ellenzék;előválasztás;

2019-06-20 17:14:42

„Na, de ki az a szőrös fiatal?” - Hosszú sorbaállásokkal kezdődött az ellenzéki előválasztás

Van, aki másfél órát is hajlandó várakozni, hogy leadhassa voksát, ami meg is látszik a részvételen: már az első napon tízezren nyilvánítottak véleményt. Az eredményre június 26-ig biztos várni kell.

Már a szavazósátrak nyitása előtt hosszú sorok alakultak ki több budapesti téren csütörtök reggel: az ellenzéki előválasztás második fordulójának indulásakor úgy tűnt, jóval nagyobb az érdeklődés, mint az első kör startjánál. 

– Akkor előbb kiváltom a gyógyszereimet, és utána visszajövök – nyugtázta csalódottan egy nyugdíjas asszony csütörtök délelőtt fél tíz előtt a Flórián téren, azt hogy túl korán érkezett az előválasztási sátorhoz, még nem adhatja le a voksát. Így viszont maradt ideje elmesélni: Nagy Istvánnénak hívják, 74 éves és olyannyira kisnyugdíjas, hogy csak 80 ezer forint a nyugdíja, annak fele pedig rögtön elmegy a rezsire. Mindezek után a politikára is rátért: szavazott már az előválasztása első fordulójában, és most is megvan a favoritja. – Tudja mit? Elmondom. Olgára szavazok – bökte ki némi hezitálás után, hogy a Demokratikus Koalíció független aspiránsát, Kálmán Olgát támogatja, pedig az első körben még az MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás jelöltjére, Karácsony Gergelyre húzta be az ikszet.

Háromnegyed tízkor egyre többen érdeklődtek türelmetlenül a sátornál, ahol egy háromfős nyugdíjas hölgykoszorúba botlottunk. Kérdés nélkül is kaptuk a válaszokat:

– Én Olgára húzom majd!

– Én is, én is!

– Meg vagytok ti örülve? Hát ő kérdezgetni szokott. Maradok Gergőnél!

Még mindig a voksolás kezdete előtt jártunk, amikor először láttunk a téren kormánypárti polgárt is. Arra figyeltünk fel, hogy egy idősebb hölgy, úgy 400 méterre a sátortól hirtelen feltekintett és sietős léptekkel ment át a másik oldalra. Megkérdezzük, történt-e valami baj, s mielőtt elviharzott volna, indulatosan kijelentette:

– Én nem megyek egy járdán az ellenzékiekkel!

Közben a sátorban felkészültek az előválasztók rohamára. Előkerültek a regisztrációs lapok, amit minden voksolónak ki kell töltenie. A személyes adatok megadásán túl alá kell írni, hogy a voksoló egyetért-e az előválasztás legfontosabb céljával. Vagyis azzal: Tarlós István főpolgármesternek egyetlen ellenzéki kihívója legyen. Kissé becsapós, hogy a lakcímkártya sorszámát kérik, amit több nyugdíjassal együtt mi is eltévesztettünk. A helyszínen lévő segítők azonban hamar megoldották a problémát és elhárult minden akadály a voksolás elől. Ekkorra viszont már kígyózott a sor a sátornál: nagyjából húszan várták türelmesen, hogy szavazhassanak. Egy idősebb úr, aki fegyelmezetten, mosolyogva várt, húsz perc múltán, már a sátor bejártánál kapott észbe, hogy alighanem rossz helyre került, s ez nem fideszes aláírásgyűjtés, mert dühösen felkiáltott:

– Rátok soha nem szavazok kommunisták! 

Nem csak Óbudán akartak sokan szavazni: a Széll Kálmán téri sátornál egy órával az urnanyitás után már ötvenen álltak sorban. Itt is főleg nyugdíjasok siettek leadni voksukat, de már jóval több fiatalt láttunk, mint a Flórián téren. Igaz, ők kevésbé voltak türelmesek, mint az idősebbek, akadt, aki néhány perc várakozás után feladta a sorbanállást. Az egyik távozó azonban megjegyezte: – Most elmegyek, de majd visszajövök, ha kevesebben lesznek.

A többség azonban fegyelmezetten várakozott – s hogy elüsse az időt, kicsit politizált. Egy idős hölgy is készségesen kifejtette volna álláspontját arról, kire szavaz a három jelölt – mint mondta: Karácsony Gergely, Kálmán Olga és Puzsér Róbert – közül, de megakasztottuk azzal, hogy Puzsér nem is indult. Őszinte meglepettséggel kérdezett vissza:

– Na, de akkor ki az a szőrös fiatal?

Noha ő nem ismerte a Momentum jelöltjét, a szakállas Kerpel-Fronius Gábort, a téren megszólított fiatalok zöme pontosan tudta kiről van. Sokan jelezték is: biztosan rá adják szavazatukat.

A Nyugati téren is hosszú sor kígyózott, volt, aki már fél órája várt arra, hogy leadhassa szavazatát: – Kivárom és Karácsonyra szavazok – jelentette ki egy középkorú férfi, és ugyanazzal a lendülettel folytatta: – Az egész családomat ráveszem, hogy szavazzon. Most is, meg majd ősszel is. Engem az már nem is idegesít igazán, hogy ellopják az összes pénzt, meg csalnak, hazudnak. A mérhetetlen nagyképűségük, cinizmusuk viszont továbbra is nagyon felbőszít. Nagyon élvezném, ha októberben kicsit koppannának.

Magyar Györgytől, az előválasztást lebonyolító Civil Választási Bizottság elnökétől megtudtuk: a szavazatokat csak a folyamat lezárása után, június 26-án kezdik számolni. A voksolás alatt nem fognak részeredményeket közölni, viszont a részvételi adatokat megosztják a nyilvánossággal.

Komoly részvétel

Az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás első napján már tízezren szavaztak - tájékoztatta a Népszavát csütörtök este Magyar György, aki szerint kifogástalanul működik minden. Ő például megpróbált az ellenőrzés miatt két helyen szavazni, de a második alkalommal azonnal jelzett a rendszer.