Előfizetés

Meglepően sok múlik a bélflóra egészségén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.24. 15:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A belünk szinte a második agyunk – derült ki egy nemrég publikált kutatásból. Mivel az már nem újdonság, hogy az immunrendszer központja is, az egyébként egyéni összetételű bélflóra egészsége, újjáépítése rendkívül fontos.
Azt, hogy a legyengült immunrendszer kevésbé képes ellenállni a fertőzéseknek, tudjuk, azt viszont már kevésbé, hogy a szervezet védekezőképességének megerősítésében a bennünk, egyébként egyéni összetételben élő baktériumok segíthetnek. És ez fordítva is igaz: a bélflóra károsításával az egészségünket romboljuk. Ezt általában nem szándékosan tesszük, hiszen gyakran nem is tudjuk. Ilyen például amikor indokolatlanul és nem orvosi utasításra antibiotikumot szedünk, mert ekkor a betegséget okozó kórokozók mellett a jótékonyak is kipusztulnak – mondta Barcs István, a Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszékének vezetője az Egészségkalauznak
Egy rövid antibiotikum-kúra után a bélflóra pár nap alatt magától regenerálódik, de a hosszú ideig tartó vagy többféle gyógyszer szedése megborítja a bélflóra egyensúlyát, ami védtelenné teszi a szervezetet. Ennek következtében olyan fertőzések is megbetegíthetik, amelyek normál állapotban nem. A szakember példaként említette, hogy ahhoz, hogy egy egészséges ember szalmonella fertőzést kapjon, százmillió baktérium szükséges, de egy hiányos vagy sérült bélflórájú ember akár egy tojástól is megbetegedhet.
Sokan tudják, hogy antibiotikum mellett probiotikumot is szedni kell is, de nem szabad csupán ettől várni a védelmet, mert bár átmenetileg segítenek, nem maradnak túl sokáig életben.

Árthat a bőrnek az óceáni fürdőzés

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.24. 14:30

Fotó: Jean-Philippe Wallet / Photononstop / AFP
Az óceánban való fürdőzés megváltoztathatja a bőr mikrobiomját, vagyis az emberi testben élő mikroorganizmusok alkotta ökológiai rendszert, és ez jelentősen fokozhatja a bőrfertőzések kockázatát - állítják amerikai kutatók.
A Kaliforniai Egyetem irvine-i campusának (UCI) kutatói tanulmányukban megállapították, hogy mindössze tíz percnyi óceáni fürdőzés is elegendő ahhoz, hogy az emberi bőrön természetes módon jelen lévő baktériumok lemosódjanak és helyükre az óceánban előforduló baktériumok kerüljenek.
"Adataink elsőként bizonyítják, hogy az óceánvíz megváltoztathatja az emberi bőr mikrobiomjának összetételét"

- mondta Marisa Nielsen, aki az Amerikai Mikrobiológiai Társaság (ASM) éves találkozóján ismertette eredményeiket a hétvégén San Franciscóban.

Nielsen hozzátette, korábbi kutatások szerint az emberi bőr mikrobiomja fontos szerepet játszik a humán immunrendszer működésében, és egy egészséges mikrobiom képes megóvni az embert a bőrhöz tapadó kórokozók okozta fertőzésektől.

A túlórázás növeli az agyvérzés kockázatát

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.24. 11:25
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Napi több mint tíz óra munka évente legalább ötven napon át növeli az agyvérzés kockázatát francia tudósok új tanulmánya szerint.
A kockázat azoknál volt a legnagyobb, akik több mint egy évtizeden át túlóráztak rendszeresen – állapította meg az amerikai kardiológusok társaságának (AHA) lapjában, a Stroke-ban frissen megjelent tanulmány.
A francia orvostudományi kutatóintézet (INSERM), két kórház és két egyetem kutatói több mint 143 ezer felnőtt munkára, dohányzásra, nemre és életkorra vonatkozó adatait elemezte. A résztvevők egyharmada túlórázott, tíz százalékuk egy évtizeden át vagy még hosszabb ideig. Összesen 1224 ember szenvedett stroke-ot.
Megállapították, hogy a túlórázóknál 29 százalékkal nőtt a stroke kockázata, akik tíz évig vagy tovább túlóráztak, 45 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek stroke-ot. Nem vizsgálták azok adatait, akik már a túlórázás előtt kaptak stroke-ot, valamint a részmunkaidőben dolgozókat sem. 
„Váratlanul ért bennünket, hogy a tíz évnél hosszabb időn át tartó napi túlmunka és a stroke összefüggése erősebb volt az ötven évnél fiatalabbak körében, ennek megértéséhez azonban további kutatás szükséges”

– mondta Alexis Descatha.

A kutatócsoport a számokat elemezte, ok-okozati összefüggéseket nem vizsgáltak, mégis „szignifikáns összefüggést” találtak az agyvérzés kockázata és a tíz évig vagy annál is tovább folytatott túlórázás között.
Egy 2015-ös tanulmány, amely a The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban jelent meg és korábbi vizsgálatok eredményeit elemezte, szintén összefüggést talált a túlmunka és a stroke kockázata között.