Az űrutazástól a drámáig – Na végre, itt a nyár!

Publikálás dátuma
2019.06.22. 12:20
Más szemszögből ismerkedhetnek meg a gyerekek az alkotással és a műalkotásokkal
Fotó: VASARELY MÚZEUM / VASARELY MÚZEUM
Sokszor igazi kihívás jelent megfelelő elfoglaltságot és kikapcsolódási formát találni a gyerekeknek a nyári szünet idejére, pedig számos művészeti tábor közül is választhatunk.
Az iskolai nyári szünet tizenegy hetének hasznos és pihentető kitöltése nagy feladat elé állítja a szülőket, olykor a nagyszülőket is. Sokan talán már be is íratták gyerekeiket valamelyik szervezett szabadidős foglalkozásra, nyári táborba, ám ha valaki utolsó pillanatra hagyta a jelentkezést, annak sem kell aggódnia: temérdek lehetőség közül választhat. A kínálat szinte végtelen, még ha csak a művészeti témájú táborokat is nézzük. Ezek előnye elsősorban abban rejlik, hogy a gyerekek megismerkedhetnek a kulturális élet számos területével, a különféle alkotótechnikákkal, műfajokkal és stílusokkal, s játszva fedezhetik fel az egyes művészi kifejezőeszközöket.
„A táborok segítenek abban, hogy a gyerekek a pihenés mellett tartalmasan töltsék a nyári szünetet, új impulzusokkal, új ismeretségekkel legyenek gazdagabbak” – vélekedik egy kilenc éves fiú-lány ikerpár édesanyja. Elmondta, mivel mindketten művészeti osztályba járnak, igyekeznek ehhez kapcsolódó táborokat is választani, olyan témákban, amelyekhez könnyedén tudnak kapcsolódni a gyerekek. „Nagyon inspirálónak tartom, hogy más művésztanárral, illetve múzeumpedagógussal dolgoznak fel egy-egy témát játékos formában. Más technikákkal, ötletekkel találkoznak és olyan vizuális élményben részesülnek pl. egy múzeumi tábor alatt, amit év közben a tanáraiktól nincs lehetőségük megkapni” – részletezte az édesanya. Egy szintén kilencéves lány édesanyja is arról számolt be, hogy leginkább művészeti táborokat keres, mivel lánya nagyon kreatív, felvillanyozza az alkotás. Bár részt vett más sporttáborban is, az előző évben rendkívül pozitív tapasztalatai voltak egy múzeumi táborral, így idén ismét oda jelentkeztek. „Minden nap egy szatyor festménnyel jött haza, s utána minimúzeumot rendeztünk itthon, mindent aprólékosan eltervezve: volt kordon, nyitvatartás, felépített kiállítás” – számolt be róla az édesanya.
Lássunk néhány tábort a sok közül, amelyek változatosnál változatosabb programokat kínálnak a különféle érdeklődésű gyerekeknek. Akár többet is beiktathatunk a következő hetekre, ha nem tudnánk választani közülük. A budapesti Vasarely Múzeum nyári táborai igazi intenzív kapcsolatot kínálnak a kiállítási tárgyakkal. A játékok és beszélgetések mellett a gyerekek sokat alkothatnak, és más szemszögből is megismerkedhetnek egy-egy műalkotással, mint az gyakran az iskolai keretek között történik. A hét-tizenkét éves korosztálynak szóló júliusi és augusztusi programokon a gyerekek idén egy képzeletbeli űrutazás keretében kerülhetnek közelebb a művészethez.
Az intézményhez hasonlóan a Magyar Nemzeti Galéria is izgalmas múzeumi foglalkozásokat kínál a Barangoló tábor és az Állati jó! tábor keretében is. Míg előzőben a galéria kiállításain keresztül a múzeum mindennapjaival, a kiállított műtárgyak történetével és különböző művészeti stílusokkal ismerkedhetnek meg a hét-tizenkét évesek, addig utóbbi a művészethez közelálló állatok nyomába ered a hét-kilenc évesekkel. A Magyar Nemzeti Galéria épületében foglal helyet a negyven éve, Szabados Árpád által alapított GYIK–Műhely is, amely kortárs művészetpedagógiával, művészeti neveléssel és tehetséggondozással várja a résztvevőket. A műhely idén is több tábort kínál: a gyerekek elmerülhetnek a színek, formák, a kódexek, vagy épp az intermédia sűrűjében, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel közös táborban a művészet és technológia határátlépéseivel, a hagyományos és digitális művészi kifejezőeszközökkel is megismerkedhetnek.
A Bethlen színházi táborában formákkal, dráma- és mozgásjátékokkal ismerkedhetnek meg a nyolc-tizenegy éves gyerekek, amelyet idén új helyszínen, a Luther katakombában rendeznek meg. Ehhez hasonlóan a színjátszás rejtelmeibe pillanthatnak be a fiatalok a Gáspár András és Balázs Ágnes nevével fémjelzett ÁSZ Táborban, amely immár tizenkét éve várja az önkifejezés, az alkotás folyamata vagy a színházi világ iránt érdeklődőket, idén megújult helyszínen, Somogydöröcskén. A közösségépítő kaland után a táborozók egy gála keretében mutatják be a tíz nap során tökéletesített, izgalmas projektjeiket. A SzínMűVeletek és a Színház- és Filmművészeti Egyetem is hirdet tábort hat-nyolc, valamint kilenc-tizenkét évesek számára, ahol végzős drámainstruktor hallgatók vezetik be a gyerekeket a színházi alkotás titkaiba.
A Csodák Palotája tudományos táboraival várja a kíváncsi gyerekeket, a Szakmák Titkai: Csopa Science & Professions Tábor hete során az egyes hivatásokkal ismerkedhetnek meg a nyolc-tizenkét évesek, közelebb kerülve a mérnökök, orvosok, kutatók és más szakemberek munkáihoz, a Best of Csopa Science Tábor során pedig az eddigi évek legjobb foglalkozásait élvezhetik. „5 nap önfeledt tudományos kikapcsolódás vár!” – ígérik a szervezők. A Csodák Palotája mellett a Logiscool népszerűsége sem lehet véletlen, ahol a digitális világ izgalmas témáival ismertetik meg a gyerekeket a szakképzett oktatók, animátorok. Az ország több pontján is elérhető intézmény programozó, robotika, digitális és Minecraft táborokat is kínál, mindenki kíváncsisága szerint választhat közülük.

