kormányablak;kritikus helyzet;

2019-06-26 08:12:24

„Nem tudnának annyit fizetni, hogy visszamenjek”– Kritikus létszámhiány a kormányablakoknál

A bérek nem nőttek, feladatból viszont egyre több terheli az ott dolgozókat. Válságtanácskozást hívtak össze.

HVG információi szerint válságtanácskozást hívott össze a Miniszterelnökség közszolgáltatásokért felelős államtitkára a kormányablakoknál előállt durva létszámhiány orvoslására. Az utóbbi hónapokban ingerült tömegekkel, lestrapált dolgozókkal és több órás várakozással szembenéznie annak, aki próbált ügyet intézni. 

Bár a kormányhivatalok hivatalosan tagadják, hogy munkaerőhiány lenne, a márciusi jogviszonyváltás után, amely március 1-jétől

– úgy határozták meg új létszámkereteiket, hogy az engedélyezett, a szükséges és a betöltött létszámokra vonatkozó adatok a korábbiakkal gyakorlatilag összevethetetlenek.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a lapnak azt mondta csak Budapesten 615, országosan pedig több mint 4000 dolgozó hiányzik a járási és megyei kormányhivatalokból. Boros Péterné szerint a központi és területi közigazgatásban már a 2018 nyarán elrendelt létszámstop miatt több mint 10 százalékos létszámhiány alakult ki. Ezt csak tovább tetézte az

Egy pár hete távozott volt kormányablak-ügyintéző így nyilatkozott a HVG-nek: 

Ezt persze csak képletesen mondom, mert nem is akarnak: csak munkából lett több, a fizetésem egy fillérrel sem nőtt”.  Ő szintén azt mondta: a lavinát a korábbi létszámstop indította el, attól kezdve bárki elment, nem lehetett a helyére senkit felvenni, vagyis a maradóknak kellett végezni az egyre több és több távozó munkáját is, a végén már a helyettes helyettesét is helyettesíteni kellett. Erre jöttek még rá a tavaszi felmondások, amivel szerinte  gyakorlatilag tarthatatlanná vált a helyzet.

A lap információi szerint