Előfizetés

Hiánycikk lehet az Egyesült Államokban a Biblia, a kínai importvámok miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.19. 10:29
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock
Amennyiben Trump betartja fenyegetéseit, jelentősen megdrágulhat a könyv, amely a legnagyobb példányszámban kelt el a világon.
Amennyiben Donald Trump még súlyosabb büntetővámokat vet ki a Kínából az Egyesült Államokba exportált árucikkekre, jelentősen megdrágulhatnak a Bibliák Amerikában – írja a 444 a Bloomberg cikke alapján. A cikk amerikai könyvpiacon tevékenykedő nyomdák nyilatkozataira támaszkodva az írja, ha Kínából nem érkeznek Bibliák, akkor 
hiánycikk lesz ez a könyv az Egyesült Államokban, ugyanis nincs amerikai nyomda, amely ki tudná szolgálni a belföldi igényt.

Az amerikai Bibliák túlnyomó többségét ugyanis Kínában nyomtatják, Trump új termvezett vámjai pedig súlyosan érintenek minden nyomdai terméket. Az amerikai elnök ahhoz kötötte feltételeit, hogy
Hszi Csin-ping kínai elnök hajlandó-e külön találkozni vele, és teljesíteni követeléseit a hétfőn kezdődő G20 csúcstalálkozón

Boris Johnson: senki nem akar megállapodás nélküli Brexitet

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.19. 07:37

Fotó: Oliver Berga / AFP/DPA
A keményvonalas Brexit-tábor frontembere szerint ettől függetlenül erre is fel kell készülni.
Boris Johnson szerint sem ő, sem a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázó többi jelölt nem törekszik arra, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül, rendezetlen módon lépjen ki az Európai Unióból. Johnson - a tory keményvonalas Brexit-tábor frontembere - a BBC televízió kedd esti vitaműsorában vett részt azzal a másik négy utódjelölttel együtt, aki a vezetőválasztási folyamat kedden tartott második frakciószavazási fordulója után versenyben maradt.  A második fordulóban - amelyben a 313 fős alsóházi konzervatív frakcióból minimum 33 képviselő voksára volt szükség a bennmaradáshoz - Boris Johnson a mezőny élén végzett 126 szavazattal.  Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter 46, Michael Gove környezetvédelmi miniszter 41, Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter 37, Sajid Javid belügyminiszter éppen 33 szavazatot gyűjtött. Az alsóházi szavazás után, kedd este tartott BBC-vitaműsorban - amelyben a jelöltek több néző videókapcsolaton át feltett kérdéseire válaszoltak - Johnson kijelentette:
senki nem akar megállapodás nélküli, rendezetlen Brexitet, de a helyes eljárás az, ha az ország erre a lehetőségre is felkészül.

Jeremy Hunt ezzel egyetértett, de kijelentette: ha ő lesz a következő brit miniszterelnök, és úgy látja, hogy a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapjáig semmi esély a londoni alsóház által eddig háromszor elutasított kilépési feltételrendszer módosítására, akkor ő kész lenne megállapodás nélkül kivezetni az országot az Európai Unióból. Sajid Javid is azt a véleményét hangoztatta, hogy az október 31-i Brexit-határidőt tartani kell. „Szükség van egy határidőre, mivel ez mindenki figyelmét a feladatra összpontosítja” – fogalmazott.
Johnson szerint az október 31-i határidő „egyértelműen tarható”, és be is kell tartani, mivel Nagy-Britannia a kilépés eredeti, március végi határidejét már elszalasztotta, és még egy halasztás esetén a közvélemény egyre nagyobb értetlenséggel szemlélné, hogy mi történik.

Michael Gove ugyanakkor kijelentette: az önkényesen kijelölt határidők általában a szándékolttal ellentétes hatásúak. Hozzátette: ha őt választják a Konzervatív Párt következő vezetőjévé és így a következő brit miniszterelnökké, nem tartaná problémának az október 31-i Brexit-határidő „néhány napos” túllépését, ha csak ennyi hiányozna az új Brexit-megállapodáshoz.
„A futballmérkőzéseken is néha a hosszabbításban lövik a győztes gólt”

–fogalmazott a környezetvédelmi miniszter. Jeremy Hunt külügyminiszter megismételte azt a korábban is hangoztatott nézetét, hogy megfelelő brit javaslat esetén az Európai Unió hajlandó lenne újratárgyalni a Brexit-egyezménycsomagot. 
Az Európai Bizottság azonban többször is határozottan leszögezte, hogy nem lehetséges a kilépési egyezségről folytatott, a feltételrendszert rögzítő megállapodás novemberi aláírásával lezárt tárgyalások újraindítása.

