Előfizetés

Jogerős: hazudott Nagy Blankáról a Lokál, jöhet a helyreigazítás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.18. 19:46

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Hiába fellebbezett a diáktüntetőt lejáratni próbáló kormánypárti lap, a hazugság a Fővárosi Ítélőtábla előtt is hazugság maradt.
Jogerősen elhasalt a bíróságon a hazugságért perbe fogott Lokál kormánybarát bulvárlap online kiadása, írja a hvg.hu. A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a fellebbezését, és helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék márciusi ítéletét a Nagy Blanka által kezdeményezett sajtóperben – közölte a Nagy ügyvédje, Litresits András, miután kedden kézbesítették nekik az erről szóló ítélet.
A tüntetéseken felszólaló diákot év elején azzal próbálták lejáratni a kormánypárti lapok, hogy forrásként egymásra hivatkozva azt írták róla: több tárgyból bukásra áll, iskolába is alig jár, hiányzásai meghaladják a törvény által lehetővé tett mértéket. Igazolni viszont már nem tudták állításaikat, így előbb az Origó, majd a Figyelő, a Lokál, és a Ripost bukott bele az ügybe. Az Origo-Ripost-Lokál hármas még egyszer bepróbálkozott azzal, hogy Nagy ellenőrzőjéből és orvosi igazolásaiból hozzon le részleteket - ezért külön feljelentést tett ellenük a diák és ügyvédje, Litresits, személyes adattal való visszaélésért.
A Lokál továbbá fellebbezett is, de a hazugságból a Fővárosi Ítélőtábla előtt sem lett igazság. Az ítélőtábla döntése ellen már nem lehet fellebbezni, így most már muszáj lesz közzétenni a helyreigazítást, vagyis saját eredeti cikkükbe kötelezően be kell szerkeszteniük a bíróság által jóváhagyott szöveget, amiből kiderül, teljesen valótlanul állították, hogy Nagy bukásra állna, ahogy a hiányzásairól is hazudtak.
Litresits áprilisban azt nyilatkozta a Népszavának: bíróság elé áll Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője is, aki útszéli ribanchoz hasonlította Nagy Blankát, valamint folyamatban van egy becsületsértés miatti magánvádas feljelentés ügye is, Bayer Zsolt lovagkeresztes publicistával szemben, aki az Echo TV-ben "rohadt kis prolinak" aposztrofálta a diáktüntetőt.

Orbánnal tárgyalt a boszniai elnök, de a közmédia majdnem elfelejtett szólni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.18. 18:26
Dodik balra, Orbán jobbra
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Állítólag Áder és Szijjártó is beszélt Milorad Dodikkal. Mégis, mintha csak azért számolt volna be a találkozóról az MTI, mert az belföldön is lelepleződött.
Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, a háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb elnökét - számolt be az MTI kedden, több mint két órával azután, hogy Orbán és Dodik sajtótájékoztatóját élőben közvetítette a szerb sajtó, és több mint 40 perccel azután, hogy az egyébként lényegében titkolt találkozóról kiszivárgott hírek megjelentek a 444.hu portálon.
A sajtótájékoztatóra meghívót a magyarországi szerkesztőségek nem kaptak, és - mint azt a portál írja - amikor külföldi hírügynökségek munkatársai érdeklődtek utána reggel, a kormány felől azt a választ kapták, hogy nem is lesz ilyen sajtótájékoztató. A találkozó tényéről pedig a közmédia mellett a kormány.hu sem írt, noha a 444.hu úgy tudja: 
Áder János is beszélt Dodikkal. Ám még a köztársasági elnök nyilvános programjában sem szerepelt az eszmecsere.

Sőt, a szerb sajtó szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is tárgyalt a szerb politikussal. Nem hivatalos információk szerint szerint a magyar politikusok
arról győzködték Dodikot, hogy ne akadályozza a NATO és Bosznia-Hercegovina közeledését.

Állítólag államfőknek kijáró biztosítással, 16 autóból álló konvojjal érkezett Magyarországra Dodik. A politikust különben a szerb nacionalizmus meghatározó alakjaként, és Vlagyimir Putyin orosz elnök feltétlen szövetségeseként tartják számon. 2017-ben az USA szankciós listájára került, a boszniai háborút lezáró daytoni béke végrehajtásának akadályozása miatt. Dodik nagy híve Radovan Karadzicnak, a háborús bűnei miatt életfogytiglani börtönre ítélt szerb hadúrnak is. 

"Orbán: intenzív kapcsolatokat kell kiépíteni Budapest és Banja Luka között"

A Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság közötti intenzív politikai és gazdasági kapcsolatok kiépítéséről is megállapodott Orbán és Milorad Dodik, derül ki végül is a közmédia beszámolójából. A találkozó után a magyar kormányfő kijelentette: Magyarországnak továbbra is támogatnia kell Bosznia-Hercegovina erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az ország egysége erősödjön, és hogy minél jobb kapcsolatokat ápoljon az Európai Unióval, ezért a magas szintű kapcsolatok további erősítéséről állapodtak meg.
Tárgyaltak továbbá Magyarországnak a Bosznia-Hercegovinában élő szerbekkel való kapcsolatáról is, rögzítve: Budapest Szarajevó mellett Banja Lukával - ami a boszniai Szerb Köztársaság kormányzati központja - is kiépít intenzív politikai és gazdasági kapcsolatokat, mert azok jelenlegi szintje nem megfelelő.
Milorad Dodik kifejtette: a magyarországi szerbek arról tájékoztatták, a magyar állam mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzetük sokkal jobb legyen, mint korábban. Hangsúlyozta továbbá, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország között nincsenek nyitott kérdések.
"Mi az európai integrációs úton szeretnénk továbbmenni"

 - hangoztatta, és köszönetét fejezte ki, hogy Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina integrációs törekvéseit. Az elnök méltatta a jól fejlődő magyar-szerb kapcsolatokat, amivel a boszniai szerbeknek is további lehetőségek nyílnak az együttműködésre.

Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovina két, nagy önállósággal rendelkező entitásból áll. Ezek egyike a főleg bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció, a másik pedig a főként szerbek lakta Szerb Köztársaság. A kettőt egy korlátozott jogkörű központi kormány köti össze.

Eső és napsütés váltja majd egymást szerdán

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.18. 17:27

Fotó: Shutterstock
A Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható, folytatódik nyári idő záporokkal, zivatarokkal.
Éjszaka derült és erősen felhős területek és időszakok egyaránt lesznek, szórványosan várható zápor, zivatar. Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződés és sok magas szintű felhőzet várható, emellett hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. Napközben több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 26 és 32 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

Európa északi és nyugati területe fölött ciklonok és frontjaik helyezkednek el. Hatásukra kontinensünk északi és nyugati tájain több helyen erősen felhős az ég, és elsősorban a frontok mentén fordul elő eső, záporeső. Közép-Európa fölött anticiklon található, ennek déli peremén nedves, labilis levegő található, emiatt arrafelé szórványosan záporok, zivatarok alakulnak ki. Szárazföldünk déli vidékein napos az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.
A legmagasabb nappali hőmérséklet Észak- és Északnyugat-Európában általában 12 és 20 fok között változik, csak Izlandon van ennél hűvösebb, ott 6-9 fok a jellemző. Kontinensünk nagy részén általában 24 és 31 fok közé melegszik fel a délutáni órákra a levegő. A legmelegebb délen, délkeleten van, ahol 31, 34 fokot is mérnek.
Szerda estig a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható, folytatódik nyári idő záporokkal, zivatarokkal.