Brutális hőhullám tart Németország felé, 70 éves melegrekord dőlhet meg a héten

Publikálás dátuma
2019.06.24. 14:21

Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE / AFP/DPA
Száraz idő várható, ami a több mint egy éve aszállyal sújtott északkeleti régiókban tovább fokozza az erdőtüzek veszélyét.
Rendkívül erős és tartós hőhullámra figyelmeztet a német szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD), hétfői előrejelzése szerint akár a több mint 70 éve felállított melegrekord is megdőlhet a következő napokban. A DWD az ország területének nagyjából kétharmadára hőségriasztást adott ki, a napi középhőmérséklet az északi és északkeleti régiót kivéve legalább két napon keresztül mindenütt meghaladhatja a 32 Celsius-fokot. A délnyugati térségben a hőség szélsőségesen erős UV-B sugárzással jár együtt.
Az Ulla nevű fronttal Afrikából Németország fölé örvénylő száraz, meleg légtömegek révén napról napra nagyobb lesz a kánikula. Hétfőn 34 Celsius-fok lehet a csúcshőmérséklet, 22-25 fok körüli hűvösre pedig csak a tengerparti vidékeken lehet számítani. Kedden 37 fok körül tetőzhet a meleg, de a Rajna folyó mentén akár 39 fok is lehet. Várhatóan a szerda lesz a hét legforróbb napja, amikor már az Északi-tenger és a Balti-tenger partján is megközelíti a 30 Celsius-fokot a napi csúcshőmérséklet, az ország nyugati részén pedig 39-40 fok is lehet.
Így nagy valószínűséggel már a hét első felében megdől az 1947-ben felállított 38,2 Celsius-fokos júniusi melegrekord Németországban. A hőség tartós marad, a napi csúcshőmérséklet a hét végéig rendre jóval 30 fok felett lehet.
 Országszerte egész héten napos, száraz idő várható, ami a több mint egy éve aszállyal sújtott északkeleti régiókban tovább fokozza az erdőtüzek veszélyét. A főváros, Berlin körül elterülő Brandenburg tartományban, Szászország és Szász-Anhalt tartomány több részén tűzgyújtási tilalom van érvényben, a DWD a legmagasabb, ötös fokozatú riasztást adta ki a térségre.

Egy egész várost evakuálnak egy lángba borult kazah lőszerraktár miatt

Publikálás dátuma
2019.06.24. 13:12
Illusztráció
Fotó: PATRICK PLEUL / AFP
Legalább 30 sérültje van az esetnek, ami miatt 44 ezer embert kell elmenekíteni.
A kazah kormány elrendelte egy 44 ezer lakosú város kiürítését hétfőn, miután tűz ütött ki a hadsereg közeli lőszerraktárában - közölte a közép-ázsiai ország védelmi minisztériuma. A tűz az Arisz város melletti lőszerraktárban keletkezett, az egykori szovjetköztársaság déli Turkesztán tartományában.
A tűz okozta sorozatos robbanások nyomán eddig több mint harminc ember fordult orvosi segítségért, és mintegy tíz sebesültet szállítottak a közeli Simkent nagyváros kórházába.

A robbanások sújtotta Arisz lakosságának evakuálására autóbuszokat mozgósítottak. A katasztrófavédelmi műveletek irányítására a helyszínre utazott Vlagyimir Bekker vezérőrnagy, a kazah belügyminisztérium rendkívüli helyzetekért felelős bizottságának elnöke.

Árvíz pusztít Romániában - 72 településen száznál több embert kellett kilakoltatni

Publikálás dátuma
2019.06.24. 11:36

Fotó: ADRIAN CATU / AFP
Hétfőre újabb riasztást adtak ki, pedig már az eddigi csapadékmennyiség is meghaladja néhol a 70 millimétert is.
Romániában országszerte 72 településen - köztük több székelyföldi térségben - okoztak károkat az intenzív esőzések nyomán keletkezett áradások. Vasárnap reggel óta több mint száz lakost lakoltattak ki elővigyázatosságból, csaknem ötvenet pedig már menteni kellett a házaikat elöntő víz miatt - közölte hétfőn a román katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU).
A tűzoltókat 65 lakóházhoz és 78 gazdasági épülethez hívták kiszivattyúzni a vizet. A viharos szél több mint félszáz fát döntött az utakra, parkoló autókra, villanyvezetékekre. Hargita megyében a Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségen és Csíkszentdomokoson a megáradt patakok útjából a hatóságok 104 lakost telepítettek ki, akik rokonaiknál, ismerőseiknél várták meg, hogy levonuljon az árhullám.
A román meteorológiai szolgálat hétfőn újabb sárga és narancssárga figyelmeztetéseket adott ki több délnyugati megyére, ahol heves zivatarokra, jégesőre kell számítani. A lehulló csapadék mennyisége a hegyvidéken a 70 millimétert is meghaladhatja.
A vízügyi szolgálat az bánásági Temes és Béga folyókra vörös árvízvédelmi figyelmeztetést adott ki.