elnöke az FT-nek, Handó Tünde június 11-én már a harmadik elnöki pályázatot nyilvánította eredménytelenné. Tavaly május végétől az a Polgárné Vida Judit vezette ugyancsak egyéves határozott időre szóló megbízatással az FT-t, aki Handó bizalmasának számít. Az ügyben kerestük Kovács Zoltán kormányszóvivőt is, de lapzártánkig nem értük el.