Tovább bomlik az LMP: kilép a pártból Moldován László

Publikálás dátuma
2019.06.18. 19:53

Fotó: Facebook
Nagyon nem tetszik neki az együttműködés az "óbaloldali" pártokkal.
A Facebookon jelentett be Moldován László, hogy 10 év után kilép az LMP-ből. A párt budapesti elnökségének tagja, az etikai bizottság elnöke, aki a közös ellenzéki főpolgármester-jelölttel és a közös indulással kapcsolatos tárgyalásokon az LMP tárgyalódelegációját vezette, részben éppen az összefogás miatt hagyja ott a pártot. (Nem csoda, sokáig kardoskodott az önálló indulás mellett.) Mint írja: "Az LMP most elindult az összefogás irányába, Budapesten beáll Gyurcsány mögé (azt remélve, hogy néhány képviselővel még „jelen tud lenni”). Ez nem az én utam, számomra a pártpolitikának vége." Ugyanakkor az EP-választáson kapott nagy pofon is szerepet játszott a döntésében. "Az EP-választás eredménye alapján elbuktunk. Ugyanott tartunk, mint 10 éve, Gyurcsány vagy Orbán, a fideszes és a DK-s + szocialista pártelit uralja a politikát. Még a remény is meghalt, mert megpróbáltuk és kudarcot vallottunk" - fejtette ki posztjában. Moldován magukat furcsán hibáztatva keményen nekimegy az "óbaloldalnak": "egy csomó hibát követtünk el, de az alapvető baj, hogy nem sikerült megértetnünk a társadalom ellenzéki részével, hogy a DK és az MSZP ugyan valóban örülne, ha „leváltódna” Orbán (hiszen közelebb kerülnének a húsos fazékhoz), de azért tulajdonképpen így is jó nekik, pártelitjük és a holdudvar egzisztenciája biztosítva van." Az LMP egyelőre nem nagyon tud mit hozzáfűzni a kilépéshez. "Sajnálom a lépését, sok sikert kívánok neki a továbbiakban" - reagált lapunknak Kanász-Nagy Máté, az LMP politikusa
Szerző
Témák
LMP
Frissítve: 2019.06.18. 20:02

Jogerős: hazudott Nagy Blankáról a Lokál, jöhet a helyreigazítás

Publikálás dátuma
2019.06.18. 19:46

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Hiába fellebbezett a diáktüntetőt lejáratni próbáló kormánypárti lap, a hazugság a Fővárosi Ítélőtábla előtt is hazugság maradt.
Jogerősen elhasalt a bíróságon a hazugságért perbe fogott Lokál kormánybarát bulvárlap online kiadása, írja a hvg.hu. A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a fellebbezését, és helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék márciusi ítéletét a Nagy Blanka által kezdeményezett sajtóperben – közölte a Nagy ügyvédje, Litresits András, miután kedden kézbesítették nekik az erről szóló ítélet.
A tüntetéseken felszólaló diákot év elején azzal próbálták lejáratni a kormánypárti lapok, hogy forrásként egymásra hivatkozva azt írták róla: több tárgyból bukásra áll, iskolába is alig jár, hiányzásai meghaladják a törvény által lehetővé tett mértéket. Igazolni viszont már nem tudták állításaikat, így előbb az Origó, majd a Figyelő, a Lokál, és a Ripost bukott bele az ügybe. Az Origo-Ripost-Lokál hármas még egyszer bepróbálkozott azzal, hogy Nagy ellenőrzőjéből és orvosi igazolásaiból hozzon le részleteket - ezért külön feljelentést tett ellenük a diák és ügyvédje, Litresits, személyes adattal való visszaélésért.
A Lokál továbbá fellebbezett is, de a hazugságból a Fővárosi Ítélőtábla előtt sem lett igazság. Az ítélőtábla döntése ellen már nem lehet fellebbezni, így most már muszáj lesz közzétenni a helyreigazítást, vagyis saját eredeti cikkükbe kötelezően be kell szerkeszteniük a bíróság által jóváhagyott szöveget, amiből kiderül, teljesen valótlanul állították, hogy Nagy bukásra állna, ahogy a hiányzásairól is hazudtak.
Litresits áprilisban azt nyilatkozta a Népszavának: bíróság elé áll Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője is, aki útszéli ribanchoz hasonlította Nagy Blankát, valamint folyamatban van egy becsületsértés miatti magánvádas feljelentés ügye is, Bayer Zsolt lovagkeresztes publicistával szemben, aki az Echo TV-ben "rohadt kis prolinak" aposztrofálta a diáktüntetőt.
Szerző