Piaci árképzés

A táborok díjának alsó határa harmincezer forint körüli, az összegbe az ellátás költsége is benne van. Az egyik édesanya megjegyezte: hiányolja az iskolai kreatív napközis táborokat, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt még megszokottak voltak. Mostanra az iskolai táborok is piaci árképzéssel működnek – tette hozzá. Van ugyan olyan, amelyet az önkormányzat támogat, de az nem mindig jár együtt megfelelő odafigyeléssel is. Az édesanya szerint a jelenlegi rendszer nem túl családbarát, sem a gyerekek, sem a nagyszülői segítség nélkül, esetleg egyedülállóként nevelő szülők szempontjából. Az ikrek édesanyja is megemlítette, bár vannak túlárazott táborok – amelyek többnyire a manapság divatos témákban fellelhetők –, a magasabb ár nem mindig garancia a színvonalra, de egy nagy intézmény, múzeum az lehet.

Szerző

Nem csak a felnőtteké a világ a VOLT-on

Publikálás dátuma
2019.06.22. 11:30

Fotó: Bodorkós Máté / VOLT Fesztivál
Egy rockfesztiválról elsősorban nem a gyerekprogramok jutnak eszünkbe, az idei VOLT azonban őket is várja.
A 12 év alattiak egy a fesztiválról szóló saját rajzzal juthatnak be a Lővérek fesztiválhelyszínére. Lufi- és vattacukorrajongók előnyben. A fesztiváltúrán megmutatják a szervezők, mi van a sztárok uralta nagyszínpadon és mögötte, milyen járgányokkal építik fel ezt a színpadokat, hogyan kommunikálnak egymással a szervezők. A túrára regisztrálni kell.  Lesz Pompom party, ahol szülők és gyerekek közös diszkójában táncolhatnak, a Kezes-lábas játszóházban eszement eszközökkel készülnek a legkülönfélébb művek, a Kockavadászoknál Lego-kiállítás, rajz- és építőverseny várja a gyereket, a HangolÓránál pedig mindenféle hangszert ki lehet próbálni.

