Előfizetés

Folytatódik a hőség – Szerdára már másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.25. 15:50
Illusztráció: AFP
A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 35 fok között várható.
Szerdán is magasan alakul a hőmérséklet, de várhatóan nem dönt rekordot. Csütörtökön viszont változás jön – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint szerdán túlnyomóan derült, napos, csapadékmentes időre számíthatunk. A déli szél csak Sopron és a Fertő körül élénkülhet meg, máshol gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul, de az északi völgyekben néhány fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 35 fok között várható. A fővárosra és Pest, Csongrád, FejérGyőr-Moson-SopronKomárom-Esztergom és Veszprém megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt, az érintett területeken a napi középhőmérséklet 27 fok felett valószínű. Az ország többi részén elsőfokú riasztások lesznek érvényben.
Csütörtökön reggel, kora délelőtt még derült lesz az ég, majd észak felől néhány órára megnövekszik a felhőzet, és a Dunántúlon helyenként, keletebbre több helyen várható zápor, zivatar. Késő délutánra, estére kiderül az ég. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, több helyen megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hőség miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas és Zala megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést a hőség miatt.
Hét megyében (BékésBorsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar, Heves, NógrádSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok) zivatarok veszélye miatt figyelmeztetnek, itt esetenként jégeső is előfordulhat.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.
Pénteken nagyrészt derült vagy gyengén felhős időre számíthatunk, keleten képződhet több gomolyfelhő, de csapadék ott sem várható. Az északi szelet élénk vagy erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 fok között alakul.
Szombaton gomolyfelhős, napos, száraz időre számíthatunk. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 fok között várható.
Vasárnap is túlnyomóan derült, száraz idő lesz. A szél délnyugatira fordul, és néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között várható.

Törvénymódosítással biztosítaná a nyugdíjasok szociális üdültetését az MSZP

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.25. 14:48

Fotó: Népszava
„Ha stadionokra van pénz, akkor a rászoruló idősek, fogyatékosok és nagycsaládosok üdültetésére is kell, hogy legyen néhány száz millió” – áll a javaslatban.
Módosító javaslatot nyújtott be az MSZP-s Korózs Lajos, valamint Szabó Sándor a Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett költségvetési salátatörvényhez, mivel úgy vélik: elfogadhatatlan, hogy a kormány meg akarja szüntetni a szociális üdültetés lehetőségét. A dokumentumban az áll: a benyújtott törvényjavaslat alapján nem tudnak másra következtetni, hiszen kiveszik a szövegből a szociálisan rászoruló kifejezést és már csak a gyerekek üdültetése és étkeztetése marad benne. „Ez a szigorítás nagyon sok embert érint: a sajtóban megjelentek szerint tavaly 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő tudott szociálisan üdülni. Sőt az Erzsébet-program kifejezés meghatározásának módosításával még azt is kiveszik, hogy ez állami feladata kell, hogy legyen. Ki tudja, kinek akarják átjátszani mindezt” – fogalmaztak. Szerintük hiába cáfolja az MNÜA, illetve a tárca, hogy ez nem így lesz, csak a források miatt módosítják a törvényt, akkor is az előttünk fekvő javaslat szerint a szociálisan rászorulókat nem érinti a jövőben az Erzsébet-program rendszere.   Hozzátették, hogy ha stadionokra van pénz, akkor a rászoruló idősek, fogyatékosok és nagycsaládosok üdültetésére is kell, hogy legyen néhány száz millió, vagy akár néhány milliárd forint is, de addig sem szabad kivenni a korábbi jogosultakat a Program célcsoportjából.

Óriási szállítmánnyal enyhítenék a K-vitamin hiányt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.25. 14:32

Fotó: VOISIN / AFP
Miután májusban pánik tört ki a csecsemők számára létfontosságú nyomelem hiánya miatt, a hatóság több tízezer doboz behozatalát engedélyezte külföldről.
Több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte külföldről öt nagykereskedőnek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).
Az hatóság arra utalt, hogy májusban pillanatokon belül hiánycikké vált a K-vitamin, mivel a nyomelem hazai forgalmazója és egyben előállítója gyártási gondok miatt május elejétől október végéig leállt a termeléssel - a gyártó típusán kívül pedig K-vitamin injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon. Ahogy lapunk is beszámol róla, a vitaminhiány pánikot okozott a szülők körében, és a közösségi portálokon heteken átpróbáltak megbontott, más gyerek oltásából megmaradt készítményhez jutni. A pillanatnyi hiányt enyhítendő, a hatóság ötezer-ötezer doboz K-vitamin importját engedélyezte gyerekek és felnőttek számára a gyártásssal leálló nagykereskedőnek, majd hozzájárultak más piaci szereplők árubehozatalához is.

Ezért kapkodnak utána

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet. Az oltást minden csecsemő pár órával a születése után megkapja a kórházban, majd otthon folytatni kell az adagolását. A szájon át is beadható oltóanyagot otthon hat hónapos korukig többször kapják a gyerekek. Ez elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, az anyatejben ugyanis alig választódik ki a K-vitamin, így csak kevés jut belőle a csecsemőnek. A felnőttek számára alkalmazott Konakion 10 mg/1 ml oldatos injekcióból nagyjából négyezer doboz, a gyermekek számára alkalmazott Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekcióból pedig nagyjából nyolcezer doboz fogy havonta.