Előfizetés

„Na, de ki az a szőrös fiatal?” - Hosszú sorbaállásokkal kezdődött az ellenzéki előválasztás

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.06.20. 17:14

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Van, aki másfél órát is hajlandó várakozni, hogy leadhassa voksát, ami meg is látszik a részvételen: már az első napon tízezren nyilvánítottak véleményt. Az eredményre június 26-ig biztos várni kell.
Már a szavazósátrak nyitása előtt hosszú sorok alakultak ki több budapesti téren csütörtök reggel: az ellenzéki előválasztás második fordulójának indulásakor úgy tűnt, jóval nagyobb az érdeklődés, mint az első kör startjánál.  – Akkor előbb kiváltom a gyógyszereimet, és utána visszajövök – nyugtázta csalódottan egy nyugdíjas asszony csütörtök délelőtt fél tíz előtt a Flórián téren, azt hogy túl korán érkezett az előválasztási sátorhoz, még nem adhatja le a voksát. Így viszont maradt ideje elmesélni: Nagy Istvánnénak hívják, 74 éves és olyannyira kisnyugdíjas, hogy csak 80 ezer forint a nyugdíja, annak fele pedig rögtön elmegy a rezsire. Mindezek után a politikára is rátért: szavazott már az előválasztása első fordulójában, és most is megvan a favoritja. – Tudja mit? Elmondom. Olgára szavazok – bökte ki némi hezitálás után, hogy a Demokratikus Koalíció független aspiránsát, Kálmán Olgát támogatja, pedig az első körben még az MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás jelöltjére, Karácsony Gergelyre húzta be az ikszet.
Hosszú sor a Széll Kálmán téren
Fotó: Karácsony Gergely Facebook oldala
Háromnegyed tízkor egyre többen érdeklődtek türelmetlenül a sátornál, ahol egy háromfős nyugdíjas hölgykoszorúba botlottunk. Kérdés nélkül is kaptuk a válaszokat: – Én Olgára húzom majd! – Én is, én is! – Meg vagytok ti örülve? Hát ő kérdezgetni szokott. Maradok Gergőnél! Még mindig a voksolás kezdete előtt jártunk, amikor először láttunk a téren kormánypárti polgárt is. Arra figyeltünk fel, hogy egy idősebb hölgy, úgy 400 méterre a sátortól hirtelen feltekintett és sietős léptekkel ment át a másik oldalra. Megkérdezzük, történt-e valami baj, s mielőtt elviharzott volna, indulatosan kijelentette: – Én nem megyek egy járdán az ellenzékiekkel!
Közben a sátorban felkészültek az előválasztók rohamára. Előkerültek a regisztrációs lapok, amit minden voksolónak ki kell töltenie. A személyes adatok megadásán túl alá kell írni, hogy a voksoló egyetért-e az előválasztás legfontosabb céljával. Vagyis azzal: Tarlós István főpolgármesternek egyetlen ellenzéki kihívója legyen. Kissé becsapós, hogy a lakcímkártya sorszámát kérik, amit több nyugdíjassal együtt mi is eltévesztettünk. A helyszínen lévő segítők azonban hamar megoldották a problémát és elhárult minden akadály a voksolás elől. Ekkorra viszont már kígyózott a sor a sátornál: nagyjából húszan várták türelmesen, hogy szavazhassanak. Egy idősebb úr, aki fegyelmezetten, mosolyogva várt, húsz perc múltán, már a sátor bejártánál kapott észbe, hogy alighanem rossz helyre került, s ez nem fideszes aláírásgyűjtés, mert dühösen felkiáltott: – Rátok soha nem szavazok kommunisták! 
Nem csak Óbudán akartak sokan szavazni: a Széll Kálmán téri sátornál egy órával az urnanyitás után már ötvenen álltak sorban. Itt is főleg nyugdíjasok siettek leadni voksukat, de már jóval több fiatalt láttunk, mint a Flórián téren. Igaz, ők kevésbé voltak türelmesek, mint az idősebbek, akadt, aki néhány perc várakozás után feladta a sorbanállást. Az egyik távozó azonban megjegyezte: – Most elmegyek, de majd visszajövök, ha kevesebben lesznek. A többség azonban fegyelmezetten várakozott – s hogy elüsse az időt, kicsit politizált. Egy idős hölgy is készségesen kifejtette volna álláspontját arról, kire szavaz a három jelölt – mint mondta: Karácsony Gergely, Kálmán Olga és Puzsér Róbert – közül, de megakasztottuk azzal, hogy Puzsér nem is indult. Őszinte meglepettséggel kérdezett vissza: – Na, de akkor ki az a szőrös fiatal?
Noha ő nem ismerte a Momentum jelöltjét, a szakállas Kerpel-Fronius Gábort, a téren megszólított fiatalok zöme pontosan tudta kiről van. Sokan jelezték is: biztosan rá adják szavazatukat.
A Nyugati téren is hosszú sor kígyózott, volt, aki már fél órája várt arra, hogy leadhassa szavazatát: – Kivárom és Karácsonyra szavazok – jelentette ki egy középkorú férfi, és ugyanazzal a lendülettel folytatta: – Az egész családomat ráveszem, hogy szavazzon. Most is, meg majd ősszel is. Engem az már nem is idegesít igazán, hogy ellopják az összes pénzt, meg csalnak, hazudnak. A mérhetetlen nagyképűségük, cinizmusuk viszont továbbra is nagyon felbőszít. Nagyon élvezném, ha októberben kicsit koppannának. Magyar Györgytől, az előválasztást lebonyolító Civil Választási Bizottság elnökétől megtudtuk: a szavazatokat csak a folyamat lezárása után, június 26-án kezdik számolni. A voksolás alatt nem fognak részeredményeket közölni, viszont a részvételi adatokat megosztják a nyilvánossággal.

