Négy napja tart az előválasztás, de máris oda az ellenzéki béke: csalást kiált a DK

Publikálás dátuma
2019.06.24. 18:00

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Az ellenzéki választók megtévesztésével vádolnak valakit, az MSZP állítja: semmi közük az egészhez. Gyanús, hogy valaki kívülről akar zavart kelteni.
Hivatalos panaszt tesz a DK választási csalás miatt az ellenzéki előválasztást felügyelő Civil Választási Bizottságnál.  A párt közleménye szerint a Demokratikus Koalícióhoz az elmúlt órákban tömegesen érkeznek állampolgári bejelentések egy félrevezető tartalmú automata hívásról, amelyet a +36 21 345 6107 számról indítottak. A hívás úgy állítja be Karácsony Gergelyt, mintha Gyurcsány Ferenc és a DK által hivatalosan támogatott jelölt lenne, ehhez pedig Gyurcsány Ferenc egy korábbi tévészereplésének hangját is felhasználták. A DK áll minden versenyhelyzet elé, azonban mi a tisztességes verseny hívei vagyunk, ahol egyetlen fél sem nyúl tisztességtelen és a választókat megtévesztő eszközökhöz - írják a közleményben.   
Semmi közünk az egészhez, mi a kezdetektől tiszta lapokkal játszunk - nyilatkozta a Népszavának Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke.
A DK közleményében megjelölt szám egyébként egy nem helyhez kötött, internet alapú (VoIP) vezetékes telefonszám, amiről a kihívott.hu oldal adatai szerint az elmúlt napokban sokan kaptak többször is hívást, de nem szólt bele senki. Most a DK szerint viszont már beleszólnak. Ez alapján felmerül a gyanú, hogy valaki kívülről szándékos zavarkeltéssel akar beavatkozni az ellenzéki előválasztásba.
Szerző
Frissítve: 2019.06.24. 18:07

Részben a menekültek miatt nem ratifikálja a kormány az egyezményt, amely segíthetne a bántalmazott nőkön

Publikálás dátuma
2019.06.24. 17:21

Fotó: Shutterstock
Az isztambuli egyezményben ugyanis két olyan pont is szerepel, amelyek kormány által elfogadhatatlanok: ezek a menekültekről és a társadalmi nem fogalmáról szólnak.
Napirend előtt szólalt fel a parlament hétfői ülésén Gurmai Zita, az MSZP politikusa, aki a nők elleni erőszakról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálását sürgette – írja a HVG. Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára erre úgy reagált: fontosnak tartják a nők tiszteletét, határozottan elutasítják a nők elleni erőszakot, ám „az egyezménynek van azonban két olyan pontja, amely a kormány által elfogadhatatlan elemeket akar a magyar jogrend részévé tenni”: az egyik a menekültüggyel foglalkozó fejezet, a másik a társadalmi nem fogalmára vonatkozó rész. 
Az államtitkár kijelentette, hogy amíg ezek a passzusok nem tisztázódnak, nem kerülhet sor az egyezmény ratifikációjára.

A parlament  109 igen szavazattal, 31 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta a választ.
Szerző
Frissítve: 2019.06.24. 18:36

Alex Soros: a CEU-t betiltották, elüldözték Magyarországról

Publikálás dátuma
2019.06.24. 15:20

Fotó: CEU
Soros György fia, Alex Soros mondott beszéden a CEU diplomaosztóján.
Alex soros köszöntő beszéde:   Megtiszteltetés számomra, hogy ma itt lehetek Önökkel Budapesten, ebben a városban, amelyet szeretek, az országban, amelyet szeretek. Az országban, amelynek az állampolgára vagyok. Azért vagyok itt, hogy gratuláljak a 2019-ben végzett évfolyamnak és elismerésemnek adjak hangot a CEU egész közössége számára mindazért, amit ki kellett állnia. Azért is vagyok itt, hogy átadjam édesapám üdvözletét, és elmondjam, mennyire büszke Önökre, mindenkire az elért eredményeikért, és mindazért, amit a CEU-nak sikerült elérnie az alapítása óta. A diploma megszerzése önmagában is embert próbáló feladat, de mindezt a lex-CEU okozta zűrzavar és a bizonytalanság közepette elérni - valami páratlan, elképesztő dolog. Ezért Önök külön elismerték érdemelnek. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy szót ejtsek arról, mi történt itt Magyarországon a CEU-val és hogyan alakul a CEU jövője. Bár a magyar kormány azt állította, a CEU döntése volt, hogy elköltözik Budapestről, de ez egyszerűen nem igaz! A CEU-t betiltották. S ennek következtében ténylegesen elüldözték Magyarországról. Ez az elüldözés az akadémiai szabadság és más szabadságjogok megtörésére irányuló átfogó kampány részét képezi. Nézzük csak meg, mi történik a Magyar Tudományos Akadémiával. Talán a legrosszabb – és akik ezt okozzák, megúszhatják.  
Alex Soros
Szégyen, hogy Európa többi országa szó nélkül tűri az eseményeket. Az Európai Unió történetében először fordult elő, hogy egy tagállamában betiltanak egy egyetemet. De szeretném biztosítani Önöket, a CEU-t nem győzték le. Valójában virágkorát éli majd Bécsben és szerte a világban. Ennek biztosítása céljából feltőkésítjük az egyetem alapítványát úgy, hogy a CEU a jövőben is folytathassa sikeres tevékenységét. Hadd tegyem még hozzá, nem adtuk fel a Magyarország, a magyar emberek érdekében folytatott tevékenységünket. Hálásan köszönjük annak a sok magyarnak a támogatását, akik kiálltak a CEU mellett. Édesapám elmúlt évtizedekben kifejtett tevékenységéhez hasonlóan továbbra is megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy segítséget nyújtsunk Magyarországnak és a magyaroknak. Én már alig várom a napot, amikor Magyarország ismét demokratikus ország lesz. Addig is azonban, kitartunk. Ez az intézmény kitart, épp úgy, ahogy Önök, a 2019-ben végzett évfolyam is kitartott az Önök ellen és ellenünk folyó hadjárat ellenére. Még egyszer – gratulálok! Önök új inspirációt adnak mindannyiunk számára.
Szerző
Témák
CEU Alex Soros