Rory Stewart, a leginkább EU-párti vezetőjelölt volt az egyetlen a kedd esti vitában, aki - eddig is vallott álláspontjához híven - határozottan kizárta a megállapodás nélküli Brexitet. A nemzetközi fejlesztési miniszter szerint „károkat okozna és felesleges lenne” a rendezetlen kilépés az EU-ból. Hozzátette: versenytársai nem tudják megmagyarázni, hogy miképp léptetnék ki az országot megállapodás nélkül az unióból a londoni parlament hozzájárulása nélkül.
Az alsóházi képviselők többsége egyértelműen ellenzi a megállapodás nélküli Brexitet, és ezt az elmúlt hetekben több szavazáson is kifejezésre juttatta.

Trump 2020-ban is indul az elnökségért

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.19. 07:23

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az elnök orlandói beszédében újra Hillary Clintont, a demokratákat és a sajtót szapulta.
Donald Trump a 2020-as elnökválasztáson újra indul az elnökségért – ezt ő maga az jelentette be kedden este a floridai Orlandóban, ahol több tízezres nagygyűlésen kezdte meg újraválasztási kampányát. Beszéde elején  Trump felidézte: éppen négy évvel ezelőtt közölte nyilvánosan a New York-i Trump-torony lépcsőjén, hogy indul az elnökségért. Történelmi pillanatnak nevezte azt a bejelentést, és megállapította, hogy akkor egy „nagyszerű politikai mozgalom" indult útjára. Az elnök hangsúlyozta, hogy „korrupt és romos állapotban lévő politikai rendszert” örökölt, de - mint fogalmazott – helyreállította azt a lincolni elvet, miszerint a kormány a népből vétetett, a nép választotta és a népért dolgozik.
Leszögezte, hogy a „gazdaság jelenleg remek állapotban van, mindenki Amerikát irigyli”.

Trump előtt a gyermekei, majd a first lady, Melania Trump mondott pár szót, az egész nagygyűlést pedig Mike Pence alelnök nyitotta meg. Pence hangsúlyozta: Trump annak idején azt ígérte, hogy Amerikát ismét naggyá teszi. „És pontosan ezt is tette” - mondta az alelnök.  
Mike Pence azt hangoztatta: „Amerika visszatér”, és Amerikának további négy évnyi Trump-elnökségre van szüksége.

Kijelentette: „egyetlen okból vagyunk most itt, mégpedig azért, mert Amerikának szüksége van arra, hogy Donald Trump további négy évig elnök legyen”. Az egyébként is szinte minden mondat után tapsoló tömeg kórusban énekelte: „Még négy évet!”. Mintegy 70-75 perces beszédében az elnök hosszasan foglalkozott korábbi vetélytársával, Hillary Clintonnal, a demokraták volt elnökjelöltjével, ostorozta a sajtót és általában a demokratákat. 
Mint mondta, az elmúlt három évben ő és kormányzata folyamatosan „ostrom alatt állt”.

Úgy vélte: miután a korábbi kampánycsapatának munkatársai és az oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette bizottság kimondta, hogy nem volt összejátszás, a demokraták most szerinte „újra akarják játszani az egész ügyet”. Utalt arra is, hogy elődje, Barack Obama elnök „semmit sem tett”, amikor tájékoztatták arról, hogy az oroszok megpróbáltak beavatkozni a 2016-os választások folyamatába. Trump azzal vádolta a demokrata párti politikusokat, hogy „tönkre akarják tenni Amerikát”. „Radikális demokrata párti ellenfeleinket gyűlölködő előítéletesség és düh vezérli. Tönkre akarnak tenni titeket, és tönkre akarják tenni az országot” – mondta. 
Miután bejelentette, hogy újból indul az elnökségért, Trump úgy fogalmazott: minden szívdobbanásával és minden csepp verejtékével azon lesz, hogy Amerikát továbbra is naggyá tegyék és megőrizzék nagyszerűnek.

„Ígérhetem nektek, hogy soha, soha, de soha nem hagylak cserben benneteket” – mondta hívei tömege előtt.