Előfizetés

Híd a mutyi világába: nincs még gyanúsítottja az 1,6 milliárdos visszaélésnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.26. 16:27

Fotó: Népszava
Négy év alatt egy kihallgatást sem tartott a rendőrség, hiába tudja mindenki, hogy komoly uniós forrásokat tüntettek el Farkas Flórián vezetése alatt.
Továbbra sem lehet tudni, hogy ki a felelős azért, hogy milliárdos összeget vertek el egy sosem működő foglalkoztatási szövetkezetre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma már több mint három évvel ezelőtt elismerte, hogy védhetetlen visszaélések történtek egy fideszes politikus brüsszeli pénzeket felemésztő projektjében. Ezt követően fel is mondták a Farkas Flórián elnöksége alatt kötött uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal.
A szocialisták politikusa, Mesterházy Attila kereste meg a Legfőbb Ügyészséget, hogy miért nem sikerült négy év alatt megtalálni az ORÖ szociális szövetkezetalapításra kapott 1,6 milliárd forintnyi uniós támogatási ügy felelőseit - írja a 24.hu. Polt Péter a politikusnak adott válaszában azt írta, hogy a Híd a munka világában-program ügyében indított nyomozás még mindig felderítési szakban van, ezért az ügyészségnek csak felügyeleti jogköre van. Azaz az irányítási jogok csak vizsgálati szakban illetik meg az ügyészséget. Magyarán még senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként a négy év alatt. A hírportál a napokban derítette ki egyébként, hogy az ügyben vizsgálódott az OLAF is, és büntetőeljárást javasolt a magyar hatóságoknak.

Vizsgálják Péterfalviék az európai ügyészségért indított aláírásgyűjtést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.26. 15:48

Fotó: Csortos Szabolcs
Az adatvédelmi hatóságnak gyanús az ügy, szerintük külföldre kerülhettek az aláírók adatai.
Vizsgálódik a  Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtés miatt, mert külföldre kerülhettek magyar állampolgárok adatai - értesült a hvg.hu. A szervezet elnöke, Péterfalvi Attila korábban a Magyar Nemzetnek is nyilatkozott aggályairól: az adatvédelmi biztos szerint a gondot az jelenti, hogy az aláírásgyűjtés online felületén a tájékoztatóban az áll, hogy adatfeldolgozóként az egyesült államokbeli The Rocket Science Group LLC és a kanadai Sync.Com Inc. cég van feltüntetve (a Microware Hungary Kft. mellett).
A fentiek mellett Péterfalvinak kérdéses volt a közjegyző szerepe a folyamatban. Szerinte a szakember nem tudja ellenőrizni az aláírások hitelességét, mert erre csak a Nemzeti Választási Iroda képes, ezért a közjegyző bevonásáról külön adatkezelési tájékoztatást kellett volna nyújtani. Gondot látott az adatvédelmi biztos abban is: tisztázatlan volt az aláírásokat gyűjtő pártok szerepe, ahogy az aktivistáké is, Úgy véli: adatfeldolgozási szerződést kellett volna kötni arról, miként lehet az adatokat gyűjteni. Péterfalvi szerint az is gond, hogy nem tudható, mikor semmisítik meg az íveket. A kormánypárti sajtó szerint adatbázis-építés lehet az aláírásgyűjtés valódi oka, mert nem lehet tudni, a pártok mihez kezdtek az aláírásokkal. A gyűjtés kezdeményezője, Hadházy Ákos a hvg.hu-nak azt mondta, Örül a rágalomhadjáratnak, mert ez arról tanúskodik, hogy a Fideszt zavarja az összegyűlt aláírások száma. A vizsgálat hírére Hadházy azt mondta a hvg.hu-nak, továbbra is politikai motivációt sejt a vizsgálat hátterében, és írt is egy levelet Péterfalvinak, hogy hallgassa meg őt, mint országgyűlési képviselőt. Erre választ még nem kapott hivatalosan, de úgy tudja, az áll benne, hogy az adatvédelmi biztos nem fogadhatja, épp a folyó vizsgálat miatt. 
A konkrét aggályokra Hadházy azt mondja, az amerikai adatfeldolgozók azért kellettek, mert ezeken vonalakon tartották a kapcsolatot az aláírásgyűjtő aktivisták, ezeken át küldték egymás adatait, és épp a GDPR előírásai miatt választották ezeket a cégeket. Ezek ugyanis fent vannak a Privacy Shield oldalon, amelyen azok a cégek vannak, amelyek teljesítik az amerikai-európai együttműködésben kialakított adatvédelmi előírásokat. A cégek tehát Hadházy szerint épp a nagyobb adatvédelem biztosítékát jelentik - a kormány Yandex-ügyével ellentétben. A GDPR-nek való megfelelés nagyon fontos volt az aláírásgyűjtésben, ezért is halasztották a szeptemberi kezdést októberre, hogy ezen a területen ne legyenek gondok, ne kerülhessen illetéktelen kezébe adat. 

Itt van a Fidesz-lista, őket indítják a fővárosi kerületekben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.26. 14:59
KOCSIS Máté
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Négy új jelölt került fel a névsorra, két helyszínben pedig még nem döntöttek a kormánypárti indulókról.
A Fidesz fővárosi választmánya ismét Kocsis Mátét választotta a párt budapesti elnökévé, az elnökség tagjai pedig Hassay Zsófia, Láng Zsolt, Fónagy János, Kucsák László, Kovács Péter és Szentgyörgyvölgyi Péter lesznek a következő két évben – derül ki a párt sajtóközleményéből. 
Mint írják, egyhangú döntés született a fővárosi polgármesterjelöltekről is, eszerint minden hivatalban lévő kerületi polgármester elindul az őszi önkormányzati választásokon. Ezen felül a XIII. kerületben Bagdy Gábor, a XIV. kerületben Rozgonyi Zoltán, a XV. kerületben Pintér Gábor, a XIX. kerületben Dódity Gabriella lesz a kormánypártok jelöltje. A XX. és a XXIII. kerületben később lesz döntés az indulókról.