Előfizetés

Zivatarok, felhőszakadás – Hétvégén is marad a kiszámíthatatlan időjárás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.21. 22:20
illusztráció
Fotó: Atsushi Taketazu / AFP
Több megyére is másodfokú figyelmeztetést adtak ki.
BaranyaBács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyére is másodfokú riasztásokat adott ki szombatra felhőszakadás és zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetések lesznek érvényben. Az előrejelzés szerint a nap első felében jobb eséllyel az ország északkeleti harmadán várható több helyen zivatar, késő délutántól azonban nyugat, délnyugat felől egy intenzív zivatarrendszer is kialakulhat, mely késő estére érheti el a Duna-Tisza közét. A zivatarok nyomában felhőszakadás, 60-80 km/h-s szél valószínű, de egy-egy helyen 80-100 km/h-s szélroham, illetve nagy méretű jég is előfordulhat. Utóbbira kiemelten a Dunántúl középső és déli részén, illetve este, késő este az Alföld délnyugati részén van jobb esély. Erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul.
Vasárnap többnyire közepesen és erősen felhős lesz az ég, pár órára süt ki a nap. Sok helyen várható eső, zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is. Az északi, északkeleti szél a időnként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik. A felhőszakadás és a zivatarok veszélye miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 24 és 30 fok között valószínű, de a Nyugat-Dunántúlon 22, 23 fok is lehet.

"A generáció, ami megteszi az első lépést a bolygó megmentéséért"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.21. 21:33
Klímavédelem - tüntetés
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A klímaválság erejét mindannyian érezzük, hangzott el a vészjósló figyelmeztetés a Fridays for Future budapesti tüntetésen egy nappal azután, hogy a kormány megvétózta a 2050-es klímacélokat.
Nagyjából százan lehettek a Fridays for Future pénteki budapesti tüntetésén a Kossuth téren. 18. hete tüntetnek, és még egyetlen politikus sem bukkant fel, jegyezte meg egyikük. A felszólalók a klímakatasztrófáról és a jelenleg zajló tömeges kipusztulásról és biodiverzitás-csökkenésről beszéltek, de nem hagyták szó nélkül a napok történéseit sem.
Óriási probléma a 2050 klímasemlegesség magyar vétója

- mondta egyikük. Folyamatosan nő a kibocsátás, mikor már rég csökkennie kéne. A klímaválság erejét mindannyian érezzük, elég csak az utóbbi hét brutális felhőszakadásaira gondolni, hívta fel a figyelmet.
Hőség- és csapadékrekordokról, az aszálytól tavaly majdnem kiszáradt Dunáról beszélt a Greenpeace aktivistája is, aki szintén felszólalt a demonstráción. Megemlítette a Mészáros-féle Mátrai Erőművet is, ami szerintük egymagában a hazai szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért felelős. Hozzátette: lehet, hogy most nem vagyunk sokan, de nem mindig a sokaságnál van az igazság.
"Úgy fognak ránk emlékezni, mint a generációra, ami az első lépést megtette a bolygó megmentéséért"

- mondta egy szónok. Emlékeztetett: a hatalmat jelenleg birtokló felelőtlen vezetők helyét a mostani fiataloknak kell előbb-utóbb mindenképpen átvennie.
Klímavédelem - tüntetés
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Egy másik felszólaló pedig azt részletezte, nemrég még lebeszélték volna, hogy a zöldekhez csatlakozzon, most pedig már a második legnépszerűbb a zöld párt ott, ahonnan jön. A klímatüntetők nem mindenféle szabályozásokat és adókat szeretnének, hanem egy szemléletmódbeli váltást olyan dolgokban, mint a tömegközlekedés fejlesztése, vagy akár csak vevőként a helyi termelők almáinak vásárlása.
Klímavédelem - tüntetés
Fotó: Molnár Ádám / Népszava

Budaházy megint megzavart egy Pride-rendezvényt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.21. 20:32

Feltétlenül be akartak jutni, hogy inzultálhassák a résztvevőket. A rendőrökre egy órát kellett várni.
Egy újabb Pride-rendezvényt zavart meg péntek este Budaházy György és 3-4 társa Budapesten, értesült a Népszava. Molinókkal és zászlókkal próbált bejutni a szélsőjobboldali csoport Budapest Pride programfüzetében is szereplő eseményre, beszámolók szerint kifejezetten erőszakosan, de az ajtónál nem jutottak tovább:
a szervezők útjukat állták, és rendőrt hívtak. A rendőrség érkezésére viszont egy órát kellett várni.

Este fél 9 előtt még nagyban egyezkedtek a rendőrséggel a szélsőségesek, akik kitartottak amellett, hogy bárhová bemehetnek. A jelenlévőket mindennek elmondták ugyan, ám a rendezvényt megjelenésükkel nem sikerült ellehetetleníteniük, az a helyszín belső részén késéssel, de elkezdődhetett.
A bejáratot viszont elállták, és folyamatosan videózták az ajtóból látható embereket.

Végül nem jutottak be az eseményre. Búcsúzóul még a járókelőket zaklatták azzal, hogy az épületben lévők "fertőznek".
Budaházyék egyébként a szokásos témákat hozták elő: a nemzetről, a kereszténységről és a normalitásról magyaráztak a fültanúknak, pontosabban arról, ahogy ezeket a fogalmakat a sajátos módjukon értelmezik. Hasonló jelenet játszódott le hétfőn is: a radikális kiscsapat akkor egy filmvetítést zavart meg szitkozódva és lökdösődve, és a gyanú szerint a helyszín mosdóját is megrongálták. Az ügy nem maradt jogi következmények nélkül, az Amnesty Internatioanl egy alkalmazottja közösség tagja elleni erőszak miatt feljelentést tett.
Kapcsolódó
Újabb Pride-rendezvényt zavartak meg Budaházyék