Előfizetés

Mindent a hatalomért - Maduro titokban árusíthatja ki országa aranykészletét

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.18. 19:13
illusztráció
Fotó: AFP
Orosz charterjáraton hordják tonnaszám a venezuelai aranyat Afrikába a Wall Street Journal szerint, megkerülve a nemzetközi szankciókat.
Venezuela titokban kiárusítja az aranykészletét - írta kedden internetes oldalán a Wall Street Journal. A lap szerint a dél-amerikai ország aranykészletéből 7.4 tonna már Afrikában található, ám nem tudni, hogy hol, illetve mely államokban.
"Az aranykészlet egy részét titkos üzleti tranzakciókkal Kelet-Afrikában bonyolították, kijátszva így a Venezuela elleni amerikai szankciókat is"

- állapították meg a lap munkatársai. Az oknyomozó riport azt állítja: az aranyszállítmány jó része - szintén titokban - egy ugandai aranyöntödébe került, bár nem biztos, hogy feldolgozták. A lap újságírói úgy vélik: a tranzakciók erősítik a gyanút, hogy nemzetközi segítség tartja hatalmon Nicolás Maduro venezuelai elnököt. Jó eséllyel Oroszországra gondolhatnak; Vlagyimir Putyin orosz elnök többször kiállt már Maduro mellett, és még katonákat is küldött Venezuelába.
A Wall Street Journal meg nem nevezett venezuelai és ugandai tisztségviselőkre, venezuelai ellenzéki személyiségekre és egy szintén név nélkül szereplő külföldi diplomatára hivatkozva azt írta: március elején két repülőgép szállított aranyrudakat az országból Ugandába. A szállítmány becsült értéke mintegy 300 millió dollár volt. Az ugandai rendőrség szóvivője, Fred Enanga a lapnak megerősítette:
a szállítmányok orosz chartergépeken érkeztek az ugandai Entebbe repülőterére Caracasból, és a kísérő dokumentumok szerint rúdaranyat tartalmaztak. Egyes aranyrudakon rajta volt a venezuelai központi bank jele, némelyiket részben kisatírozták.

A beérkezett aranyat ezt követően a 2015 óta működő Afrikai Arany Öntöde (AGR) nevű vállalat telephelyére szállították, majd onnan állítólag a Közel-Keletre indították útnak. Az AGR menedzsere, Cherry Anne Dacdac a lapnak nem kívánta kommentálni a márciusi szállítmányok ügyét, de hangsúlyozta, hogy a cég nem dolgoz fel csempészetből származó, vagy háborús konfliktusokból eredő semmiféle nemesfémet. Dacdac közölte: a vállalat jogszerűen működik és egy március 26-án tartott vezetői értekezleten megállapodás született arról, hogy nem vesz részt Venezuelával összefüggő tranzakciókban.
Az Egyesült Államok elnöke tavaly novemberben olyan szankciókat jelentett be Venezuela ellen, amelyek éppen az ország aranykészletének eladását kívánja megakadályozni. Azóta azonban - a Wall Street Journal venezuelai ellenzéki képviselőktől származó információi szerint - több tucat tonnányi aranyat vittek ki a caracasi központi bankból, majd titokban az országból is. Ángel Alvarado, venezuelai ellenzéki törvényhozó, a képviselőház pénzügyi bizottságának tagja azt nyilatkozta az amerikai lapnak:
"a rezsim kiürít mindent, elad minden értéket, csak hogy a felszínen maradhasson".

A venezuelai központi bank, valamint a tájékoztatási minisztérium elhárította a reagálást a Wall Street Journal állításaira. Az amerikai pénzügyminisztérium tisztségviselője viszont - név nélkül nyilatkozva - azt mondta: a tárca szerint "felelősségre kell vonni azokat, akik korrupt módon gazdálkodnak Venezuela aranykészletével".

Földrengés volt Japánban, szökőárra készülnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.18. 16:55
A 2011-es szökőár
Fotó: SADATSUGU TOMIZAWA / AFP
Egy méteres szökőár is kísérheti a 6,8-as erősségű rengést Japán nyugati partvidékén.
6,8-as erősségű földrengés rázta meg Japánt a Richter-skála szerint, helyi idő szerint este fél 11-kor, írja kedden a Japan Times. Az ország közepe felé, a sziget nyugati oldalán fekvő Niigata prefektúrát ért rengés erősségének csúcsát a japánban használatos 7 szintű skálán 6-os erősségűre mérték.
Yamagata és Niigata prefektúrák partvidékére cunami-riasztást is kiadtak. A meteorológiai ügynökség szerint egy méteres szökőár is kísérheti a földmozgást. Ez várhatóan nem jelent életveszélyt.

Bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a cseh kormány ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.18. 15:25

Fotó: Lukas Kabon / AFP
Az öt ellenzéki párt együtt buktatná meg a korruptnak tartott Babis-kormányt, de ehhez nincs parlamenti képviselőjük.
 Bizalmatlansági indítványt terjeszt a cseh ellenzék a prágai képviselőház elé az Andrej Babis vezette kétpárti koalíciós kabinet ellen - közölte Petr Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke kedden Prágában.  A rendkívüli parlamenti ülés összehívásához szükséges aláírásokat az öt ellenzéki párt pénteken akarja átadni Radek Vondráceknek, a képviselőház elnökének. A hatályos szabályok szerint a házelnöknek ezt követően egy héten belül össze kell hívnia a rendkívüli parlamenti ülést. Fiala szerint az ellenzék azzal számol, hogy a bizalmatlansági indítvány megvitatására a jövő héten kerül sor – írja az MTI. Az ellenzéknek a rendkívüli parlamenti ülés összehívásához megvan a kellő számú képviselője, de ez a kormány megbuktatásához nem elegendő. A 200 tagú parlamenti alsóházban ehhez 101 szavazatra lenne szükség, amivel az ellenzék nem rendelkezik
Százezres tömeg tüntetett Prágában
Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) kormányzó koalíciójának ugyan együttesen csak 93 szavazata van (78 és 15), de minthogy a kabinetet kívülről továbbra is támogatja Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-15 mandátum), a kormányoldal összesen 108 képviselő voksában bízhat, így az ellenzék kezdeményezése eleve kudarcra van ítélve. Mindhárom párt frakcióvezetője jelezte, hogy képviselői támogatni fogják a kormányt. „Ezt tudjuk, de a politikában a gesztusok is fontosak" - jelentette ki Fiala kérdésre válaszolva. Az ellenzéki pártok felszólították a szociáldemokratákat és a kommunistákat is, hogy nyilatkozzanak, hajlandóak lennének-e támogatni Andrej Babis eltávolítását a kormány éléről, de a tárgyalásokat mindkét párt elutasította.  Az ellenzék azzal vádolja Andrej Babist, hogy visszaélt a uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között, ezért haladéktalanul távoznia kellene a kormány éléről. Babis a vádakat elutasította, politikai kampánynak minősítette, és ismételten kijelentette, hogy önként nem fog lemondani.