Előfizetés

Győzött az ellenzék jelöltje Isztambulban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.23. 19:46
Ekrem Imamuglu, győztes iszambuli főpolgármester beszédet mond 2019.június 23-án
Fotó: Bulent Kilic / AFP or licensors
Egyértelmű fölénnyel nyerte a főpolgármester-választást Imamoglu, kormánypárti ellenfele már gratulált neki.
A szavazatok 98, 78 százalékos feldolgozottsága mellett már egyértelmű, hogy 54 százalékos támogatottsággal nyert Isztambulban a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) vezére. Ekrem Imamoglu (AKP) így több mint 4,6 millió voksot kapott, míg ellenfele a kormánypárti Binali Yildirim a szavazatok 45, 11 százalékát szerezte meg, ami 3,8 millió feletti voksot jelent. Yildirim előzőleg elismerte vereségét, gratulált és sok sikert kívánt ellenzéki kihívójának. Ekrem Imamoglu sajtótájékoztatóján pedig arról beszélt, hogy a megismételt választás, hozzájárult Törökország demokratizálódási folyamatához - írja az MTI. Információink szerint a 10 milliós nagyváros 39 kerületéből 28-ban a köztársasági néppárti jelöltre szavaztak, Isztambul pedig valósággal vörösbe, a CHP színébe borult vasárnap este.
Török ellenzéki szavazók nemzeti zászlóval ünneplik főpolgármester-jelöltjük győzelmét
Fotó: Gokhan Balci / 2019 Anadolu Agency
A választást egyébként azért kellett megismételni, mert Recep Tayip Erdogan kormánypártja a március végi helyhatósági választások során nem ismerte el a CHP-s győzelmet, és választási csalást kiáltott – sőt, az újraszámlált szavazati eredményeket sem fogadták el. Imamoglu akkor csak szűk 13 ezer vokssal nyert, az újabb választás ugyanakkor csak egyértelművé tette elsöprő fölényét. Yildirim mostani kampányának középpontjában azok az infrastrukturális fejlesztések álltak, amelyeket korábban közlekedésügyi miniszterként, illetve miniszterelnökként valósíttatott meg Isztambulban.  Az ellenzéki győztes, aki az elmúlt hónapokban az ismeretlenségből vált egyszerre a változás jelképévé, "forradalmat" hirdetett a demokráciáért, és arra a sérelmére próbálta ráirányítani a figyelmet, miszerint győzelme ellenére visszavették tőle a polgármesteri címet. A kampányban az utolsó héten Erdogan is aktívan részt vett. Élesen támadta Imamoglut, egy alkalommal "béna kacsának" nevezte, amiért a városi tanács kormánypárti többsége miatt amúgy is meg lenne kötve a keze. Erdogan ugyanakkor taktikai hibát is véthetett a megismételt választáshoz való ragaszkodással: amellett, hogy jelöltjük újra elbukott, az eset csak élesebb fényt vetett arra, hogy Erdogan hatalma nem sérthetetlen, hiszen az egyik legnagyobb török város is nemet mondhat az elnöknek.

Több százezres tömeg követelte Babis lemondását (fotók)

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.06.23. 19:44

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Harminc év óta a legnagyobb tüntetést tartották Prágában. Vasárnap a szervezők közlése szerint negyedmillióan követelték a cseh miniszterelnök távozását.
Már a két héttel ezelőtti 120 ezres megmozdulás is a legnagyobb volt az 1989-es Bársonyos forradalom óta, de ekkora tömeg még sosem vonult az utcára a rendszerváltás óta. Olyan sokan voltak a helyszínen, hogy összeomlott a mobilszolgáltatás. A hatalmas tömeg miatt egy metrómegállót le is kellett zárni. Ezt a megmozdulást is az Egymillió pillanat a demokráciáért nevű szervezet hívta életre. Babist azzal vádolják, hogy vállalkozásaiért illegálisan vett uniós támogatást. Csehországnak mintegy 451 millió koronát (5,86 milliárd forint) kellene visszafizetnie az Európai Uniónak. A pénzt korábban az Andrej Babis tulajdonában lévő Agrofert holding kapta - az Európai Bizottság megállapítása szerint azonban „Babis politikai és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen és emiatt a cég nem jogosult uniós támogatásra.” A jelentés szerint az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik az érvényes törvényeket és előírásokat, mert a cseh kormányfőnek továbbra is befolyása van egykori cégére, amelynek irányítását 2017 februárjában két vagyonkezelő alapnak adta át, miközben kormányfőként befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását. Babis minden vádat tagad, egy ízben azt állította, Soros György áll a vele szembeni támadások mögött. E kijelentését sokan megmosolyogták Csehországban. Azt is közölte, csak a tüntetések hatására nem fogja átalakítani a kormányt. A vasárnapi megmozdulásra az ország minden részéből érkeztek. Sokan azt hangoztatták, szégyen mindaz, ami Csehországban zajlik. Többen uniós zászlót lengettek. A dpa tudósítójának az egyik tüntető elmondta, Babis „erkölcsök nélküli” ember, s félti a Cseh Köztársaságot. Nagy kérdés, hogy a vasárnapi megmozdulás miként befolyásolja majd a kormány elleni szerdai bizalmi szavazást. Babis pártja az ANO kisebbségben kormányoz a szociáldemokratákkal. A kabinetet kívülről támogatják a kommunisták. Nem valószínű ugyanakkor, hogy a szociáldemokraták az ellenzékkel együtt szavaznak, mert egy esetleges előrehozott választáson alacsony támogatottságuk miatt akár a parlamentből is kieshetnek.

Biztosnak látszik az ellenzék győzelme Isztambulban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.23. 18:44
voksokat pakoló szavazatszámlálók Iszambulban, 2019. június 23-án
Fotó: Isa Terli / 2019 Anadolu Agency
Legalább tíz százalékkal vezet a kemalista főpolgármester-jelölt, Erdogan embere jócskán lemaradt.
A CNN Türk török hírtelevízió által ismertetett első részeredmények szerint az ellenzéki jelölt, Ekrem Imamoglu 53,7 százalékkal áll az élen vasárnap a megismételt isztambuli főpolgármester-választáson – írja az MTI.
Ennél is erősebb  vezetést jelez a török ellenzéki lap, a Cumhuriyet számítása: mint írták, Imamogul 54, 91 százalékkal vezet (4,28 millió vokssal), míg Erdogan-féle AKP jelöltje, Binari Yldirum 45,17 százaléknál tart (3,53 millió szavazattal). Üzenetértékű lehet az is, hogy értesülésünk szerint a választási hajrát közvetítő, Erdoganék által kontrollált állami hírügynökség váratlanul megszakította adását. 
Yildirim sajtóértekezletén már elismerte vereségét, s gratulált ellenfelének. Mindez azt jelenti, hogy a voksolás megismétlése bumerángként ütött vissza Recep Tayyip Erdoganra. Bár a török elnök múlt héten azt is belengette, hogy mindaddig, amíg eljárás zajlik Imamogluval szemben, nem lehet polgármester, ilyen jelentős felhatalmazás mellett nem valószínű, hogy megakadályozzák hivatala elfoglalásában. A 15 milliós Isztambul gazdasági szempontból Törökország messze legfontosabb városa. Elvesztése ezért is súlyos csapás Erdogan elnök és pártja, az AKP számára. A voksolás az Erdogan éra végét jelentheti, mivel a voksolás az elnök személyes veresége.