Óriási szállítmánnyal enyhítenék a K-vitamin hiányt

Publikálás dátuma
2019.06.25. 14:32

Fotó: VOISIN / AFP
Miután májusban pánik tört ki a csecsemők számára létfontosságú nyomelem hiánya miatt, a hatóság több tízezer doboz behozatalát engedélyezte külföldről.
Több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte külföldről öt nagykereskedőnek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).
Az hatóság arra utalt, hogy májusban pillanatokon belül hiánycikké vált a K-vitamin, mivel a nyomelem hazai forgalmazója és egyben előállítója gyártási gondok miatt május elejétől október végéig leállt a termeléssel - a gyártó típusán kívül pedig K-vitamin injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon. Ahogy lapunk is beszámol róla, a vitaminhiány pánikot okozott a szülők körében, és a közösségi portálokon heteken átpróbáltak megbontott, más gyerek oltásából megmaradt készítményhez jutni. A pillanatnyi hiányt enyhítendő, a hatóság ötezer-ötezer doboz K-vitamin importját engedélyezte gyerekek és felnőttek számára a gyártásssal leálló nagykereskedőnek, majd hozzájárultak más piaci szereplők árubehozatalához is.

Ezért kapkodnak utána

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet. Az oltást minden csecsemő pár órával a születése után megkapja a kórházban, majd otthon folytatni kell az adagolását. A szájon át is beadható oltóanyagot otthon hat hónapos korukig többször kapják a gyerekek. Ez elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, az anyatejben ugyanis alig választódik ki a K-vitamin, így csak kevés jut belőle a csecsemőnek. A felnőttek számára alkalmazott Konakion 10 mg/1 ml oldatos injekcióból nagyjából négyezer doboz, a gyermekek számára alkalmazott Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekcióból pedig nagyjából nyolcezer doboz fogy havonta.  

Szerző

Független jelöltek mögé állt be az ellenzék Oroszlányban

Publikálás dátuma
2019.06.25. 14:31

Fotó: Lazók Zoltán Facebook oldala
A közös polgármester-jelölt a város jelenlegi polgármestere, Lazók Zoltán, akit öt éve az MSZP, a DK és az Együtt támogatásával választottak meg.
Az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre Egyesület polgármester- és képviselő-jelöltjeit támogatja öt ellenzéki párt Oroszlányban az októberi önkormányzati választáson – jelentették be az egyesület és a pártok képviselői keddi sajtótájékoztatójukon. Az együttműködő szervezetek közös polgármester-jelöltje a város jelenlegi polgármestere, Lazók Zoltán, akit öt éve az MSZP, a DK és az Együtt támogatásával választottak meg.
Lazók Zoltán az MTI-nek elmondta: abban is megállapodtak, hogy Oroszlány nyolc egyéni körzetében közös képviselő-jelölteket indítanak, és már a személyi kérdésekben is szinte teljes az egyetértés. Az ellenzéki szövetségben a hat éve létező civil egyesületen kívül a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP vesz részt. A Facebook-oldlaán úgy fogalmazott: hosszú hónapok munkája és egyeztetése van mögöttük, de létrejött a politikai erők összefogása, és bízik benne, hogy csapatával összefogva folytathatja a megkezdett munkát. „Nem a baloldali, vagy a jobboldali érzelműeknek kedvezve, hanem minden oroszlányi boldogulására” – jelentette ki.
Szerző

Orbánék megint nem engedik nyilvánosságra hozni az Európa Tanács korrupciós jelentését

Publikálás dátuma
2019.06.25. 13:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A magyar kormány nem adott magyarázatot a dokumentum visszatartására.
Magyarország ismét kimaradt az Európa Tanács éves korrupciós helyzetet vizsgáló jelentéséből, mert a kormány nem járult hozzá a Magyarországról szóló rész publikálásához - írja az Euronews. Az Európa Tanács “Államok a Korrupció Ellen” (GRECO) nevű ügynöksége évente teszi közzé jelentéseit.    A 2018-as jelentés volt a negyedik ilyen dokumentum. A Magyarországról szóló része elkészült ugyan, de annak közzétételét nem engedélyezte a kormány. A kormány már tavaly is meggátolta a 2017-es dokumentum közzétételét.
“Nagyon nehéz Magyarországról beszélni, mert nem akarják megjelentetni a riportot. Ezért nem beszélhetünk a tényekről”

– mondta a szervezet vezetője, Marin Mrčela.

  “De annyit elmondhatok, hogy Magyarország ellen is eljárás indult a nem megfelelő értékek miatt.“ A szervezet a saját szabályzata értelmében csak akkor teheti közzé a dokumentumot, ha azt az érintett állam jóváhagyta. A 2018-as GRECO jelentés kiemelten foglalkozik a korrupció megelőzésével a parlamenti képviselők, a bírák és az ügyészek esetében. A portál megkérdezte, hogy a magyar kormány adott-e magyarázatot a dokumentum visszatartására.
“Nem adtak. És ez nagyon kiábrándító. Csak egy ilyen példa volt Magyarországon kívül, amely még ennél is komolyabb: az az ország nem tagja az Európa Tanácsnak, de a GRECO-nak igen: Fehéroroszország. Ők semmihez nem járultak hozzá. Magyarország két korábbi jelentés közzétételét jóváhagyta, de a 2017-es körhöz még hiányzik az engedély. Szerintem ez nem a jó szándék jele“

– tette hozzá Marin Mrčela.

Ennek ellenére a szervezet ajánlásokat tett a magyarországi parlamenti képviselők, bírák és ügyészek átláthatóságára vonatkozóan.  
"Amit tudunk a GRECO-jelentésről, az alapján ez a jelentés meglehetősen kritikus a magyarországi korrupciós viszonyokat illetően. És vélhetőleg éppen ez a magyarázata annak, hogy nem járult hozzá a jelentés nyilvánosságra hozatalához. Ez egyértelmű beismerése annak, hogy Magyarországon súlyos rendszerszintű korrupció veszélyezteti a közpénzeket és ezen belül kiemelten az európai uniós forrásokat. És a kormány ahelyett, hogy fellépne a korrupcióval szemben, megpróbálja a rossz híreket betiltani, vagy titokban tartani. “

- mondta Jávor Benedek EP-képviselő a következőket a jelentés visszatartásáról.

Szerző