Lealkudta Kásler az SMA-gyógyszer árát

Publikálás dátuma
2019.06.26. 07:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kovács József azt mondta, „első kézből” tudja, hogy a miniszter vezetésével megtörténtek az egyeztetések az érintett gyógyszercégekkel.
Lesz elég gyógyszer a 18 éven aluli úgynevezett gerincizom-atrófiás (SMA) betegek kezelésére januártól – derült ki Kovács József (Fidesz) szavaiból az Országgyűlés Népjóléti Bizottságában kedden. Miután a jövő évi költségvetéshez benyújtott valamennyi ellenzéki módosítót leszavazta a kormánypárti többség, Rig Lajos (Jobbik) továbbra is makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy legalább az úgynevezett SMA-betegek kezelését lehetővé tevő javaslatuk elfogadását gondolják át még egyszer. Azaz adjanak annyi pénzt, hogy valamennyi terápiára szoruló felnőtt és gyerek megkaphassa, – szerinte – az adagonként 120 millió forintba kerülő készítményt. Kovács József azt mondta, „első kézből” tudja, hogy Kásler Miklós miniszter vezetésével megtörténtek az egyeztetések az érintett gyógyszercégekkel. S ennek eredményeként az ilyen betegek kezelésére tervezett kétmilliárd forintot sikerült a felére csökkenteni. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy januártól valamennyi 4 -18 éves gyerek hozzáférjen a készítményhez. Hozzátette azt is, hogy pontosan tudják, majd tovább is kell lépni, de most a tárca ennek a korosztálynak tudja biztosítani a gyógyszert. A Pénzügyminisztérium főosztályvezetője, Tóbiás Tamás határozottan kitartott amellett, hogy a költségvetésben az egyedi elszámolású gyógyszerekre tervezett 11,5 milliárd forint összegét nem kívánják emelni. A keretből 1,5 milliárd forint kifejezetten a 18 év alatti SMA-s betegek kezelésére szolgál. Hozzátette: szakpolitikai döntés kérdése, hogy a további tízmilliárdból még milyen betegségek kezelésére költenek, adnak-e a felnőtt SMA-betegnek is gyógyszert. Az SMA betegség minden tízezer élve született gyermek közül egyet érint. Az ő szervezetük nem termel egy az izmok működéshez szükséges fehérjét, és ez a beteg korai halálához vezet. A betegségre most elérhető készítmény a kieső fehérjéhez hasonló anyagot termelő receptorokat stimulálja. A készítmény azoknál hoz jó eredményt, akiknél az izmot mozgató idegsejtek még nem haltak el. A gyógyszer meg nem gyógyít, de lassítja az állapotromlását, olykor kicsit javít is azon. Idén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 60 betegnek biztosította ezt a készítményt, és ezért fejenként 68 milliót fizetett. Ha a döntéshozók jóváhagyják a jövő évi költségvetést, a csökkentett áron mintegy újabb 60 beteg kaphat terápiát. Úgy tudjuk: ezzel valamennyi érintett 18 éven aluli számára elérhető lesz ez az orvosság.  

Szabó Tímea három indítványának napirendre vételét is megvétózta a FIDESZ

A Népjóléti bizottság keddi ülésén a kormánypárt nem támogatta a Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea egyetlen önálló indítványát sem. A politikus az egészségügyben dolgozók bérét igazíttatta volna az uniós szakdolgozói jövedelmekhez, valamint a mentők fizetésének és munkakörülményeinek javításra tett javaslatot. De nem támogatták a fideszes képviselők azt az indítványát, amely garanciákat biztosított volna a gyermeket vállaló nők munkába való visszatérését valamint szigorította volna a családon belüli erőszakra vonatkozó szabályokat. Az utóbbi támogatásához még a Jobbikos képviselőket sem sikerült megnyernie Szabó Tímeának.  

