Előfizetés

Szigorítana Lázár: e-cigit is csak a trafikokban lehetne venni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.21. 15:42

Fotó: THOMAS COEX / AFP
Emellett lehetővé tenné, hogy zsebkendőt is árulhassanak a dohányboltokban.
Megjelent az Országgyűlés honlapján Lázár János javaslata, amely „A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő egyes törvények módosításáról” címet viseli. A szöveg általában szigorítaná a dohánytermékek forgalmazását, és több ponton módosítja a 2011-es trafiktörvényt – vette észre a hvg.hu.  A portál kiemeli, hogy a javasolt módosítások szerint
  • a „kiegészítő termékek”, valamint az e-cigaretták is csak dohányboltban lesznek árusíthatók,
  • szigorodnak a bírságok, alkalmazásuk több esetben lesz kötelező,
  • emeli a javaslat az egy trafikra jutó népességküszöböt, 3 000-ről 4 000-re. Ez gyakorlatilag kevesebb trafikot jelent, viszont a korábban kiosztott koncessziók 20 évre szólnak és megmaradnak, csak az újabbakra vonatkozna az emelt küszöb,
  • betiltanák azt a gyakorlatot, hogy dohánymárkákat egyéb, nem dohánytartalmú termékeinek kihelyezésével reklámozzanak,
  • jövedéki termék lenne az e-cigaretták töltőfolyadéka is,
  • és a trafikok egyúttal jogosultak lennének egyetlen új termék forgalmazására, ami a papírzsebkendő.

Megállapodtak a Gellért Hotel eladásáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.21. 15:29

Fotó: MATTES René / hemis.fr / AFP/hemis.fr
Ötcsillagos szállodaként újulhat meg az épület.
Megállapodást kötött a Danubius Hotels Group a a magyar ingatlan-befektető Indotek Csoporttal a Gellért Hotel eladásáról – derül ki a Danubius Hotels Group közleményéből. Mint írják, a tranzakció lezárásához számos jogi és adminisztratív kérdést kell a feleknek rendezniük, amely várhatóan hónapokig is eltart. A Danubius Hotels Group és az Indotek Csoport megállapodtak, hogy a Danubius Hotels Group üzemelteti a Gellért Hotelt az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig. A tulajdonosváltás nem érinti a jövőbeni foglalásokat, a Gellért Hotel zavartalanul folytatja működését és várja vendégeit a tőle megszokott magas színvonalú szolgáltatásaival és vendégszeretetével – teszik hozzá.
Az Indotek Group azt közölte, hogy ötcsillagos szállodaként újulhat meg néhány éven belül a Gellért Szálló, amelynek értékesítéséről néhány nappal ezelőtt állapodtak meg. Mint írják, teljes rekonstrukciót akarnak végrehajtani a műemléki védelem alatt álló létesítményben az eredeti külső megtartásával, azzal a céllal, hogy a szálloda az eddiginél is színvonalasabb szolgáltatásokkal erősítse a minőségi turizmust Budapesten. A Gellért Szálló eladásáról szóló szerződés rögzíti, hogy az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig továbbra is a Danubius Hotels fogja működtetni a szállodát. A felújítást követően az Indotek Group luxus színvonalú nemzetközi hotelláncot kíván megbízni. Az adás-vétel a szálloda napi működését nem érinti közvetlenül, a vendégek fogadása és a foglalások kezelése a megszokott módon folyik tovább – teszik hozzá. A hotelépület eladása a szálloda közvetlen szomszédságában működő Szent Gellért Gyógyfürdőre nem terjed ki, ugyanis az a Budapest fürdőit kezelő önkormányzati vállalat tulajdonába tartozik.

Hiánycikk lett az eladó, alig százezren dolgoznak a boltokban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.21. 08:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egyre kevesebb az üzlet és az alkalmazott, a kiskereskedelem képtelen lépést tartani a nagy láncokkal.
Évről évre csökken az élelmiszer-kiskereskedelemben működő vállalkozások és azok alkalmazottainak száma: a Világgazdaság idézi a Nemzeti Cégtár legfrissebb adatait, melyek szerint már csak 7128 cég és 98 439 dolgozó van az ágazatban.A december végi kimutatáshoz képest alig fél év alatt újabb 408 piaci szereplő és 3994 dolgozó tűnt el a szektorból. 
Összehasonlításképpen:2013-ban még csaknem 9500 vállalkozás működött a területen több mint 104 ezer alkalmazottal.

A trendszerű visszaesés mögött szakértők szerint az áll, hogy a kisboltok a beszerzésben és a logisztikában képtelenek lépést tartani a nagy áruházláncokkal, ráadásul nehezen gazdálkodják ki a 2022-ig szóló hatéves bérmegállapodás többletköltségeit. Míg egy lánc esetében azzal a céllal tárgyalnak a munkáltatóval a szakszervezetek, hogy legalább 15-20 ezer forintos bérelőnyt harcoljanak ki a mindenkori garantált bérminimummal szemben, a kisvállalkozók az erre az évre érvényes bruttó 195, illetve 149 ezer forintos bérminimumot, illetve minimálbért is nehezen teremtik elő.
Az egyre koncentráltabb hazai élelmiszer-kiskereskedelemben azonban a vezető szereplők is nagy küzdelmet folytatnak a profitért. Továbbra is a Tesco az éllovas, amely a tavaly februárban zárult 2017–2018-as üzleti évben 623,18 milliárd forintos nettó árbevételt és 17,49 milliárdos adózott eredményt ért el, ami számottevő visszaesés az egy évvel korábbi 636,24 milliárd forintos forgalomhoz és 50,97 milliárdos nyereséghez képest - írja a gazdasági lap. A teljes cikket az újság pénteki, legfrissebb számában olvashatják el.