"A generáció, ami megteszi az első lépést a bolygó megmentéséért"

Publikálás dátuma
2019.06.21. 21:33
Klímavédelem - tüntetés
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A klímaválság erejét mindannyian érezzük, hangzott el a vészjósló figyelmeztetés a Fridays for Future budapesti tüntetésen egy nappal azután, hogy a kormány megvétózta a 2050-es klímacélokat.
Nagyjából százan lehettek a Fridays for Future pénteki budapesti tüntetésén a Kossuth téren. 18. hete tüntetnek, és még egyetlen politikus sem bukkant fel, jegyezte meg egyikük. A felszólalók a klímakatasztrófáról és a jelenleg zajló tömeges kipusztulásról és biodiverzitás-csökkenésről beszéltek, de nem hagyták szó nélkül a napok történéseit sem.
Óriási probléma a 2050 klímasemlegesség magyar vétója

- mondta egyikük. Folyamatosan nő a kibocsátás, mikor már rég csökkennie kéne. A klímaválság erejét mindannyian érezzük, elég csak az utóbbi hét brutális felhőszakadásaira gondolni, hívta fel a figyelmet.
Hőség- és csapadékrekordokról, az aszálytól tavaly majdnem kiszáradt Dunáról beszélt a Greenpeace aktivistája is, aki szintén felszólalt a demonstráción. Megemlítette a Mészáros-féle Mátrai Erőművet is, ami szerintük egymagában a hazai szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért felelős. Hozzátette: lehet, hogy most nem vagyunk sokan, de nem mindig a sokaságnál van az igazság.
"Úgy fognak ránk emlékezni, mint a generációra, ami az első lépést megtette a bolygó megmentéséért"

- mondta egy szónok. Emlékeztetett: a hatalmat jelenleg birtokló felelőtlen vezetők helyét a mostani fiataloknak kell előbb-utóbb mindenképpen átvennie.
Klímavédelem - tüntetés
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Egy másik felszólaló pedig azt részletezte, nemrég még lebeszélték volna, hogy a zöldekhez csatlakozzon, most pedig már a második legnépszerűbb a zöld párt ott, ahonnan jön. A klímatüntetők nem mindenféle szabályozásokat és adókat szeretnének, hanem egy szemléletmódbeli váltást olyan dolgokban, mint a tömegközlekedés fejlesztése, vagy akár csak vevőként a helyi termelők almáinak vásárlása.
Klímavédelem - tüntetés
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Szerző
Frissítve: 2019.06.24. 10:19

Budaházy megint megzavart egy Pride-rendezvényt

Publikálás dátuma
2019.06.21. 20:32

Feltétlenül be akartak jutni, hogy inzultálhassák a résztvevőket. A rendőrökre egy órát kellett várni.
Egy újabb Pride-rendezvényt zavart meg péntek este Budaházy György és 3-4 társa Budapesten, értesült a Népszava. Molinókkal és zászlókkal próbált bejutni a szélsőjobboldali csoport Budapest Pride programfüzetében is szereplő eseményre, beszámolók szerint kifejezetten erőszakosan, de az ajtónál nem jutottak tovább:
a szervezők útjukat állták, és rendőrt hívtak. A rendőrség érkezésére viszont egy órát kellett várni.

Este fél 9 előtt még nagyban egyezkedtek a rendőrséggel a szélsőségesek, akik kitartottak amellett, hogy bárhová bemehetnek. A jelenlévőket mindennek elmondták ugyan, ám a rendezvényt megjelenésükkel nem sikerült ellehetetleníteniük, az a helyszín belső részén késéssel, de elkezdődhetett.
A bejáratot viszont elállták, és folyamatosan videózták az ajtóból látható embereket.

Végül nem jutottak be az eseményre. Búcsúzóul még a járókelőket zaklatták azzal, hogy az épületben lévők "fertőznek".
Budaházyék egyébként a szokásos témákat hozták elő: a nemzetről, a kereszténységről és a normalitásról magyaráztak a fültanúknak, pontosabban arról, ahogy ezeket a fogalmakat a sajátos módjukon értelmezik. Hasonló jelenet játszódott le hétfőn is: a radikális kiscsapat akkor egy filmvetítést zavart meg szitkozódva és lökdösődve, és a gyanú szerint a helyszín mosdóját is megrongálták. Az ügy nem maradt jogi következmények nélkül, az Amnesty Internatioanl egy alkalmazottja közösség tagja elleni erőszak miatt feljelentést tett.
Szerző
Frissítve: 2019.06.21. 22:22

Csaknem húszezren voksoltak az előválasztás első két napján

Publikálás dátuma
2019.06.21. 20:25

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A legtöbben a Móricz Zsigmond körtéren, az Örs vezér terén, a Nyugati téren és a Blaha Lujza téren szavaztak.
Már csaknem húszezren adták le a szavazatukat a főpolgármester-jelöltségért folyó előválasztás második napján – derült ki a szervezők statisztikájából. A többség a Budapest tizenöt helyszínén felállított sátrakban nyilvánított véleményt, ugyanis online csak ezerhétszázan voksoltak. A legtöbben a Móricz Zsigmond körtéren, az Örs vezér terén, a Nyugati téren és a Blaha Lujza téren szavaztak, míg a legkevesebben a Boráros téren és a XV. kerületben. A jelöltek tehát az egy hétig tartó procedúra második napján már közelednek az ötvenezer érvényes küszöb feléhez. Az ellenzéki előválasztás második fordulója csütörtökön kezdődött, és már a szavazósátrak nyitása előtt hosszú sorok alakultak ki több budapesti téren.
Szerző