KSH;lakbér;

2019-06-25 14:53:12

KSH: átlagosan 80 ezer forint a havi lakbér

A budapesti bérleti díjak pedig megközelítik az országos átlag másfélszeresét.

Lakbérfelmérést végzett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az elsődleges cél a lakbérek vizsgálata volt, de a bérleti viszony létrejöttének módja, az ingatlanok és a lakást bérlő háztartások jellemzői is a vizsgálat tárgyát képezték. Az adatok alapján megállapították, hogy

A KSH kiemeli, hogy az eredmények lehetővé teszik a fővároson belüli különbségek bemutatását is. A budai hegyvidéki kerületekben a 146 ezer forintos átlagos havi lakbér és az átlagosnál nagyobb lakásméretek jellemzőek. A pesti belső kerületekben a kisebb lakásméretek mellett az egy m2-re jutó lakbér összege megközelítette a 2500 forintot.

A legtöbb bérlő (57 százalék) családjával vagy partnerével él a lakásban, míg az egyéb kapcsolatban álló lakótársak, így a barátok, diák- és munkatársak aránya együttesen 11 százalékot tesz ki. A bérelt lakások 32 százalékában egyedül lakik a bérlő, Budapesten ez az arány magasabb (37 százalék), a kisebb településeken alacsonyabb. A megkérdezettek 28 százaléka munkavállalás miatt lakik albérletben. Ugyancsak magas a munkahely miatt lakást bérlők aránya Nyugat-Dunántúl régióban (35 százalék), átlagos a Közép- és a Dél-Dunántúlon, és átlag alatti a többi régióban.

A hivatal 2018. novemberében több mint 500 településen, az ország egészét lefedő reprezentatív mintán végzett felmérést.

Az adatfelvételből nyert részletes információk a kedden megjelent Magánlakásbérlés, bérleti díjak – a 2018. évi lakbérfelmérés főbb eredményei című KSH kiadványban érhetők el.