tüntetés;klímavédelem;

2019-06-21 21:33:22

"A generáció, ami megteszi az első lépést a bolygó megmentéséért"

A klímaválság erejét mindannyian érezzük, hangzott el a vészjósló figyelmeztetés a Fridays for Future budapesti tüntetésen egy nappal azután, hogy a kormány megvétózta a 2050-es klímacélokat.

Nagyjából százan lehettek a Fridays for Future pénteki budapesti tüntetésén a Kossuth téren. 18. hete tüntetnek, és még egyetlen politikus sem bukkant fel, jegyezte meg egyikük. A felszólalók a klímakatasztrófáról és a jelenleg zajló tömeges kipusztulásról és biodiverzitás-csökkenésről beszéltek, de nem hagyták szó nélkül a napok történéseit sem.

- mondta egyikük. Folyamatosan nő a kibocsátás, mikor már rég csökkennie kéne. A klímaválság erejét mindannyian érezzük, elég csak az utóbbi hét brutális felhőszakadásaira gondolni, hívta fel a figyelmet.

Hőség- és csapadékrekordokról, az aszálytól tavaly majdnem kiszáradt Dunáról beszélt a Greenpeace aktivistája is, aki szintén felszólalt a demonstráción. Megemlítette a Mészáros-féle Mátrai Erőművet is, ami szerintük egymagában a hazai szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért felelős. Hozzátette: lehet, hogy most nem vagyunk sokan, de nem mindig a sokaságnál van az igazság.

- mondta egy szónok. Emlékeztetett: a hatalmat jelenleg birtokló felelőtlen vezetők helyét a mostani fiataloknak kell előbb-utóbb mindenképpen átvennie.

Egy másik felszólaló pedig azt részletezte, nemrég még lebeszélték volna, hogy a zöldekhez csatlakozzon, most pedig már a második legnépszerűbb a zöld párt ott, ahonnan jön. A klímatüntetők nem mindenféle szabályozásokat és adókat szeretnének, hanem egy szemléletmódbeli váltást olyan dolgokban, mint a tömegközlekedés fejlesztése, vagy akár csak vevőként a helyi termelők almáinak vásárlása.