Előfizetés

Lezárult a megismételt választás Isztambulban, újabb pofont kaphat Erdogan pártja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.23. 15:45
Fiatal nő hagyja el a szavazófülkét a megismételt isztambuli főpolgármester-választáson, 2019.június 23-án
Fotó: Adem Altan /
Hiába semmisítették meg az előző főpolgármester-választás eredményét, az AKP-nek továbbra is van félnivalója.
Véget ért az isztambuli főpolgármester-választás,: helyi idő szerint délután 17 órakor (magyar idő szerint 16 órakor bezártak a szavazóhelyiségek, amelyek kilenc órán át voltak elérhetőek, és a számlálóbizottságok megkezdték a voksok összesítését - írja az MTI.  A szavazást azért ismételték meg, mert a március 31-i helyhatósági választáson született szoros ellenzéki győzelmet a kormánypárt, az AKP szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, az illetékes hatóság pedig helyt adva a fellebbezésnek a főpolgármester-választás eredményét érvénytelenítette. Mindezt már a szavazatok újraszámlálása után tették, miután másodjára is az ellenzék, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) vezére, Ekrem Imamoglu lett a győztes, 13700 többletszavazattal előzve meg Erdogan-féle Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltjét, Binali Yildirimet. A kormánypárt illiberális jellegű nyomásgyakorlása és beavatkozása kemény külföldi bírálatokat kapott, sőt, az AKP sok saját szavazóját is felháborította. 
A friss közvélemény-kutatások szerint a kormánypárt ezúttal is veszíthet a megmérettetésen, hiszen Ekrem Imamoglu várható szavazati mutatója 51, 2 százalékon, Binali Yildirimé pedig 39,7 százalékon áll.

A választópolgárok száma a metropoliszban 10 millió 561 ezer.  Az első részeredmények kora este várhatók. A voksolásnak a török és a nemzetközi közvélemény egyaránt nagy jelentőséget tulajdonít, miután úgy tűnt, hogy a Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette iszlamista-konzervatív kormánypárt márciusban, 15 év után először elveszíti a legnépesebb város vezetését. Elemzők főként az egyre romló gazdasági helyzettel magyarázták ezt. Márciusban a fő ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben induló Ekrem Imamoglu mindössze 13 ezer 700 szavazattal előzte meg az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltjét, Binali Yildirimet. Később a hatalmon lévő AKP sorozatos fellebbezései nyomán a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) a jogosulatlanul kijelölt számlálóbizottsági elnökökre és az érvénytelen számlálólapokra hivatkozva semmissé nyilvánította az eredményt. A lépés nemzetközi bírálatot is kapott. Yildirim mostani kampányának középpontjában azok az infrastrukturális fejlesztések álltak, amelyeket korábban közlekedésügyi miniszterként, illetve miniszterelnökként valósíttatott meg Isztambulban.Imamoglu, aki az elmúlt hónapokban az ismeretlenségből vált egyszerre a változás jelképévé, "forradalmat" hirdetett a demokráciáért, és arra a sérelmére próbálta ráirányítani a figyelmet, miszerint győzelme ellenére visszavették tőle a polgármesteri címet. A kampányban az utolsó héten Erdogan is aktívan részt vett. Élesen támadta Imamoglut, egy alkalommal "béna kacsának" nevezte, amiért a városi tanács kormánypárti többsége miatt amúgy is meg lenne kötve a keze. A közvélemény-kutatások a mostani választásra még ha a márciusinál kevésbé is, de ugyancsak kiélezett versenyt jósolnak. A felmérések túlnyomó többsége Imamoglu "szűk többséget elérő" győzelmével számol. A választás kimenetelében kulcsszerep jut a kurdoknak, miután ők teszik ki a nagyváros lakosságának 15 százalékát, és márciusban - az előző évek gyakorlatával ellentétben - sokuk vagy Imamoglura szavazott, vagy otthon maradt. A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) vezetése a napokban közölte: Imamoglut támogatja. Nem véletlen, hogy az eredmények láttán aggódó Erdogan taktikát váltott: mint lapunk is beszámolt róla, a korábbi harcias retorikával szemben most megpróbálja magához édesgetni a kurd kisebbséget.

