Filmforgatás miatt lezárások lesznek hétvégén a Széchenyi tér környékén

Publikálás dátuma
2019.06.21. 17:13

Fotó: MATTES René / AFP
Módosul a 2-es villamos közlekedése is.
Lezárják a forgalom elől az id. Antall József rakpartot az Eötvös tér és a Margit híd között szombaton 4 és 13 óra között, valamint 4 és 17 óra között egy filmforgatás miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).  Tájékoztatásuk szerint a Jane Haining rakpartról az Eötvös térnél lehet majd felhajtani a József Attila utca és a Lánchíd felé, a Carl Lutz rakpartról pedig a Margit hídtól északra található felhajtón a Jászai Mari térre. Emellett egész hétvégére lezárják a Széchenyi rakpartot az Arany János utca és a Széchenyi István tér között, valamint az MTA előtti parkolót. Az Akadémia utca Széchenyi tér és Arany János utca közötti szakaszát is érinti a filmforgatás, erre a szakaszra szombaton 11 és 17 óra között nem lehet majd behajtani; az V. kerület belső területei a József Attila utca–Sas utca csomóponton keresztül, vagy a Bajcsy-Zsilinszky úton át az Alkotmány utcán keresztül érhetők el. A 2-es villamos szombaton a teljes útvonalán közlekedik, azonban az első járatindulástól 17 óráig a Széchenyi István tér megállóhelyen megállás nélkül halad át. Vasárnap a villamosok egész nap két szakaszra osztva, a Jászai Mari tér felől a Kossuth Lajos tér M megállóhelyig, a Közvágóhíd felől pedig az Eötvös tér megállóhelyig közlekednek. A villamos által nem érintett szakaszon a 15-ös vagy a 115-ös buszra átszállva lehet utazni.
Szerző

Kásler veterán kurultájost ültet a Természettudományi Múzeum főigazgatói székébe

Publikálás dátuma
2019.06.21. 17:01

Fotó: Népszava
A szakmájában kevéssé ismert antropológus, Bernert Zsolt főigazgatói pályázatának vitorlájába jelentős politikai hátszelet foghatott be.
Költözés előtt kap új igazgatót a Természettudományi Múzeum, Bernert Zsolt antropológus váltja július 31-én Korsós Zoltánt annak élén – tudta meg a hvg.hu az intézménytől. A főigazgatói pályázatra két érvényes pályamunka érkezett, Korsósé és Bernerté, az illetékes Kásler Miklós emberminiszter pedig utóbbit ítélte jobbnak.
Bernert Zsoltot, aki február óta vezeti az embertani tárat, kevesen ismerik a hazai szakmában, még a múzeumban is. Kutatott Egyiptomban, Kazahsztánban, de a nyilvános dokumentumok szerint eddig tudományos fokozatot nem szerzett. Ám pályázatának vitorlájába jelentős politikai hátszelet is befoghatott: a hvg.hu úgy tudja, nem csekély támogatottsággal bír. Szerepel a kormány által 800 millió forintból létrehozott Magyarságkutató Intézet honlapján is, kiállításaival és előadásaival pedig visszatérő vendég a Kurultáj Magyar Törzsi Gyűlésen. Utóbbi honlapján olyan cikkei is szerepelnek, mint például az "Őseink rendkívüli tudománya – a koponyalékelés" című.
Bernert Zsolt
Káslertől egyébként nem idegen a Kurultájra jellemző ezoterikus magyarság-tudat; nevéhez fűződik annak megállapítása is, hogy az Árpád-ház - azaz, a "Turul-dinasztia" - eredete a génjeik alapján nem vezethető vissza a finnugor nyelvcsaládra. Az viszont
kérdés, hogy Bernert Zsoltot azért választotta-e Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, mert a költözés engedelmes végrehajtóját találta meg benne, vagy a politikai támogatottsága esetleg segít a múzeum Budapesten maradásában.

Az igazgatóváltást ugyanis külön érdekessé teszi, hogy a múzeumban hónapok óta kész tényként kezelik, hogy a kormány a teljes intézmény tiltakozása ellenére Debrecenbe költözteti a múzeumot.
Szerző
Frissítve: 2019.06.21. 17:47

Tiborcz beperli Karácsonyt, aki adót nevezne el róla

Publikálás dátuma
2019.06.21. 15:36

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Személyiségi jogi pert kezdeményez Orbán Viktor veje, aki a Kúria szerint nem közszereplő, így nem kell tűrnie a nyilvános kritikát. Karácsony Gergely közölte: állnak a per elébe.
Karácsony Gergely megadóztatná a félmilliárd forintnál drágább ingatlanokat, ha fővárosi polgármester lenne, a befolyt összeget bérlakás-építésre és felújítása fordítaná. Karácsony ezt, „a felső 1 százalék hozzájárulását a közösség céljaihoz” Tiborcz-adónak nevezte el.
Az ötlet névadója, Orbán Viktor veje nem örül. Az Index.hu azt írja, elérte Tiborcz Istvánt, aki kizárólag erről az ügyről akart nyilatkozni. Elmondta, hogy különösebben nem vette zokon a szerinte csak a kampánynak szóló adójavaslatot, de
miután a Kúria kimondta, hogy nem közszereplő, nem köteles eltűrni, hogy más politikai célból használja a nevét. Ezért jogi lépéseket teszi, személyiségi jogi pert kezdeményez.

Tiborcz úgy érvelt, a Bokros-csomagnál indokolt lehetett egy családnevet használni, mert azokat az adókat valóban Bokros Lajos vezette be, de ezt az adójavaslatot nem ő találta ki, és nem is járult hozzá, hogy a nevét felhasználják.

„Visszaveszünk abból, amit a közösből elvettek”

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán minderre úgy reagált:
„Tiborcz István zokon vette, hogy rálépünk a saját lábára. Ehhez neki joga van. A budapestieknek pedig joguk van nem csak zokon venni, de véget is vetni annak, hogy közpénzből, saját teljesítmény nélkül gazdagodó fideszes pojácák az arcunkba tolják a vagyonukat. Hát most mi visszaveszünk abból, amit a közösből elvettek.”

Az MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás főpolgármester-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke azt írta: „sejtettük, hogy Orbán Viktor vejének hazavinni jobban esik, mint visszaadni a közösbe”, ezért is tökéletes névadója ennek az adónak.
„Állunk a per elébe, addig is Tibocz István, a mészárosok és a garancsik kezdjenek félretenni, mert októbertől behajtjuk mindazt, amivel a budapestieknek tartoznak. Októbertől Tarlós már nem védheti meg őket!”

Szerző
Frissítve: 2019.06.21. 16:31