Előfizetés

Banki adategyeztetés – Haladékot kapnak az ügyfelek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.21. 18:04

Fotó: Népszava
Augusztus 31-ére módosulna a határidő. Korábban a Magyar Bankszövetség jelezte, hogy nem zárul le határidőig az ügyfelek egy részénél az átvilágítási folyamat.
Augusztus 31-ére módosulna a június 26-án lejáró banki adategyeztetési határidő – derül ki a parlament honlapján közzétett dokumentumból.  Varga Mihály pénzügyminiszter erről szóló törvényjavaslatában az áll: a mielőbbi elfogadáshoz fűződő érdekekre tekintettel szükségesnek tartja a törvényjavaslatnak a határozati házszabályi rendelkezésektől eltérő tárgyalását. A törvény
a kihirdetése napján 18 órakor lép hatályba.

A javaslatban felidézik, hogy az európai uniós előírások alapján a pénzintézetek kötelesek ügyfeleik azonosítása érdekében további ügyfél-átvilágítási intézkedéseket tenni. A Magyar Bankszövetség jelezte, hogy határidőig az ügyfelek egy részénél az átvilágítási folyamat nem zárul le.
„A magyar emberek érdekében a törvényjavaslat célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, ezzel megakadályozva azt, hogy több mint egymillió ügyfél esetén a banki tranzakciók 2019. június 26-a után bármilyen akadályba ütközzenek”

– teszik hozzá.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény, amely 2017. június 26-án lépett hatályba, kiegészítette azon adatok és nyilatkozatok körét, amellyel a szolgáltatóknak rendelkezniük kell ügyfeleik átvilágítása érdekében. A 2017. június 26-án már meglévő ügyfélkör esetében az esetlegesen hiányzó adatok, nyilatkozatok pótlására a törvény egy 2019. június 26-ig tartó két éves átmeneti időszakot biztosított az érintett szolgáltatóknak. „Az elmúlt időszak sajtó és egyéb jelzései alapján úgy tűnt, hogy a határidőt a hitelintézetek nem teljesítették. Ezt támasztja alá az is, hogy a Magyar Bankszövetség erre irányuló jelzést küldött, amely szerint a 2019. június 26-i határidőre az ügyfelek érzékelhető százaléka nem kerül azonosításra” – áll a dokumentumban. Ezért
a javaslat módosítja ezen rendelkezést és 2019. augusztus 31-ig meghosszabbítja a már meglévő ügyfélkör esetében az esetlegesen hiányzó adatok, nyilatkozatok pótlására előírt határidőt.

A javaslat a meghosszabbított határidőn belül történő hatékony végrehajtás és a még szükséges ügyfél átvilágítási intézkedések megfelelő elvégzése érdekében egy új értesítési kötelezettséget is bevezet, mely szerint a szolgáltatók a javaslat hatálybalépését követő 3 napon belül tájékoztatják azon ügyfeleiket, akik esetében az ügyfél-átvilágítás még nem történt meg egyáltalán vagy teljeskörűen.

Szigorítana Lázár: e-cigit is csak a trafikokban lehetne venni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.21. 15:42

Fotó: THOMAS COEX / AFP
Emellett lehetővé tenné, hogy zsebkendőt is árulhassanak a dohányboltokban.
Megjelent az Országgyűlés honlapján Lázár János javaslata, amely „A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő egyes törvények módosításáról” címet viseli. A szöveg általában szigorítaná a dohánytermékek forgalmazását, és több ponton módosítja a 2011-es trafiktörvényt – vette észre a hvg.hu.  A portál kiemeli, hogy a javasolt módosítások szerint
  • a „kiegészítő termékek”, valamint az e-cigaretták is csak dohányboltban lesznek árusíthatók,
  • szigorodnak a bírságok, alkalmazásuk több esetben lesz kötelező,
  • emeli a javaslat az egy trafikra jutó népességküszöböt, 3 000-ről 4 000-re. Ez gyakorlatilag kevesebb trafikot jelent, viszont a korábban kiosztott koncessziók 20 évre szólnak és megmaradnak, csak az újabbakra vonatkozna az emelt küszöb,
  • betiltanák azt a gyakorlatot, hogy dohánymárkákat egyéb, nem dohánytartalmú termékeinek kihelyezésével reklámozzanak,
  • jövedéki termék lenne az e-cigaretták töltőfolyadéka is,
  • és a trafikok egyúttal jogosultak lennének egyetlen új termék forgalmazására, ami a papírzsebkendő.

Megállapodtak a Gellért Hotel eladásáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.21. 15:29

Fotó: MATTES René / hemis.fr / AFP/hemis.fr
Ötcsillagos szállodaként újulhat meg az épület.
Megállapodást kötött a Danubius Hotels Group a a magyar ingatlan-befektető Indotek Csoporttal a Gellért Hotel eladásáról – derül ki a Danubius Hotels Group közleményéből. Mint írják, a tranzakció lezárásához számos jogi és adminisztratív kérdést kell a feleknek rendezniük, amely várhatóan hónapokig is eltart. A Danubius Hotels Group és az Indotek Csoport megállapodtak, hogy a Danubius Hotels Group üzemelteti a Gellért Hotelt az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig. A tulajdonosváltás nem érinti a jövőbeni foglalásokat, a Gellért Hotel zavartalanul folytatja működését és várja vendégeit a tőle megszokott magas színvonalú szolgáltatásaival és vendégszeretetével – teszik hozzá.
Az Indotek Group azt közölte, hogy ötcsillagos szállodaként újulhat meg néhány éven belül a Gellért Szálló, amelynek értékesítéséről néhány nappal ezelőtt állapodtak meg. Mint írják, teljes rekonstrukciót akarnak végrehajtani a műemléki védelem alatt álló létesítményben az eredeti külső megtartásával, azzal a céllal, hogy a szálloda az eddiginél is színvonalasabb szolgáltatásokkal erősítse a minőségi turizmust Budapesten. A Gellért Szálló eladásáról szóló szerződés rögzíti, hogy az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig továbbra is a Danubius Hotels fogja működtetni a szállodát. A felújítást követően az Indotek Group luxus színvonalú nemzetközi hotelláncot kíván megbízni. Az adás-vétel a szálloda napi működését nem érinti közvetlenül, a vendégek fogadása és a foglalások kezelése a megszokott módon folyik tovább – teszik hozzá. A hotelépület eladása a szálloda közvetlen szomszédságában működő Szent Gellért Gyógyfürdőre nem terjed ki, ugyanis az a Budapest fürdőit kezelő önkormányzati vállalat tulajdonába tartozik.