Kásler veterán kurultájost ültet a Természettudományi Múzeum főigazgatói székébe

Publikálás dátuma
2019.06.21. 17:01

Fotó: Népszava
A szakmájában kevéssé ismert antropológus, Bernert Zsolt főigazgatói pályázatának vitorlájába jelentős politikai hátszelet foghatott be.
Költözés előtt kap új igazgatót a Természettudományi Múzeum, Bernert Zsolt antropológus váltja július 31-én Korsós Zoltánt annak élén – tudta meg a hvg.hu az intézménytől. A főigazgatói pályázatra két érvényes pályamunka érkezett, Korsósé és Bernerté, az illetékes Kásler Miklós emberminiszter pedig utóbbit ítélte jobbnak.
Bernert Zsoltot, aki február óta vezeti az embertani tárat, kevesen ismerik a hazai szakmában, még a múzeumban is. Kutatott Egyiptomban, Kazahsztánban, de a nyilvános dokumentumok szerint eddig tudományos fokozatot nem szerzett. Ám pályázatának vitorlájába jelentős politikai hátszelet is befoghatott: a hvg.hu úgy tudja, nem csekély támogatottsággal bír. Szerepel a kormány által 800 millió forintból létrehozott Magyarságkutató Intézet honlapján is, kiállításaival és előadásaival pedig visszatérő vendég a Kurultáj Magyar Törzsi Gyűlésen. Utóbbi honlapján olyan cikkei is szerepelnek, mint például az "Őseink rendkívüli tudománya – a koponyalékelés" című.
Bernert Zsolt
Káslertől egyébként nem idegen a Kurultájra jellemző ezoterikus magyarság-tudat; nevéhez fűződik annak megállapítása is, hogy az Árpád-ház - azaz, a "Turul-dinasztia" - eredete a génjeik alapján nem vezethető vissza a finnugor nyelvcsaládra. Az viszont
kérdés, hogy Bernert Zsoltot azért választotta-e Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, mert a költözés engedelmes végrehajtóját találta meg benne, vagy a politikai támogatottsága esetleg segít a múzeum Budapesten maradásában.

Az igazgatóváltást ugyanis külön érdekessé teszi, hogy a múzeumban hónapok óta kész tényként kezelik, hogy a kormány a teljes intézmény tiltakozása ellenére Debrecenbe költözteti a múzeumot.
Szerző
Frissítve: 2019.06.21. 17:47

Tiborcz beperli Karácsonyt, aki adót nevezne el róla

Publikálás dátuma
2019.06.21. 15:36

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Személyiségi jogi pert kezdeményez Orbán Viktor veje, aki a Kúria szerint nem közszereplő, így nem kell tűrnie a nyilvános kritikát. Karácsony Gergely közölte: állnak a per elébe.
Karácsony Gergely megadóztatná a félmilliárd forintnál drágább ingatlanokat, ha fővárosi polgármester lenne, a befolyt összeget bérlakás-építésre és felújítása fordítaná. Karácsony ezt, „a felső 1 százalék hozzájárulását a közösség céljaihoz” Tiborcz-adónak nevezte el.
Az ötlet névadója, Orbán Viktor veje nem örül. Az Index.hu azt írja, elérte Tiborcz Istvánt, aki kizárólag erről az ügyről akart nyilatkozni. Elmondta, hogy különösebben nem vette zokon a szerinte csak a kampánynak szóló adójavaslatot, de
miután a Kúria kimondta, hogy nem közszereplő, nem köteles eltűrni, hogy más politikai célból használja a nevét. Ezért jogi lépéseket teszi, személyiségi jogi pert kezdeményez.

Tiborcz úgy érvelt, a Bokros-csomagnál indokolt lehetett egy családnevet használni, mert azokat az adókat valóban Bokros Lajos vezette be, de ezt az adójavaslatot nem ő találta ki, és nem is járult hozzá, hogy a nevét felhasználják.