Az Aranyszamár Bábszínház látványos, a humort egyáltalán nem nélkülöző előadásai, a Világjáró marionettek című sokszorosan díjnyertes, világjáró, egyszemélyes produkció és a Trillmanók is közös játékra és zenélésre invitálnak. A Játszóház Projektnél társasjátékok sokaságával próbálhatják ki, milyen mamutra vadászni, lehetnek seriffek a vadnyugaton, megmenthetik a világot a pusztulástól vagy óriás szörnyek bőrébe bújhatnak. A KACS Műhelyben elkészíthetik saját akváriumukat csodálatos vízi lényekkel, és a textil bábokat életre is kelthetik saját meséjükben. Nincs már fesztivál tehetségkutató nélkül, a Liget színpadon énekelhetnek, zenélhetnek, szavalhatnak és táncolhatnak is az elég bátrak.  Telekom VOLT Fesztivál
június 26.-29. Sopron

Valóságok között

A felnőttek sem csak koncertekkel találkozhatnak a VOLT-on. Lesz slam és színház, jóga, önismereti és párkapcsolati beszélgetés, filmekről is szó esik, és irodalmi délutánt is tartanak. Különös utazásra visz a TÁP színház Virtuális valóság darabja, bemutatkozik a Szépírók Társaságának irodalmi műsorsávja., amelyben minden nap egy hívószó mentén kötnek össze egy írót és egy slammert.

Témák
VOLT fesztivál

Szuperhősi küzdelem a tisztességes szinkronos bérért

Publikálás dátuma
2019.06.22. 10:25

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Felemelték a szavukat a Bosszúállók című film magyar hangjai. Állítják, a bérezésük nevetségesen alacsony, miközben évek óta téma, hogy szükség van-e egyáltalán szinkronizált filmekre.
Nem szűnnek meg a szinkronizált filmek, ám a lakosság nyelvtudásának fejlesztése miatt törekednek arra, hogy minél több alkotás legyen elérhető és nézhető eredeti nyelven, akár felirattal – adta hírül múlt év őszén az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A több mint nyolcvanéves múltra visszatekintő magyar szinkron visszaszorításáról több éve lehet hallani. Mindenesetre lapunkat múlt évben az egyik legnagyobb magyarországi mozihálózat, a Cinema City arról tájékoztatta: a nézők 78 százaléka a szinkronizált filmeket részesíti előnyben.
A képzett (szinkron)színészek állítják: az őket foglalkoztató stúdiók a gyorsaság és az olcsóság bűvöletében élnek. „Diktátum van. Szakszervezeti szinten nem tudjuk érvényesíteni az érdekeinket, mert a stúdiókban kényszervállalkozások működnek, amelyek teljesen tehetetlenek a gazdasági erőfölényben lévő stúdiókkal és globális megrendelőkkel szemben. Vagy megcsinálod a munkát annyi pénzért, amennyit mondanak, vagy többet nem hívnak” – nyilatkozta a Népszavának múlt év őszén a Színházi Dolgozók Szakszervezete (Szídosz) Szinkron Alapszervezetének elnöke. Rajkai Zoltán arról is beszélt: a szinkroniparban dolgozók bére az elmúlt húsz évben a tizedére csökkent, miközben a médiaipar egyéb szereplői évente 20-40 százalékos növekedést értek el. Fél évvel később Rajkai a maga bőrén tapasztalhatta meg a diktátumot: tizennyolc év után elvették tőle Mickey egér szinkronszerepét, miután magasabb bért kért.
Most csütörtökön a Bosszúállók című film magyar hangjai – a Szídosz Szinkron Alapszervezete – a Katona József Színházban tartott sajtótájékoztatót arról, hogy komoly veszélynek látják a magyar szinkron ellehetetlenülését. „Határozottan tiltakozunk a szinkroniparban kialakult kizsákmányoló, a gazdasági erőviszonyokkal visszaélő, a partnerséget és sok esetben a törvényes jogi kereteket nélkülöző üzleti magatartás ellen. A szinkroniparban dolgozó munkavállalók – többnyire kényszervállalkozások: színészek, szinkronrendezők, szinkrondramaturg-fordítók, hangmérnökök, vágók, szinkron gyártásvezetők – mind harminc évvel ezelőtti árakon dolgoznak. Reál értékben tizedére csökkentek a jövedelmek és szakterülettől függetlenül senki nem kapja meg a munkájáért járó anyagi és szakmai megbecsülést” – írták többek között pénteken közzétett 15 pontos kiáltványukban.
A Katona József Színház tagja, Nagy Ervin színművész a magyarszinkron.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott: „Az elmúlt 30 évben a szinkron berkein belül kialakult egy modern rabszolgaság, én pedig az ez ellen való tiltakozásnak egyértelműen élharcosa szeretnék lenni. Bátran üzenem a rabszolgatartóknak, hogy készüljenek, mert itt háború készül, nem harc.”
Témák
szinkron film tévé