Kibertámadással bosszulta meg drónjai lelövését Amerika

Publikálás dátuma
2019.06.23. 10:10
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Maga Trump rendelhette el az Irán elleni e-hadműveletet, amit hivatalosan el sem ismernek.
Az Egyesült Államok fegyveres erőinek szakszolgálatai kibernetikai támadást indítottak a héten Irán ellen, megtorlandó az amerikai drón lelövését. A Washington Post szerint az egyik támadás az iráni rakétairányító rendszerek számítógépei ellen, a Yahoo szerint egy másik az iráni hírszerzésnek azon szekciója ellen irányult, amely a Hormuzi-szorosban a hajóforgalmat ellenőrzi - írja a cikket szemléző hvg.hu.
A támadásokat már hosszabb ideje tervezték, először azért akartak visszavágni, mert állítólag iráni szabotőrök pár hete megrongáltak két olajszállító tartályhajót az Ománi-öbölben. Washington Iránt tette felelősség a szabotázsért, Teherán viszont határozottan cáfolta ezt. A kibernetikai támadásra a sajtó értesülései szerint Donald Trump elnök adott utasítást titokban. Az amerikai védelmi minisztérium nem volt hajlandó kommentálni az értesülést, amely magát megnevezni nem kívánó katonai forrásokból származik. Az IRNA iráni állami hírügynökség úgy értesült, hogy az iráni Forradalmi Gárda a dél-iráni Hormuzgán tartomány fölött semmisítette meg az RQ-4A Global Hawk típusú drónt közép-európai idő szerint csütörtök hajnali fél kettőkor, lelövését pedig üzenetnek szánták. Washington viszont állítja, hogy a drón nemzetközi légtérben volt.
 Ráadásul nem ez volt az első ilyen eset, hiszen korábban a Teherán támogatását élvező jemeni húszi lázadók is megsemmisítettek egy amerikai robotrepülőt. A második drón kilövése után Trump elrendelte a szabályos válaszcsapást több iráni katonai létesítmény ellen, ám végrehajtás előtt tíz perccel visszahívták a támadásra kész amerikai vadászgépeket - az amerikai elnök állítólag csak ekkor tudta meg, hogy a radar és rakétaállomások megsemmisítésével 150 ember halálát okozhatják.
Szerző

Kivégeztek Iránban egy férfit, akit azzal vádoltak, hogy a CIA-nak dolgozik

Publikálás dátuma
2019.06.22. 19:03
Haszan Róháni
Fotó: DON EMMERT / AFP
A férfit halálra, feleségét pedig 15 év börtönre ítélték.
Kivégeztek Iránban egy férfit, a védelmi minisztérium egyik korábbi beszállítóját, akit azért ítéltek el, mert a hatóságok szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) kémkedett - jelentette az iráni állami média. A férfi a védelmi tárca űrkutatási részlegének dolgozott, és 2010-ben feleségével együtt vették őrizetbe. 
A hatóságok állítása szerint lakásukon egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy a férfi a CIA-nak kémkedett.

Az ügyet katonai bíróság tárgyalta. A férfit halálra, feleségét pedig 15 év börtönre ítélték. Miután a halálos ítéletet a legfelsőbb bíróság is megerősítette, a férfit a hét elején felakasztották a Teherántól mintegy 20 kilométerre fekvő Karadzsban található Gohardast börtönben - jelentette az állami sajtó.    
Iránban gyilkosságért, nemi erőszakért, fegyveres rablásért és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekért is kiszabható a halálos ítélet.

Szerző
Témák
kém Irán
Frissítve: 2019.06.22. 19:22

DNS minta alapján kínálják a tökéletes párt a japán társkereső cégek

Publikálás dátuma
2019.06.22. 18:08
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock
Párkeresés, tudományos alapon.
Japánban már olyan társkeresési lehetőség is létezik, amely során az adott cég ügyfelei DNS-mintája alapján javasol számukra megfelelő partnereket – írja a 444.hu Telegraph cikke alapján. A lap szerint akkora az érdeklődés a szolgáltatásra, hogy több hónapos várólisták alakultak ki. Az ügynökség nyálmintákból kinyert adatokkal dolgozik, és állítják, elsősorban nem a hasonlóságokat, hanem a különbségeket keresik.
Szerző
Témák
japán