Katonák is meneteltek a kijevi Pride-on

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.23. 14:09
Felvonulók sétálnak rendőrök között Kijevben, a 2019. június 23-án megrendezett KijevPride-on
Fotó: Genya Szavilov / AFP or licensors
A harmincfős katonai oszlop együtt vonult a résztvevőkkel, így akarták toleranciára tanítani az ukrán hadsereget.
Megtartották vasárnap az elmúlt években már hagyománnyá vált melegfelvonulást Kijev belvárosában, amelyen idén először már katonák is részt vettek.    A Hromadszke ukrán hírportál jelentése szerint egy több mint harminc fős katonai oszlop vonult együtt a részvevőkkel. "Azért jöttünk el, hogy kifejezzük támogatásunkat minden ember egyenlősége mellett" - jelentette ki Viktor Pilipenko, a Donbasz zászlóalj önkéntese. Elmondta, hogy a hadseregben meglévő homofóbia, különösen a homofób parancsnokok miatt a melegeknek el kell titkolniuk nemi identitásukat. "Ez nagyon kiábrándító, hiszen ők a szabadságáért, a mi jogainkért is harcolnak" - tette hozzá.    
A szervezők becslése szerint idei KijevPride-on, más néven az Egyenlőség Menetén több mint nyolcezren, a rendőrség szerint mintegy háromezren vettek részt. Támogatóként hagyományosan részt vettek diplomaták és politikusok is, köztük Rebecca Harms európai parlamenti képviselő. A felvonulás komolyabb atrocitások nélkül zajlott, néhány provokátor próbálta csak megzavarni a rendezvényt, akiket a rendőrök feltartóztattak. A menet "végállomásán" a résztvevőket buszok várták, hogy onnan elszállítsák őket, így kerülve el, hogy a rendezvény után érjen támadás közülük bárkit is. Szerhij Jarovoj belügyminiszter-helyettes tájékoztatása szerint a felvonuláson senki nem sérült meg és senkit nem vettek őrizetbe.  
Ellentüntetőt tartanak vissza a rendőrök a kijevi Pride-on
Fotó: Vlagyimir Szindejeve / AFP/ NurPhoto

Ürülékes óvszerekkel támadtak az ellentüntetők

A kijevi rendőrség napközben közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatott, hogy kilenc személyt őrizetbe vettek, akik provokációt készültek volna végrehajtani a rendezvényen. Az UNIAN ukrán hírügynökség közlése szerint arra készültek, hogy emberi ürülékkel töltött óvszerekkel dobálják meg a menet résztvevőit. Az őrizetbe vett személyek ellen eljárást indítottak garázdaság miatt, amiért akár hét évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható rájuk. 

Évről évre nyugodtabban fogadják

Az ukrán fővárosban 2013 óta rendeznek minden évben melegfelvonulást, amelyen évről-évre egyre többen vesznek részt. 2016 óta már nem Kijev valamelyik külső részében, hanem a belvárosban rendezik meg - írja az MTI.  Az utóbbi években láthatóan egyre toleránsabbá válik az ukrán társadalom a homoszexuálisokkal szemben, különösen igaz ez a fővárosban élőkre. A melegjogok elfogadása ellen néhány radikális nacionalista vagy ortodox szervezet tiltakozik - főként a romák elleni támadásokat is elkövető Sz14 (Szics) -, de az ilyesfajta megmozdulásaiknak a fővárosban rendkívül csekély a társadalmi támogatottsága.

Hatvanezer autót kell visszahívnia a Daimlernek

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.23. 13:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Daimler konszernnek hatvanezer Mercedes-Benz GLK 220 típusú dízelmotoros autót kell azonnali hatállyal visszahívnia szervizekbe átalakításra a német Bild am Sonntag lap értesülése szerint.
A német szövetségi közlekedési minisztérium hírügynökségi megkeresésre adott tájékoztatása alapján a német szövetségi gépjármű-felügyelet, a Kraftfahrtbundesamt (KBA) meg nem engedett szoftveres kikapcsoló funkciót azonosított be az Euro 5-ös besorolású OM 651 dízelmotormodellek emissziós értékeket szabályozó rendszerében. A Daimler közölte, hogy a kifogásolt szoftveres funkciót nem tartja szabályellenesnek, ezért fellebbezéssel él a minisztérium visszahívási rendelkezésével szemben. A KBA által megkövetelt szoftveres átalakítást azonban a Daimler mindettől függetlenül végrehajtja és a továbbiakban is a legmesszebbmenőkig együttműködik a hatósággal. A KBA által kifogásolt szoftveres funkció állítólag késlelteti a motor hűtőrendszerében az üzemi hőmérséklet elérését, és ezáltal a szabványos mérési eljárás során a megkövetelt határérték alatt tartja a motor nitrogén-oxid-kibocsátását. A minisztérium visszahívási rendeletéről elsőként beszámoló Bild am Sonntag értesülése szerint az emissziós értékeket szabályozó rendszerrel szemben emelt technikai kifogás a Mercedes-Benz C és E osztályú modelljeire is kiterjedhet, és akár 700 ezer járművet is érinthet.