Több fesztiválozó is rosszul lett Orfűn

Publikálás dátuma
2019.06.22. 15:09

Fotó: Sóki Tamás / MTI
A rendezvény közelében található forrás vízéből ittak azok a fesztiválozók, akik később hányásos, hasmenéses tünetekre panaszkodtak.
Járványügyi vizsgálatot folytat a Baranya Megyei Kormányhivatal, mert az elmúlt napokban sokan rosszul lettek az orfűi Fishing on Orfű fesztiválon egy feltehetően szennyezett vizű forrás vize miatt - tájékoztatta az intézmény szombaton az MTI-t. A kormányhivatal a vizsgálat eredményét követően ad majd részletesebb tájékoztatást a megbetegedések okáról. Egyedi Péter, a fesztivál sajtófelelőse az MTI érdeklődésére azt mondta: feltételezhetően egy,
a rendezvény közelében található forrás vízéből ittak azok a fesztiválozók, akik később hányásos, hasmenéses tünetekre panaszkodtak.

Mint mondta, a forrás nem a fesztivál területéhez tartozik, de a szervezők már segítenek őrzésében, hogy elkerüljék a további megbetegedéseket. Hozzátette:
az összesen 80-90 eset nagyobb része csütörtökön történt, pénteken már csak mintegy húsz embernél jelentkeztek a tünetek.

Mióta őrzik a forrást, nincs tudomásuk újabb megbetegedésről, sokan pedig már meg is gyógyultak - tette hozzá. Elmondta: a fesztivál hátralévő időszakában folyamatosan felhívják a látogatók figyelmét a fokozott higiéniára. Füziné Kajdy Zita (független), Orfű polgármestere az MTI-nek azt mondta, a helyi aquapark parkolójában lévő forráson általában tábla hívja fel a figyelmet arra, hogy vize nem alkalmas emberi fogyasztásra, azonban a tábla az elmúlt napokban eltűnhetett róla.
Szerző

Mindig van lejjebb: most éppen egy titkos MTA-s kéjbarlangról rántja le a leplet a Ripost

Publikálás dátuma
2019.06.22. 13:33

Fotó: Google maps
Még azonos alakú ablakot sem sikerült találniuk, pedig csak rendesen kellett volna keresni.
„Kéj­bar­lang a Ma­gyar Tu­do­má­nyos Aka­dé­mia ku­ta­tó­in­té­ze­té­ben: Kik tud­ják a tit­kos kódot?” címmel közölt egy egészen érdekes írást a Ripost pénteken. A cikkel az MTA-kutatóintézetek és a kormány harcába próbáltak beszállni, nem titkolt módon az utóbbi kedvében járni, azzal, hogy az Akadémia professzorai alkalmi szexuális együttléteket bonyolítanak az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében (SZTAKI) külön erre a célra berendezett titkos helyiségében – vette észre elsőként a 444.hu.  A cikk gyakorlatilag egy általános iskolás fogalmazási stílusában és lelkesedésével állítja, hogy a „kéjbarlang nászágyát a hangulat fokozása érdekében szándékosan szív alakúra formázták”. Mintha a bútorok formáit a gyártók valamilyen véletlen baleset folytán alakítanák ki. Nem mellesleg egy olyan lapban, ami már számtalanszor tanúbizonyságot tett a hűvös polgári ízlés iránti elkötelezettségéről. De nem ez a legnagyobb baki az írásban. Mellékeltek hozzá egy videót is, amit gyakorlatilag bárhol felvehettek, semmi nem bizonyítja, hogy hol található – azt viszont igen, hogy hol nem: a SZTAKI Ripost által megjelölt épületében. Az épületen megjelölt ablak ugyanis egy apró négyzet alakú nyílás, a pár másodperces felvételen lévő ablakok viszont hosszúkás, tetőtéri, téglalap alakú ablakok.  A kiváló dolgozatot azóta már az Origo is lelkesen leközölte.

