Előfizetés

Márki-Zay megmagyarázza gyermeknevelési elveit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.26. 11:44

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A testi fenyítés számára egyáltalán nem azonos a gyermek bántalmazásával, verésével és elfogadhatatlannak tartja az abortuszt.
„A liberális nevelés híveinek felháborodása érthető, ugyanakkor többnyire egy félreértésen alapul: a testi fenyítés számomra egyáltalán nem azonos a gyermek bántalmazásával, verésével - a széleskörű félreértést látva hiba volt részemről ezt a kifejezést használni, noha az interjúban rögtön meg is magyaráztam”– írja Facebook-oldalán Márki-Zay Péter múlt heti rádióinterjúját ért kritikákra reagálva. Ebben az interjúban azt fogalmazta meg, hogy  
számára az mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak neki, és ilyen szempontból a „testi fenyítésnek is szükségét érzi”.

Mostani bejegyzésében, amelyet elsőként a 444.hu szúrt ki, tovább vitte ezt a gondolatmenetet:
„Elfogadhatatlan számomra a gyerekek bántalmazása, ugyanúgy, ahogy a válás és az abortusz is.

Mindhárom esetre igaz ugyanakkor, hogy a törvényi szabályozásnak nem az én elveimet kell követnie, mindhárom esetben elfogadom, hogy a társadalmi normák nem esnek egybe az én személyes meggyőződésemmel” Hódmezővásárhely polgármestere szerint 
a „gyermekeket a legtöbb ártalom nem egy fenékre ütéssel éri,

hanem például a válással, szeretethiánnyal, a mindent ráhagyó neveléssel, ami nem készíti fel őket a társadalmi együttélésre”.

Milliárdokat költene a kormány az újabb cselgáncs-világbajnokságra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.26. 10:23

Fotó: Mikhael Klimentyev / AFP
Legutóbb 2017-ben volt házigazdája a versenynek Budapest, aminek alkalmából Orbán fogadta Putyint, aki a világszövetség tiszteletbeli elnöke.
Megpályázza a 2022-es felnőtt dzsúdó világbajnokság rendezését a kormány – vette észre a Magyar Közlönyben a 444.hu.  Legutóbb 2017-ben volt házigazdája a versenynek Budapest, aminek alkalmából fogadta Orbán Viktor a világszövetség tiszteletbeli elnökét, Vlagyimir Putyint. A most megjelent határozat szerint a kormány:
  • 2020-ban 155 milliót szán a rendezésre, és 3 millió dollárt (850 millió forintot) a verseny jogdíjára,
  • 2021-ben 285 milliót a szervezésre, és szintén 3 millió dollárt (850 millió forintot) a verseny jogdíjára,
  • 2022-ben már 3,2 milliárdot a lebonyolításra, és 2 millió dollárt (570 millió forintot) a jogdíjra,
 azaz összesen mintegy hatmilliárd forint költenének a versenyre.

Szerbiában is sorra nyeri a magyar recept szerint a közbeszerzéseket az Elios

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.26. 10:02
Képünk illusztráció
Fotó: JAN WOITAS / AFP/DPA
Az OLAF vizsgálat nem akadályozta meg a korábban Tiborcz résztulajdonában álló céget, hogy Szerbiában is terjeszkedjen.
Szerb átírással többek magyar településneveket ( „Šiofok, Kećkemet, Hodmezevašarhelj” ) tüntetett referenciaként a korábban Tiborcz István résztulajdonában álló Elios egyik képviselője 2015 végén egy belgrádi konferencián tartott előadásában – írja a Direkt 36 a Birn-nel közös cikkében. Az OLAF, az EU csalás elleni hivatala ekkor már vizsgálta az Elios magyar közvilágítási projektjeit, és végül megállapította, hogy a cégnek milliárdos bevételt hozó beruházásoknál súlyos szabálytalanságok történtek. Ez azonban nem akadályozta meg az Eliost abban, hogy magyar tapasztalatait felhasználva Szerbiában is terjeszkedni kezdjen. 
2016 óta 15 közvilágítási tenderből összesen 12 pályázatot olyan cégcsoportok nyertek, amelyeknek legalább egy tagja kapcsolatban áll az Eliossal. Ezeknek a közbeszerzéseknek az összértéke 25 millió euró (8 milliárd forint).

Ezek a cégek az Elios magyarországi győzelmeihez hasonló körülmények között nyerték a tendereket:
a szerb pályázatok is olyan szigorú feltételeket támasztottak a jelentkezők számára, amelyek nekik kedveztek, és több esetben nem is volt rajtuk kívül más jelentkező a munkákra.

A két oknyomozó portál munkatársai megkérdezték az érintett cégektől, Orbán Viktortól és Ana Brnabic szerb miniszterelnöktől, hogy a világítási cégek szerb és magyar politikai kapcsolatai hozzájárultak-e a szerbiai sikereikhez.  Brnabic azt válaszolta, „örül a szerbiai energiatakarékossági projekteknek, viszont a közbeszerzésekhez neki nincsen semmi köze”. Orbán sajtófőnöke, Havasi Bertalan pedig a megszokott válasszal állt elő:
„a miniszterelnök nem foglalkozik üzleti kérdésekkel”.

A két portál információi szerint az Elios partnere, a szlovén Resalta cég, egy Mark Carndall nevű amerikai üzletember tulajdonában áll, aki jóban van Ana Brnabic szerb miniszterelnökkel. Brnabic minisztersége előtt pedig Carndall egyik cégének a vezetőjeként dolgozott.
„Dolgoztam együtt Mark Crandallal, ez nem titok. De nem értem, ez azt jelenti, hogy ezután ő sosem üzletelhet Szerbiában?”

– írta Brnabic, a BIRN a Resalta sikereire vonatkozó kérdésre.