Orbánnal tárgyalt a boszniai elnök, de a közmédia majdnem elfelejtett szólni

Publikálás dátuma
2019.06.18. 18:26
Dodik balra, Orbán jobbra
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Állítólag Áder és Szijjártó is beszélt Milorad Dodikkal. Mégis, mintha csak azért számolt volna be a találkozóról az MTI, mert az belföldön is lelepleződött.
Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, a háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb elnökét - számolt be az MTI kedden, több mint két órával azután, hogy Orbán és Dodik sajtótájékoztatóját élőben közvetítette a szerb sajtó, és több mint 40 perccel azután, hogy az egyébként lényegében titkolt találkozóról kiszivárgott hírek megjelentek a 444.hu portálon.
A sajtótájékoztatóra meghívót a magyarországi szerkesztőségek nem kaptak, és - mint azt a portál írja - amikor külföldi hírügynökségek munkatársai érdeklődtek utána reggel, a kormány felől azt a választ kapták, hogy nem is lesz ilyen sajtótájékoztató. A találkozó tényéről pedig a közmédia mellett a kormány.hu sem írt, noha a 444.hu úgy tudja: 
Áder János is beszélt Dodikkal. Ám még a köztársasági elnök nyilvános programjában sem szerepelt az eszmecsere.

Sőt, a szerb sajtó szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is tárgyalt a szerb politikussal. Nem hivatalos információk szerint szerint a magyar politikusok
arról győzködték Dodikot, hogy ne akadályozza a NATO és Bosznia-Hercegovina közeledését.

Állítólag államfőknek kijáró biztosítással, 16 autóból álló konvojjal érkezett Magyarországra Dodik. A politikust különben a szerb nacionalizmus meghatározó alakjaként, és Vlagyimir Putyin orosz elnök feltétlen szövetségeseként tartják számon. 2017-ben az USA szankciós listájára került, a boszniai háborút lezáró daytoni béke végrehajtásának akadályozása miatt. Dodik nagy híve Radovan Karadzicnak, a háborús bűnei miatt életfogytiglani börtönre ítélt szerb hadúrnak is. 

"Orbán: intenzív kapcsolatokat kell kiépíteni Budapest és Banja Luka között"

A Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság közötti intenzív politikai és gazdasági kapcsolatok kiépítéséről is megállapodott Orbán és Milorad Dodik, derül ki végül is a közmédia beszámolójából. A találkozó után a magyar kormányfő kijelentette: Magyarországnak továbbra is támogatnia kell Bosznia-Hercegovina erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az ország egysége erősödjön, és hogy minél jobb kapcsolatokat ápoljon az Európai Unióval, ezért a magas szintű kapcsolatok további erősítéséről állapodtak meg.
Tárgyaltak továbbá Magyarországnak a Bosznia-Hercegovinában élő szerbekkel való kapcsolatáról is, rögzítve: Budapest Szarajevó mellett Banja Lukával - ami a boszniai Szerb Köztársaság kormányzati központja - is kiépít intenzív politikai és gazdasági kapcsolatokat, mert azok jelenlegi szintje nem megfelelő.
Milorad Dodik kifejtette: a magyarországi szerbek arról tájékoztatták, a magyar állam mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzetük sokkal jobb legyen, mint korábban. Hangsúlyozta továbbá, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország között nincsenek nyitott kérdések.
"Mi az európai integrációs úton szeretnénk továbbmenni"

 - hangoztatta, és köszönetét fejezte ki, hogy Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina integrációs törekvéseit. Az elnök méltatta a jól fejlődő magyar-szerb kapcsolatokat, amivel a boszniai szerbeknek is további lehetőségek nyílnak az együttműködésre.

Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovina két, nagy önállósággal rendelkező entitásból áll. Ezek egyike a főleg bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció, a másik pedig a főként szerbek lakta Szerb Köztársaság. A kettőt egy korlátozott jogkörű központi kormány köti össze.

Szerző
Frissítve: 2019.06.18. 19:01