Budai Vár;

2019-06-25 20:06:44

Egyelőre nincs, aki megépítse a Belügyminisztérium várbeli helyét

Nincs cég, amelyik elvégezné a munkálatokat, közben a koncepció változása miatt új funkciókkal kell kibővíteni az Országház utca-Úri utcai tömböt.

Komoly késésben van egyes minisztériumok budai Várba költöztetése, ám eközben a költségek csak emelkednek, a 2020-as költségvetésről szóló törvényjavaslat szerint például a Pénzügyminisztérium esetében 6,5 milliárd forinttal ahhoz képest, amennyivel idén februárban, a középtávú kitekintésben számolt a kormány. A Belügyminisztérium új székhelyének, az Országház és az Úri utca által közrefogott tömbjének az építéséről még kevesebbet árul el a törvényjavaslat. Az mfor.hu azt írja: a tárcától kapott válasz alapján megerősítve látja feltevését, miszerint az építőipari kapacitás szűkössége miatt rövid távon nem látszik reálisnak a minisztérium elköltözése a jelenlegi, József Attila utcai központjából. Emiatt – mint írják – a kifizetések is állnak, szerződések sem köttetnek.

A portált a belügy arról tájékoztatta:

 

Az Országház utca-Úri utcai épületegyüttes (ÓÚÉ) kiviteli tervei elkészültek. A beruházás lebonyolítója, a BMSK Zrt. közbeszerzési eljárást indított a kivitelező kiválasztására, amely eredménytelen lett, mivel a kivitelezésre nem érkezett ajánlat. Időközben a Kormány döntött a Nándor u 5-7. számú épület elbontásáról. Mivel ez az épület is a Belügyminisztérium jövőbeni elhelyezését biztosította volna, így az ebbe tervezett funkciókat is az ÓÚÉ-ben kell kialakítani. A beruházással kapcsolatban 2019-ben válaszadásunkig nem történt kifizetés, 2020-ra vonatkozóan pedig jelenleg nem áll fenn szerződéses kötelezettség.

Vagyis nincs cég, amelyik elvégezné a munkálatokat, közben a koncepció változása miatt új funkciókkal kell kibővíteni az Országház utca-Úri utcai tömböt – teszi hozzá a portál, kiemelve, hogy nincs kijelölt céldátum a projekt lezárására. A költözés időpontjára vonatkozó kérdésükre ugyanis a következő feleletet kapták a BM-től: „A kormány a 1837/2015. (XI. 24.) Korm. határozatban döntött a Belügyminisztérium budai Várnegyedben történő elhelyezéséről, a jogszabály jelenleg is hatályos.

Az idézett határozat első pontjában 2017. december 31-ét jelölték meg határidőként, és az, hogy a tárca mindössze erre a jogszabályra utalt, arról árulkodik, hogy a kormányzatnak nincs fixált időpontja a költözésre.