„Visszaveszünk abból, amit a közösből elvettek”

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán minderre úgy reagált:
„Tiborcz István zokon vette, hogy rálépünk a saját lábára. Ehhez neki joga van. A budapestieknek pedig joguk van nem csak zokon venni, de véget is vetni annak, hogy közpénzből, saját teljesítmény nélkül gazdagodó fideszes pojácák az arcunkba tolják a vagyonukat. Hát most mi visszaveszünk abból, amit a közösből elvettek.”

Az MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás főpolgármester-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke azt írta: „sejtettük, hogy Orbán Viktor vejének hazavinni jobban esik, mint visszaadni a közösbe”, ezért is tökéletes névadója ennek az adónak.
„Állunk a per elébe, addig is Tibocz István, a mészárosok és a garancsik kezdjenek félretenni, mert októbertől behajtjuk mindazt, amivel a budapestieknek tartoznak. Októbertől Tarlós már nem védheti meg őket!”

Szerző
Frissítve: 2019.06.21. 16:31

A kormány előhúzta a rezsidémont, így mentegetik a klímaegyezmény megfúrását

Publikálás dátuma
2019.06.21. 14:34

Fotó: OLIVIER HOSLET / AFP
A családok kiadásait emlegeti az Orbán-kormány, ez a magyarázat arra, hogy részt vettek egy közös uniós környezetvédelmi vállalás szabotázsában.
Átlátszó okkal takarózik a kormány, ami a várakozások ellenére Lengyelország és Csehország társaságában megfúrta az EU 2050-ig érvényes klímavédelmi megállapodását. A cél ez lett volna, hogy a kérdéses dátumig az uniós országok teljesen lenullázzák szén-dioxid-kibocsátásukat – és volt néhány pillanat, amikor Magyarország is partner lett volna az érdemi párbeszédre – ám végül győzött a „ki ha én nem”- virtus, megtorpedóztuk a közös állásfoglalást. A Kormányzati Tájékoztatási Központ most közleményben magyarázza a döntést: ebben kifejtik, hogy az ország „elkötelezett a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelemben” (ami pont látszik az egyezmény megfúrásán, vagy azon, hogy az Orbán-kormány államtitkársági szintre süllyesztette a korábban önálló Környezetvédelmi Minisztériumot- a szerk)  és szerintük a hazai áramtermelés akár 90 százaléka is CO2- mentes lehet 2030-ig.
Ám a KTK szerint 2050-re kitűzött klímasemlegesség (szén-dioxid-semlegesség) óriási kiadásokkal járna és hatalmas terheket róna a magyar ipar számára.  „ Az említett javaslatot felelősen addig nem lehet támogatni, amíg nem tudjuk, hogy az Európai Unió mekkora forrásokat tud rendelkezésre bocsátani az ipar modernizálására. Magyarország kormányának felelőssége, hogy alacsonyan tartsa a magyar családok rezsikiadásait, hiszen a hazai rezsiköltségek Európában a legalacsonyabbak között vannak. Azonban, ha az áramtermelést a megadott szempontok szerint kell kiváltani, úgy a magyar családok áramszámlája 30-40 százalékkal emelkedne"  -írja a kormányzati központ, ami számszerű adatokkal nem igazolja az állítólagos rezsiemelkedést, viszont előhúzza a 2013 óta rendszeresen forgatott rezsifegyvert. A képlet egyszerű: Brüsszel ezúttal migránsok helyett a rettegett rezsidémont szabadítaná az országra, amitől ezúttal is sikeresen védtek meg minket. Eközben a kormány szemérmesen hallgat róla, hogy Greenpeace szerint a hazai szén-dioxid kibocsátás 14 százalékáért a Mészáros-féle Mátrai Erőmű a felelős. A hazai lakossági rezsit köztudottan kormányzati döntéssel tartják nyomott szinten, a különbözetet pedig az energiacégek nyelik le. Mint arról a Népszava is írt, nálunk az erőművek is drágábban állítják elő az áramot akár szomszédainkhoz képest is. Ez magasabb nagykereskedelmi árat eredményez, és visszafogja a befektetői kedvet. Magyarán, a szolgáltatók tartalékain múlik, hogy meddig maradhat a mesterségesen lent tartott rezsiérték.
Szerző