Ingatlan;lakás;energiahatékonyság;

2019-06-19 18:51:57

A korszerű ingatlanokat keresik, de abból kevés van

Csak lassan javul a lakások energiafogyasztása, az ingatlanok többsége továbbra is korszerűtlennek mondható - derül ki az ingatlan.com Lechner Tudásközpont adatain, illetve több mint 417 ezer ingatlanhirdetés statisztikáin alapuló elemzéséből. A lakások és házak értékesítése vagy kiadása előtt energiatanúsítványok készülnek, ezek pedig pontos képet adnak a forgalomképes ingatlanállomány energiahatékonyságáról is. Eszerint tízből nyolc lakás energetikailag átlagos vagy gyenge besorolású.

Az elmúlt három évben ugyanakkor 20-ról 23 százalékra nőtt a korszerű vagy annál is jobb energetikai besorolású ingatlanok aránya, míg az átlagos besorolásúaké 38-ról 48 százalékra emelkedett. Eközben a legkevésbé energiahatékony lakóingatlanok aránya 42 százalékról 29 százalékra mérséklődött. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondja: a legkorszerűbb ingatlanok száma és aránya csak lassan növekszik, miközben az érdeklődők 60 százaléka a korszerű vagy annál is jobb energetikai besorolású ingatlanokat keresi. Ezekből viszont kevés van a piacon.

Balogh László szerint javíthat a helyzeten, hogy az idei évben 20-25 ezer olyan lakás is megépülhet, amely az energiahatékonyság terén nagyságrendekkel felülmúlja a jelenlegi használtlakás-állományt. Mivel pedig jövőre várhatóan kevesebb lakásberuházás indul, mint a korábbi években, több szakember és kapacitás juthat majd a lakásfelújításokra. A júliusban induló falusi csok keretében támogatás igényelhető a meglévő ingatlanok felújítására is, ami főként a kistelepülések ingatlanainak minőségét javíthatja.

Az uniós szabályok szerint 2021-től egyébként minden új lakásnak közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Az azonban több évtizedbe is telhet, amíg a legkevésbé energiahatékony lakóingatlanok kiszorulnak az ingatlanpiacról.