egészségügy;gyógyszerhiány;

2019-06-18 16:40:12

Már a héten érkezik a patikákba K-vitamin-injekció

A hét második felében kiszállítja a Hungaropharma a Konakion injekciókat – tájékoztatta lapunkat Feller Antal vezérigazgató.

A közösségi portálokon hetek óta próbálnak a szülők megbontott, más gyerek oltásából megmaradt készítményhez jutni. Az injekció május eleje óta hiánycikk, miután a hazai forgalmazó jelezte: ősz végéig nem is tudja biztosítani.

A Konakionban a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamin egy szintetikus formája található. Az oltást minden csecsemő pár órával a születése után megkapja a kórházban, majd otthon folytatni kell az adagolását. A szájon át is beadható injekciót otthon hat hónapos korig többször kapják a gyerekek. Ez elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, az anyatejben ugyanis alig választódik ki a K-vitamin, így csak kevés jut belőle a babának.

A gyógyszerhatóság közleményt, adott ki, hogy egyedi engedéllyel pótolják külföldről a készítmény. Az első kotingensek Németországból érkeztek még májusban, legutóbb június ötödikén pedig újabb 80 ezer ampullát vásárolt meg és hozott be az országba a Hungaropharma. Feller Antaltól azt is megtudtuk, az országba beérkezett készletet a hazai előírásoknak megfelelően még át kellett csomagolni, a kiszállításuk a patikákba a hét második felében megtörténik. A készítményt csak recept ellenében adhatják ki a gyógyszerészek.