szakszervezet;Suzuki;munkaügyi per;Vasas Szakszervezeti Szövetség;

2019-06-24 08:30:00

Szakszervezeti csiki-csuki a Suzukinál

A szakszervezet létezését a Suzukinál a bírósággal lesznek kénytelenek kimondatni, jelenleg ugyanis zsákutcába futottak az egyeztetések - mondta László Zoltán, a Vasas alelnöke.

Hosszas postai levelezgetés után személyesen is hajlandóak voltak tárgyalni a Vasas Szakszervezeti Szövetséggel a Suzuki képviselői. A múlt csütörtöki találkozóra azonban nem az esztergomi gyárban került sor – ahova pár hete az ottani tagok hívására sem engedték be a Vasas vezetőit -, hanem Budapesten.

Ráadásul a cég vezetői nem jöttek el, csak két jogászt küldtek – tudtuk meg László Zoltántól. A Vasas alelnöke elmondta: a Suzuki továbbra is azt követeli, bizonyítsák hitelt érdemlően a szakszervezet létezését, és hogy tagjaik vannak az esztergomi gyárban. Ehhez az alakuló jegyzőkönyvet szeretnék megkapni. Azt azonban korábban már megküldték a vállalatnak – igaz, a nem védett tagok nevét kitakarták. Mégpedig azért, mert a Vasas esztergomi tagszervezetének februári megalakulása másnapján a titkárnak választott vezetőt a cég elbocsátotta állásából. Emiatt a szakszervezet a bírósághoz fordult, az első meghallgatás két hete meg is történt az ügyben, a következő tárgyalás júliusban lesz.

László Zoltán azt mondja: a szakszervezet létezését a Suzukinál szintén a bírósággal lesznek kénytelenek kimondatni, jelenleg ugyanis zsákutcába futottak az egyeztetések. A szakszervezeti vezető értetlenül áll a helyzet előtt, hiszen a februárban megalakult esztergomi tagszervezetüknek már csaknem 300 tagja van, többeknek pedig a Suzuki vonja le a béréből és továbbítja a szakszervezeti tagdíjat. Ha pedig ezt megteszi, hogyan kérdőjelezheti meg a szakszervezet létezését? – vetette fel. Hangsúlyozta: ha egy munkahelyen egyetlen egy tagja is van egy szakszervezetnek, akkor a hatályos törvények szerint oda bemehetnek az érdekvédelmi vezetők. A Suzuki mégsem engedi be őket a gyár területére.

A Suzuki Zrt. korábban a fentiekkel kapcsolatban arról tájékoztatta lapunkat: ha a szakszervezet hitelt érdemlően igazolja a vállalatnál a tagság meglétét, fogadják majd képviselőiket. Az elbocsátott munkavállaló ügyében a folyamatban lévő bírósági eljárásra hivatkozva a határozat kimondásáig nem kívántak nyilatkozni. Számos más kérdésünkkel kapcsolatban pedig azt ígérték: mai, hétfő délelőtti, a vállalat 2018-as üzleti eredményeit ismertető sajtótájékoztatón válaszolnak majd.