Komoly részvétel

Az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás első napján már tízezren szavaztak - tájékoztatta a Népszavát csütörtök este Magyar György, aki szerint kifogástalanul működik minden. Ő például megpróbált az ellenőrzés miatt két helyen szavazni, de a második alkalommal azonnal jelzett a rendszer.  

615 dolgozó hiányzik a fővárosi kormányhivatalokból, az összeomlás szélén táncol a szolgáltatás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.20. 17:02

Fotó: lab5.hu
Már két kormányablaki is bezárt, és ami megmaradt, ott hónapokra előre nincsenek szabad időpontok.
Nincsenek ügyintézők, súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek a budapesti kormányablakok, amit még a nyári szabadságolások is rontanak. Két kormányablaki is bezárt - így a Nyugati és a Keleti pályaudvaroknál lévők -, és ami megmaradt, ott hónapokra előre nincsenek szabad időpontok, a sorszámokat kiadó automatáktól pedig biztonsági őrök hajtják el az embereket: a szolgáltatás a várakozók magas száma miatt szünetel.
A járási és megyei kormányhivatali dolgozóknak – köztük a kormányablakok ügyintézőinek – a munkáját jelenleg se anyagilag, se erkölcsileg nem becsülik meg

- nyilatkozta a probléma kapcsán Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az index.hu-nak. A szakszervezet már tavasszal arra hívta fel a figyelmet, hogy a március 1-jén életbe lépett új kormányzati igazgatásról szóló jogszabály miatt rengetegen hagyják ott a közszférát, ez pedig katasztrófahelyzetet idézhet elő. Borosné szerint jelen esetben is nyilvánvaló, hogy nem pusztán a két pályaudvar karbantartási munkálatai miatt túlterheltek a VI. és a VIII. kerületi kormányablakok, hanem a munkaerőhiány miatt. Állítja:
Budapesten jelenleg 615 fő hiányzik a fővárosi kormányhivatal intézményeiből.

