Jonhson balhéja után már senkit nem izgat a Brexit

Publikálás dátuma
2019.06.24. 15:48

Fotó: OLI SCARFF / AFP
Családi balhéjának hatására népszerűsége felére esett a miniszterelnök-választás utolsó körére.
Hatalmas öngólt lőtt Boris Johnson, a Konzervatív Párt vezetői címének várományosa, aki múlt pénteken a hajnali órákban viharos perpatvarba keveredett nálánál huszonnégy évvel fiatalabb barátnőjével. Amikor a dél-londoni ház csendjét az 55 éves Johnson és Carrie Symonds veszekedése és egymáshoz hajított tárgyak zaja verte fel, a baloldali érzelmű szomszédok előbb a rendőrséget hívták ki, majd a hangfelvétellel kísért sztorit eljuttatták a The Guardian napilaphoz. A történet még hétfőre sem csitult el, elsősorban a volt külügyminiszter makacs hallgatása miatt. Sem az első lehetséges alkalommal, a szombat délutáni birminghami konzervatív fórumon, sem azóta nem volt hajlandó egyetlen szót sem szólni a történtekről. Boris Johnson a választási gyűlésen a közismert újságíró és politikai kommentátor, Iain Dale minden próbálkozását visszaverte, mondván, az emberek nem a magánéletére, hanem politikai felfogására kiváncsiak. Kihívója, Jeremy Hunt külügyminiszter hétfőn többek között a The Times napilapban megjelent cikkében és az ITV reggeli műsorában, a Good Morning Britain-ben elhangzott interjúban „gyávának” nevezte ellenfelét, amiért kerüli a nyilvánosságot és visszautasította, hogy a következő napokban közös tévévitában álljon ki ellene. A következő kormányfő személyéről döntő 160 ezer fős párttagság július 6-a és 8-a között kapja meg a választócédulákat, míg a duó első tévés összecsapására, az ITV kereskedelmi tévé adásában július 9-én kerül sor, amikorra egyes szavazók akár vissza is küldhették voksukat. A minden megjelenése során jól fésült osztályelsőnek látszó Jeremy Hunt nem magánéleti zűrje miatt intézett támadást riválisa ellen, mondván, az teljesen „irreleváns a jelenlegi, a Brexit által kiváltott alkotmányos válság közepette”. A diplomácia jelenlegi vezetője tudni akarja, milyen megoldást javasol a volt külügyminiszter a megegyezés elfogadtatására a parlamentben, ami elengedhetetlen az október 31-i kilépési határidő betartásához. A kétszer is londoni főpolgármesternek választott Boris Johnson karakterén nem az ifjú barátnővel kirobbant veszekedés az első folt. Félrelépésein kívül a The Daily Telegraph és a Spectator politikai magazin újságírójaként, brüsszeli tudósítóként gyakran gyűlt meg a baja szerkesztőségeivel késlekedése, pontatlansága, forrásainak bizonytalansága miatt. Számos alkalommal keveredett hazugságba, rasszizmus, elitizmus és szexizmus vádjába, sőt egy barátja, Darius Guppy révén közvetve egy súlyos bűnügybe is. Ha az imázsán esett csorba nem lenne elég, Johnson népszerűségi mutatói megszenvedték az elmúlt napok leleplezéseit. A konzervatív szavazók közötti támogatása a felére csökkent, országos szinten pedig Hunt mögött a második helyre esett vissza. Még ha nyer is a szavazáson, Johnson országlása tiszavirág életűnek bizonyulhat. Mint hírlik, képviselőtársai akár már július végén, vagy szeptemberben bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be ellene, hogy elkerüljék a megegyezés nélküli kilépést az EU-ból.
Frissítve: 2019.06.24. 15:55

30 embert a bécsi repülőtéren hagyott a Wizz Air

Publikálás dátuma
2019.06.24. 15:22
Shutterstock illusztráció
Állítólag olyan család is volt, akit „szétszakítottak”: az édesanya a gyerekekkel felszállhatott a gépre, az apa azonban már nem.
Június 8-án szombaton 15:20-kor indult Bécsből Tenerifére a WizzAir egyik járata, azonban 30 embert egyszerűen csak a repülőtéren felejtettek - írja egyik posztjában az Utazómajom, amit elsőként az Index vett észre.  Az utasok hiába érkeztek meg a repülőtérre több mint két órával a járat indulása előtt, akkor már olyan hosszú sor volt, hogy többen csak a terminál ajtaján kívül tudtak beállni a várakozók közé, a gép pedig elindult nélkülük. A blognak az egyik levélíró arról számolt be, egy óra várakozás után még csak a sor közepén voltak. A sor pedig azért haladt lassan, mert csak egy ideig működött két poggyászfeladó pont, később már csak az egyik pultnál ült ember.
Ez után az ott ülő egyetlen ember is felállt és távozott, a helyére egy ideig nem jött senki.