Szerző

A függetlenek közé ülne az EP-ben a jobbikos Gyöngyösi Márton

Publikálás dátuma
2019.06.26. 07:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Később viszont az alapvetően euroszkeptikus képviselőket tömörítő Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához szeretne csatlakozni.
Egyelőre a függetlenek csoportjában kíván helyet foglalni Gyöngyösi Márton, a párt európai parlamenti listavezetője, később azonban az alapvetően euroszkeptikus képviselőket tömörítő Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához szeretne csatlakozni. Az EP-képviselő lapunknak kifejtette: szinte az utolsó pillanatban dőlt el, hogy felveszi a mandátumát, az események gyorsan követték egymást, így nem volt ideje körülnézni és kapcsolatokat építeni. De az európai politizálást mindenképpen egy frakció tagjaként képzeli el, és a szóba jöhető jobboldali, konzervatív erők közül az ECR-t tartja a legmegfelelőbbnek. „Az Európai Néppárt egy monstrum, ahol a Fidesz miatt nincs mozgástér. Talán, ha Manfred Weber megszabadulna tőlük, akkor próbálkoznék” – mondta. A jobbikos politikusnak „jó személyes kapcsolatai” vannak az euroszkeptikus politikai csoportban helyet foglaló pártok némelyikével, például a lengyel kormánypárttal, ezért nem tart tőle, hogy a Fidesszel szoros barátságot ápoló Jog és Igazságosság párthoz tartozó EP-képviselők ajtót mutatnának neki. A Jobbik és saját rossz híre miatt sem aggódik, szerinte most már Európában, a nemzetközi sajtóban is kezdik felismerni, hogy pártja néppártosodott, és „helyet cserélt a Fidesszel”. A függetlenek jelenleg körülbelül 70 tagot számláló csoportja a következő hetekben és hónapokban jelentősen megfogyatkozhat, mivel többen szeretnének frakciókhoz csatlakozni. Az ECR csoport szóvivője, Jan Krelina lapunknak megerősítette, hogy tárgyalnak jelentkezőkkel, de Gyöngyösi Mártonnal nem vették fel a kapcsolatot. A leendő EP-képviselő az egyetlen jobbikos, aki bejutott az Európai Parlamentbe. Az előző ciklusban négyen képviselték a pártot, valamennyien a függetlenek soraiban. Gyöngyösi lapunknak azt mondta, hogy a képviselőtestület külügyi és nemzetközi kereskedelmi bizottságában szeretne dolgozni.

Meghalt egy érsebész – már aznap ellátási nehézséget okozott a hiánya

Publikálás dátuma
2019.06.26. 06:47

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Dr. Tóth Gyula március eleje óta egyedül gondozta a Péterfy ellátási területéhez tartozó krónikus érbetegeket.
Kedd reggelre nagy munkabírású kollégájukat veszítették el az érsebészek, munkaadója máris ellátási nehézséget jelentett a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) - adta hírül Medicalonline.   Az érsebészeti ellátás megoldatlan problémái már márciusban megmutatkoztak, amikor a Péterfy Sándor Utcai Kórház lemondta az akut érsebészeti ellátást. Akkor a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) kezdték el a súlyos érsebészeti esetek ellátását kiépíteni. A Péterfyből ide érkezett két érsebész és egy rezidens, ahol ezután egyetlen orvos, a most elhunyt dr. Tóth Gyula látta el a krónikus területi érbetegek gondozását, és folyamatos, havi 30 napos készenlétben vállalta a baleseti központ ügyeletét. A lap szerint több érintett intézményben nincs elég orvos az érsebészeti feladatokra. A fővárosi érsebészeti ellátás – elsősorban krónikus és folyamatosan tovább romló munkaerőhiányból eredő – kritikus problémáira, és annak megoldási lehetőségeire korábban már többször felhívta a figyelmet a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT), amelynek elnöke, dr. Szeberin Zoltán a portálnak úgy nyilatkozott, hogy a kialakult helyzetre az érsebészeti központosítása jelenthet megoldást. 

Kollégáit is megrendítette az orvos halála

Megrendülten vették tudomásul töretlen munkabírásáról ismert kollégájuk, dr. Tóth Gyula elvesztését az érsebészek, aki március eleje óta egyedül gondozta a Péterfy ellátási területéhez tartozó krónikus érbetegeket, és a hónap minden napján telefonos készenléttel segítette a baleseti központ ügyeleti munkáját, egészen tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig – fogalmaztak az elhunyt orvos kollégái a MedicalOnline-nak.
Szerző
Frissítve: 2019.06.26. 06:52