OBH;Handó Tünde;

2019-06-25 17:37:18

Alkotmánybírót csinálhatnak Handó Tündéből, de ő nem akarja

A hírek szerint a terv meglehetősen nagy megütközést keltett az AB-n.

Idő előtt megszűnhet Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének megbízása, és felfelé bukva alkotmánybíróként válthatja Stumpf Istvánt – értesült több forrásból a hvg.hu. 

A portál úgy tudja, a terv – amely meglehetősen nagy megütközést keltett az AB-n – nem új, ugyanakkor most időszerű: július 13-án ugyanis lejár Stumpf István alkotmánybírói megbízatása. Ezzel a lépéssel egy csapásra nyugalmat teremthetne a kormányzat a bíróságokon. A bökkenő az, hogy információik szerint Handónak nagyon nincs ínyére a terv, amely valójában az ő felfelé buktatásáról szólna.

Handó Tündét 2012. január elsejétől választották meg kilenc évre az OBH elnökévé, és – legalábbis a jelenlegi szabályok szerint – nem újraválasztható. Az elmúlt hónapok vitái nyomán pedig olyan mértékben tépázódott meg a tekintélye a bíróságokon, hogy forrásaik szerint semmi esélye sincs annak, hogy ő bíróként folytassa a pályáját.

Mint megírtuk, az Országos Bírói Tanács május 8-án döntött úgy, hogy kezdeményezi Handó felmentését. Az OBT ugyanis egy év alatt nyolc törvénysértésről jelzett Handó hivatala felé, érdemi lépés azonban egyik ügyben sem történt. Az OBT kifogásolta az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, és az előterjesztések benyújtásának megtagadását. Azt is az elmozdítás melletti érvként hozták fel, hogy a sarkalatos törvényben előírt több feladatával kapcsolatban 90 napon túl nem tett eleget kötelezettségének.

Június 11-én az Országgyűlés 120 szavazattal, 54 ellenében döntött úgy, hogy Handó maradhat a szervezet elnöke. A parlament döntése nem persze meglepetés, a kérdést beterjesztő - kormánypárti többségű -igazságügyi bizottság ugyanis azt javasolta, hogy ne fosszák meg Handót elnöki tisztségétől.