Előfizetés

Merkel: tabuk nélkül kell szembeszállni a neonácikkal

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.22. 16:11

Fotó: ALLISON DINNER / AFP
A hónap elején a CDU egyik politikusát meggyilkolta egy szélsőjobboldali támadó, aki neonáci csoportokkal állhatott kapcsolatban.
A neonácikkal megjelenésük pillanatában és tabuk nélkül kell felvenni a küzdelmet - jelentette ki szombaton Angela Merkel német kancellár, miután a hónap elején pártja egyik politikusát meggyilkolta egy szélsőjobboldali támadó, aki a gyanú szerint neonáci csoportokkal állt kapcsolatban.    „A szövetségi kormány ezt nagyon-nagyon komolyan veszi” – szögezte le a kancellár Dortmunban a németországi protestáns egyházak napján.
Walter Lübckét, Hesse tartomány Kassel körzetének kereszténydemokrata vezetőjét június 2-án lőtte agyon otthonában egy akkor még ismeretlen tettes.

A múlt hét végén vettek őrizetbe a gyilkossággal összefüggésben egy 45 éves férfit, aki neonáci csoportokkal is kapcsolatban állt. Heiko Maas szociáldemokrata külügyminiszter pár órával korábban a Twitteren arra hívta fel a figyelmet, hogy „Németországnak terrorizmusproblémája van”. Mint fogalmazott:
12 ezer, erőszakra is hajlandó jobboldali szélsőséges van az országban, és közülük 450 embernek az ellenük kiadott letartóztatási parancs ellenére sikerült felszívódnia a hatóságok elől.

„Még jobban kell védekeznünk! Tapodtat sem engedhetünk a szabadság ellenségeinek!” – írta Maas. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió politikusa tudatta, hogy a kormány megvizsgálja, hogy milyen alkotmányos eszközök állnak rendelkezésre a szélsőjobboldal visszaszorítása érdekében.
Seehofer felvetette, hogy korlátozni lehetne a véleménynyilvánítás szabadságát az interneten, és vizsgálatot lehetne indítani azok ellen, akik gyűlöletre uszítanak.

Összedőlt egy hétemeletes ház Kambodzsában – legalább heten meghaltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.22. 14:02

Fotó: DEN AYUTHYEA / AFP
Harminc ember is lehet az eltűntek listáján.
Összedőlt egy épülőfélben lévő hétemeletes ház a kambodzsai Sihanoukville-ben, legalább heten meghaltak és körülbelül harminc ember eltűnt – írja a HVG a BBC cikke alapján. Helyi értesülések szerint a sebesültek száma legalább 21, közülük többen életveszélyes állapotban vannak. A hatóságok több embert – köztük az épület tulajdonosát és az építkezést folytató cégek több vezetőjét – őrizetbe vettek és kihallgatták a telek kambodzsai nemzetiségű tulajdonosát is.

A román kormány szerint Trianon nem tragédia és nem jelent megoldandó problémát, úgyhogy nem kell semmiféle nemzeti összetartozás

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.22. 12:59
A kép az Úz-völgyi incidens során készült
Fotó: EGYED UFO ZOLTAN / AFP
A románok megalapozatlannak tartják, hogy Magyarország a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at.
A román külügyminisztérium tudomásul vette, de megalapozatlannak tartja, hogy a magyar Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum (a román fél terminológiája szerint Trianoni Békeszerződés) 100. évfordulóját. Az erről szóló, az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében a bukaresti külügyi tárca leszögezi: elfogadhatatlannak tart minden olyan próbálkozást, amely "a történelem átírására és revizionista álláspontok hangoztatására irányul", mivel ezek ellentmondanak a 21. századi európai valóságnak és annak az együttműködésnek, amelyről a stratégiai partnerségi dokumentumban, illetve a Románia és a Magyar Köztársaság között 1996. szeptember 16-án Temesváron megkötött alapszerződésben állapodott meg a két NATO, illetve európai uniós tagállam. A román külügyminisztérium megalapozatlannak tartja és elutasítja az országgyűlési határozat indoklását, mivel Románia szerint nem léteznek olyan "máig megoldatlan politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák, amelyeket a békeszerződés okozott". A román fél szerint a békeszerződés, amely egyebek mellett Románia és Magyarország határát is kijelölte, nem jelent megoldandó problémát, sem tragédiát, miként azt a budapesti parlamenti nyilatkozat "beállítja". Hozzáteszik: a trianoni béke aláírójaként Magyarországnak kötelessége a szerződés valamennyi előírását betartani és jóhiszeműen végrehajtani a nemzetközi jog alapelveinek megfelelően. A román fél nem vitatja el Magyarország jogát, hogy történelme fontos mozzanatairól megemlékezzen, de nem fogadhatja el, hogy ezek a megnyilvánulások megkérdőjelezzék azokat a békeszerződéseket, amelyek a mai Európát meglapozták. Bukarest elfogadhatatlannak nevezi, hogy Magyarország közvetve, vagy közvetlenül megkérdőjelezze azt a módot, ahogyan Románia tiszteletben tartja magyar etnikumú polgárai jogait, azzal a céllal, hogy "egy másik nemzethez tartozásuk nosztalgikus, fiktív határok alapján megrajzolt történelmi eszméjét táplálja, amelyet Európa meghaladott az Európai Unió megalakulása által". A közlemény szerint Románia mélyen elkötelezett a "nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek" jogainak tiszteletben tartása mellett, és azon van, hogy minden eszközzel óvja nyelvi, vallási, kulturális és etnikai identitásukat, erősítse az etnikumok közti párbeszédet. A kommüniké megerősíti azt a Bukarest által rendszeresen hangoztatott álláspontot, miszerint Románia az utóbbi évtizedeken fejlett, "modellértékű" rendszert alakított ki a területén élő nemzeti kisebbségek jogainak védelmére.