Továbbra is megterheli a szervezetet az időjárás

Publikálás dátuma
2019.06.22. 09:09
Illusztráció
Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A hét a zivatarokról szólt és ez a hétvégén sem lesz másként, ráadásul vasárnap egy hidegfront is érkezik, majd pedig megérkezhet az év második hőhulláma.
 A jellegtelen nyomási mező, amely a jelenlegi időjárást alakítja, kedvez a heves viharok kialakulásának, így hétvégén is folytatódik a heves zivatarokkal tarkított idő – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán
Az időjárás-érzékenyeken túl az egészséges szervezetet is megterheli az időjárás. A szombati frontmentes nap után vasárnap nyugat felől egy hidegfront éri el hazánk térségét. Már az erősen párás időt is nehéz elviselni, hidegfronti hatással párosulva ez fokozott veszélyt jelenthet. A meleg sokaknál okozhat fejfájást, fáradékonyságot, alvászavart, a fülledtség miatt gyakoriak a fulladásos panaszok, légszomj, mellkasi fájdalmak és ingadozó vérnyomás-értékek, amelyek hétvégén erősödhetnek, a hidegfront pedig görcsös panaszokat, keringési problémákat okozhat. 
A jelenlegi kilátások szerint a múlt héten átélt év első hőhullámát követően közelít a második is: a hét elején megint afrikai eredetű, forró levegő áraszthatja el térségünket – írta a Meteo Klinika
Szerző

Megfulladunk vagy megfagyunk - Hány fok legyen az irodában?

Publikálás dátuma
2019.06.21. 14:14

Fotó: Shutterstock
Nyáron sok munkahelyen okoz szinte állandó problémát: levegő legyen vagy hideg.
Ha nem egyszemélyes irodában dolgozunk, állandó konfliktusforrást jelenthet a helyiség hőfoka, avagy a „nyissunk ablakot” vagy a „kapcsoljuk be a légkondit” kérdéskör. Van, aki akkor is fázik, amikor a többieket agyonveri a víz, de sok helyen fordul elő a fordítottja is, és úgy tűnik, nincs mindenkinek megfelelő állapot. 
Pedig, ahogy a Care2 összeállításából kiderül, a munkakörnyezet hőmérséklete a teljesítményre is jelentős hatással van. A túl hideg vagy túl meleg térben való munkavégzés ronthatja a koncentrációt és a munka hatékonyságát. Könnyű belátni, hogy az, aki legnagyobb kánikulában nagykabátban fagyoskodik, illetve „kifolyik” a ruhájából, a szenvedésen kívül másra nem tud figyelni. 
Mivel még a szervezetünk működésében sem vagyunk egyformák, a hőérzetünk is eltér. Általánosságban a férfiak és a nők között is van különbség abban, hogy milyen hőfokot éreznek ideálisnak, illetve abban is, hány fokban tudnak megfelelően teljesíteni. A nőknek lassabb az anyagcseréjük, jobban is szeretik, ha melegebb van, ráadásul egy kutatás kiderítette, hogy hűvösebb irodában rosszabbul teljesítenek. Már a hőmérséklet néhány fokos emelése is jelentős teljesítményemelkedéssel jár. A matematikai és nyelvi teszteket legjobban szobahőmérsékleten ülve oldották meg. A férfiak viszont hűvösebb hőmérsékleten értek el jobb eredményeket, melegben viszont nem romlott annyit a teljesítményük, mint a „megfagyasztott” nőké.

Központilag hidegebb

A modern irodák termosztátjai általában a férfiak számára megfelelő, hidegebb hőmérsékletre vannak beállítva. 

Korábbi tanulmányok szerint hűvösebb irodában lehet hatékonyan dolgozni, de erre egy olyan matematikai modell alapján jutottak a kutatók, amely a levegő hőmérsékletét, a sebességét, a légnyomást, a ruházatot is figyelembe vette, de jelentősen túlértékelte a férfiak teljesítőképességét és alulbecsülte a nők anyagcseréjét. Ráadásul akkoriban még középkorú férfiak ültek az amerikai irodák többségében, ma már viszont a legtöbb helyen a munkaerő fele nő. 

Mennyi az ideális?

Az új tanulmányok szerint a túlhűtött irodák kora lejárt, 22-25 Celsius fok közötti hőfokon a férfiak még jól működnek, a nők pedig elégedetten dolgoznak hatékonyan. Ráadásul környezetkímélőbb és gazdaságosabb is a kellemes szobahőmérséklet biztosítása. 
Szerző

Csillagászatilag is nyár van, a mai lesz az év legrövidebb éjszakája

Publikálás dátuma
2019.06.21. 10:10
Illusztráció
Fotó: Lost Horizon Images/Cultura Creative / AFP
A Nap ma tölti a legtöbb időt az égen, így a péntekről szombatra virradó az év legrövidebb éjszakája.
Június 21-én van a nyári napforduló, amikor a Nap a legtöbb időt tölti az égen, így a péntekről szombatra virradó lesz az év legrövidebb az éjszakája, mindössze 7 óra 59 percig tart – olvasható az Időképen. Innentől kezdve már rövidülnek a nappalok a téli napfordulóig, december 21-ig.
A nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap delelési helye az égbolton délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát és a legrövidebb éjszakát eredményezi. 
Az északi féltekén a nyári napforduló a csillagászati nyár kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában számos népszokás kapcsolódik hozzá, a kereszténység felvétele óta Szent Iván éjjeléhez szokás kötni a leghosszabb nappal és legrövidebb éjszaka ünneplését.
/Forrás: Wikipédia/
Szerző