15 perc elteltével jelent meg egy újabb fiatalember, aki újra elindította a folyamatot. Ekkor a három járatnyi utas próbált beállni abba a két sorba, ahol ügyintéző volt, hátha sikerül feladni a csomagokat. Azonban a munkafolyamat pár percig tartott csupán, mivel hamar tönkrement a csomagokat szállító futószalag. Az Indexnek az egyik utas arról számolt be hogy, fél órával a gép indulása előtt olyan hangerővel közölték a várakozókkal, hogy ott már nem lehet bőröndöt feladni, és inkább induljanak el a kapukhoz a nagy táskákkal, hogy azt legfeljebb a sorban álló első két utas hallhatta.  Hiába rohantak a beszálló kapuhoz, többen már nem engedték felszállni őket a gépre. Sőt, a portálnak egy olyan esetről is írt egy utas, hogy egy családot „szétszakítottak”:
az édesanya a gyerekekkel felszállhatott a gépre, azonban az apa már elkésett. A család egyik fele a repülőn, úton Tenerifére, kocsikulccsal a táskában, az édesapa pedig a bécsi reptéren maradt az autóval.

A reptéren maradt utasok folyamatosan hívták a Wizz Airt, de 2 órán keresztül nem lehetett elérni őket. Mikor végre felvették a telefont, a vonal másik végén azt mondták:
nem értesültek a történtekről, nagyon sajnálják, de nem tudnak új járatot biztosítani. Legközelebb keddre ígértek egy járatot, de arra saját költségen kellett volna jegyet venni.

Az embereknek ezután saját költségükön kellett hazautazniuk. Az Utazómajomnak a légitársaság a következő válasszal szolgált: „A Wizz Air június 8-án délután öt darab utasfelvételi pultnál várta a bécsi repülőtérről, több úti célra induló utasait és a szokásosnál tovább tartotta azokat nyitva, hogy biztosítsa, minden utas fel tudja adni a poggyászait.
Helyi földi kiszolgálóink jelentése szerint minden feltétel adott volt, hogy utasaink időben elvégezhessék az utasfelvételt. Sajnálattal értesültünk róla, hogy mindennek ellenére több utas lekéste a járatát.

Ezúton is szeretnénk felhívni kedves utasaink figyelmét, hogy minden esetben legalább két órával járatuk indulása előtt érkezzenek meg a repülőtéri utasfelvételi pulthoz, hogy elegendő idejük legyen kényelmesen feladni poggyászaikat és átmenni a repülőtéri biztonsági ellenőrzésen.”
Szerző
Témák
WizzAir

Háborús bűnök miatt ítéltek el egy szerb férfit Bosznia-Hercegovinában

Publikálás dátuma
2019.06.24. 14:44

Fotó: Shutterstock
Sretko Pavicot egy öttagú család meggyilkolásában találták bűnösnek.
Tizenhárom év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a bosznia-hercegovinai bíróság a szerb Sretko Pavicot az 1992-1995-ös boszniai háború idején a bosnyák civil lakosság ellen elkövetett háborús bűncselekmények miatt - közölte a szarajevói sajtó. A bíróság bizonyítottnak találta az 58 éves vádlott bűnösségét abban, hogy a 1992 júliusa és szeptembere között a boszniai szerb csapatok tagjaként az észak-boszniai Prijedorban a bosnyák lakosságot nemzeti és vallási hovatartozása miatt üldözte és részt vett civilek meggyilkolásában. 
A bíróság azt is bizonyítottnak találta, hogy Pavic tehető felelőssé öt civil meggyilkolásáért. A meggyilkolt öttagú család maradványait 1998-ban találták meg.

Az elsőfokú ítélet ellen az elítélt fellebbezhet. Az 1992-1995-ös boszniai háborúnak mintegy százezer halálos áldozata volt, és a harci cselekmények miatt több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.
Sretko Pavic
Szerző