A létszámhiányt nem ismerte el a Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH). A portál megkeresésére azt válaszolták, a Nyugati és a Keleti pályaudvar kormányablakainak ügyintézői jelenleg az ugyanazon kerületben található vagy hasonló távolságra lévő, szomszédos kerületek kormányablakaiban látják el feladataikat.
A legtöbb kerületi kormányablakban eközben már egy hónapon belül nincs szabad időpont, és nem a foglalások miatt: a lefoglalható idősávok is hiányoznak

- legalábbis erre jutott a 168 Óra. A lap személyi igazolvány és útlevél pótlására is megnézte a lehetséges időpontokat mind a 23 fővárosi kerületben, a kép pedig igencsak lesújtó. Azt írják, a legrosszabbak közül is kiemelkedik az I. és IX. kerület, ahol egyáltalán nincs szabad időpont szeptember 22-ig, a XII. kerület mindkét kormányablakában pedig a legkorábbi időpont szeptember 16-án érhető el. Azokban a kerületekben, ahol két kormányablak is működik, jellemzően csak az egyikben elérhető az időpontfoglalás. Akik sürgősen akarják beszerezni okmányaikat, nekik marad - szerencsés esetben - a sorszámhúzás és a hosszú várakozás.

Magyarország és Szlovákia is feladhatta az ellenállását klímaügyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.20. 14:01
A Mátrai Erőmű
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Az Euractiv információi szerint a kormányt a németek győzték meg erről.
A csütörtök délután kezdődő brüsszeli EU-csúcson nem csak arról lesz szó, hogy kik legyenek az új főnökei az EU legfontosabb intézményeinek, hanem arról is döntenek a miniszterelnökök és elnökök, hogy vállalják-e, hogy 2050-re klímasemlegessé tegyék Európát, azaz nullára csökkentsék a felmelegedést okozó anyagok kibocsájtását. Eddig a hétig úgy tűnt, hogy a bátor ambíció, amit az Európai Bizottság még tavaly ősszel javasolt, nem fog átmenni, a V4 csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) például egységesen elutasította a javaslatot. A héten azonban Magyarország és Szlovákia feladhatta az ellenállását – derül ki a 444.hu cikkéből. A portál az Euractiv információi alapján azt írja, a budapesti kormányt a németek győzték meg erről. Szlovákia átállása összefügghet az új köztársasági elnök, a környezetvédelmi ügyekben elkötelezett Zuzana Caputova hivatalba lépésével is. Szintén ezen a héten állt át a zöld oldalra Bulgária is, Bojko Boriszov miniszterelnök azt mondta, hogy őt az ENSZ főtitkára telefonon győzte meg. Ezen a héten csatlakozott Írország is a tervet támogató országokhoz, amelyek immár 22-en vannak a 28-ból. Csehország és Lengyelország ugyanakkor továbbra sem jelezte, hogy támogatnák a 2050-es klímasemlegességet, de a zöld ügyben elkötelezett nyugati szakértők több fórumon is reménykeltőnek nevezték, hogy sikerült megtörni a V4-ek egységes ellenállását.   A portál felidézi: május elején még csak nyolc EU-s ország támogatta a tervet, amit a brüsszeli biztosokon kívül leginkább Emmanuel Macron francia elnök sürgetett. Januárban még Németország is az ellenállók között volt, de két héttel az EP-választás előtt Angela Merkel kancellár bejelentette, hogy meggondolta magát. Azt mondta, hogy „több mint kényelmetlen” látnia a fiatalok tiltakozását, a pénteki klímatüntetéseket, és a német kormány nem teheti meg, hogy nem hallja meg a hangjukat, hiszen az ő jövőjükről van szó. Nagy-Britannia már korábban jelezte, hogy ha ki is lépnek az EU-ból, a maguk részéről 2050-ig elérik a nulla kibocsájtást, míg a nagyobb európai államok közül Olaszország is beadta a derekát idén tavasszal, pedig télen még a római kormány sem támogatta a tervet.