Valami alapja mégiscsak van a sztorinak

Az intézet több egykori munkatársa megerősítette az Indexnek, hogy valóban létezett egykor ilyen szoba, csak nem ott, ahol a Ripost cikkében állították, hanem egy utcával arrébb, a SZTAKI egy másik épületében. Ahol nem csak a kérdéses szobát húzták fel, de egy komplett fitnesz-wellness részleget is, a cél ezek kiépítésekor az volt, hogy "a munkatársak a lehető legjobb körülmények között dolgozhassanak." 
Szexuális együttlétekre berendezett helyiség nem létezik és soha nem is létezett a Sztaki egyik épületében sem - reagált a cikkre a kutatóintézet. Tény, hogy évtizedekkel ezelőtt a kutatóintézet egy korábbi vezetője a sajtóban megjelent videofelvételnek megfelelően rendeztetett be egy szobát, de ez soha nem működött „kéjbarlangként". A szobát a jelenlegi vezetés már korábban felszámolta, így a megjelent valótlan információkat cáfoljuk és nyomatékosan kijelentjük, hogy jelenleg sem található az MTA épületeiben a Ripost által bemutatotthoz hasonló intim találkozóhely - írják. Nemzetközileg elismert kutatóintézetként hiszünk az akadémiai dolgozók etikus és eredményes munkavégzésében, így a szervezeti kultúránkkal ellentétes feltételezést elutasítjuk; az intézet falain belül pedig kizárólag a hazai innováció fejlesztésére irányuló tevékenységet támogatunk - írják. 
A SZTAKI egyébként azért is különleges hely, mert az MTA bedarálását levezénylő Palkovics László miniszter is sokáig kapcsolatban állt az intézettel, ő maga is évekig vett fel úgy havi 800 ezer forintot, hogy közben tényleges kutatói tevékenységet nem végzett, nem publikált. 
Szerző
Témák
Ciki
Frissítve: 2019.06.22. 20:00

Aktív TBC-s dolgozott több óbudai bölcsődében, emiatt fél évig gyógyszereket kell szednie a gyerekeknek

Publikálás dátuma
2019.06.22. 11:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az érintett dolgozó fejlesztést végzett az egyik önkormányzati óbudai bölcsődében, de egy másik bölcsődében is gyakran megfordult, ahova az ő saját gyereke jár.
Több óbudai bölcsődében is megfordult egy olyan fejlesztőpedagógus, aki aktív TBC-s. Amikor ez kiderült, több gyereket ki kellett vizsgálni, akik ezután erős gyógyszereket kaptak, amit fél évig kell szedniük – írja az Index. A portál megkereste az Óbudai Egyesített Bölcsődék intézményvezetőjét, amire Békásmegyer Önkormányzatától a következő válaszok érkeztek: 
  • A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat egyik dolgozójánál valóban kimutatták a TBC-t áprilisban.
  • Az érintett dolgozó korai fejlesztést végzett az egyik önkormányzati óbudai bölcsődében, de egy másik bölcsődében is gyakran megfordult, ahova az ő saját gyereke jár.
  • Amikor a fertőzöttségről tudomást szereztek, az önkormányzat szerint rögtön lépéseket tettek.
  • 36 gyereket rögtön kivizsgáltak a törökbálinti gyerekpulmonológiai intézetben.
  • 37 olyan felnőttől is vettek vért akik a gyanú szerint érintettek lehettek.
  • Az önkormányzat állítja, egyikük sem fertőződött meg.
Arról viszont, hogy valóban kell-e a gyerekeknek fél évig erős gyógyszereket szedniük, az önkormányzat nem nyilatkozott, csupán annyit, hogy „a gyógyszeres kezelésekről az orvos és a szülő dönt”.

„Értetlenül állunk azonban az előtt a tény előtt is, miként fordulhatott elő, hogy a Szakszolgálat által delegált dolgozó a munkába állásakor nem rendelkezett érvényes Egészségügyi Könyvvel, és hogyan küldhette a kötelező orvosi vizsgálat elvégeztetése nélkül szakdolgozóját egy kisgyermekkel foglalkozó intézménybe” – írták.
Szerző
Témák
tbc
Frissítve: 2019.06.22. 11:54