Egy órán át cseveg majd Oszakában Trump és Putyin

Publikálás dátuma
2019.06.26. 18:12

Fotó: Sergey Guneev / AFP
Szóba kerül Venezuela és a szíriai rendezés is. Az orosz fél valószínűleg nem hagyja szó nélkül az Európába telepített amerikai rakétaállásokat.
Egyórás találkozót tart pénteken Oszakában Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök a G20-csoport csúcstalálkozója alkalmából - jelentette be Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója szerdán Moszkvában újságíróknak nyilatkozva. A Putyin-Trump-különtalálkozó helyi idő szerint 14 órakor (közép-európai idő szerint 7 órakor) lesz, a G20-csúcs második munkaülése pedig 15 órakor kezdődik – a találkozó helyszínét a vezetői megbeszélésekre szánt helyiségek közül az amerikai fél választotta ki, a megbeszélés menetrendjéről pedig a két elnök fog dönteni, írja az MTI.
Usakov szerint a megvitatandó kérdések között lesz a kétoldalú kapcsolatok általános állapota, a hadászati stabilitás, a regionális konfliktusok - Szíria, Afganisztán, Ukrajna, Venezuela és más témák.  Szíriával kapcsolatban szavai szerint a két államfő áttekinti az általános helyzetet, valamint a szíriai "irányban folytatandó közös munka kérdéseit".  Emlékeztetett, hogy Moszkva következetesen gyakorlatias és konstruktív viszonyra törekszik Washingtonnal, arra, hogy helyreállítsa az együttműködést az egyenjogúság és a kölcsönös tisztelet elve alapján. Mint mondta, az orosz félben „aggályokat vált ki” az Egyesült Államok rakátatelepítésről (INF-), valamint a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött START-3 szerződéssel kapcsolatos magatartása. A rakétabázisok építését korlátozó INF-egyezményt előbb az amerikaiak rúgták fel, arra hivatkozva, hogy azt az oroszok is megszegik. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szerdai moszkvai sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok kezdi belátni: értelmetlenek az arra irányuló kísérletek, hogy rákényszerítse Moszkvát önálló külpolitikai álláspontjának feladására. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes úgy vélekedett, hogy John Bolton amerikai, Nyikolaj Patrusev orosz és Meir Ben Sabat izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó keddi jeruzsálemi megbeszéléseinek eredményei nagyban hozzá fognak járulni a tervezett Putyin-Trump-különtalálkozó sikeréhez. Orosz bejelentés szerint késő délután Putyin találkozik majd Theresa May brit miniszterelnökkel is. A Kreml külügyi kulcsembere fontosnak nevezte a megbeszélést, és azt mondta, hogy Moszkva üdvözölné, ha megtalálnák a módját a kétoldalú viszony rendezésének 
Szerző

Tömegek váltak a drog áldozatává

Publikálás dátuma
2019.06.26. 17:58

Fotó: BORIS ROESSLER / AFP
Tovább emelkedett a kábítószerfogyasztók száma a világban. Az ENSZ szerint azonban az ezzel szembeni küzdelemben apró sikert is fel tudtak mutatni.
A még precízebb kutatásoknak és a pontosabb adatoknak köszönhetően az ENSZ szerdán nyilvánosságra hozott éves kábítószerjelentéséből kiderül, hogy a drogfogyasztásnak még a korábban véltnél is súlyosabbak az egészségügyi következményei. Világszerte mintegy 35 millió ember szenved a kábítószerfogyasztás okozta egészségügyi problémáktól, s szorul állandó orvosi kezelésre. Összességében pedig 2009-hez viszonyítva a világban 30 százalékkal emelkedett a drogfogyasztók száma, s a 15-64 év közöttiek 5,5 százaléka fogyasztott kábítószert a vizsgált 2017-es évben. Mivel ezen időszakban tíz százalékkal nőtt a világ népessége, így csak erre nem vezethető vissza az ilyen nagymértékű növekedés. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) jelentésében rámutatnak, azért ilyen magas ez a szám, mert pontosabb adatokra tettek szert Indiából és Nigériából, a két állam a világ tíz legnépesebb országa közé tartozik. 
Továbbra is a kannabisz a legelterjedtebb drog a világon. Két éve 188 millió ember nyilatkozott úgy, hogy legalább egyszer fogyasztott belőle. Opioid alapú kábítószert 53 millióan használnak, ami a korábbi becslésekhez képest 56 százalékos emelkedés. Az ilyen származékú drogok okozták majdnem négyszázezer ember halálát, de összesen  585 ezren vesztették életüket 2017-ben a kábítószerfogyasztás következményeként. Az opiátok egyharmadát Dél-Ázsiában fogyasztották, de Észak-Amerikában is mind elterjedtebbek. Az Egyesült Államokban 2017-ben 47 ezren haltak meg opiát túladagolás miatt, sokan közülük fentanil szintetikus drogoktól. Ez 13 százalékos emelkedés egyetlen év alatt. Kanadában négyezren vesztették életüket hasonló drogoktól, ami 33 százalékos növekedés. Globálisan 11 millióan adják be a drogot intravénásan, közülük 1,4 millió személy szervezetét HIV vírus támadta meg, 5,6 millióan pedig hepatitis C vírusos fertőzésben szenvednek. Elképesztő mennyiségű, minden korábbinál több kokaint állítottak elő 2017-ben, ez elérte az 1976 tonnát, ami egyetlen év alatt 25 százalékos emelkedést jelent. Ezzel együtt  1275 tonnát elkoboztak, ami 13 százalékos emelkedés. A jelentés némi sikert is felmutat, első ízben számol be csökkenésről a különféle designer drogok fogyasztásában. Néhány éve attól tartottak, hogy teljesen beterítik a piacot ezekkel a rendkívül veszélyes szerekkel, a legrosszabb forgatókönyv azonban szerencsére nem vált valóra. Jurij Fedotov, az UNODC ügyvezető igazgatója rámutatott, a jelentésben foglaltakból egyértelműen kiderül, hogy még szorosabb összefogásra van szükség a kábítószerfogyasztás elleni küzdelemben. Ez már csak azért is elengedhetetlen, mert a prevencióra a világ sok országában nem helyeznek kellő hangsúlyt, ráadásul a világban csak minden hetedik a drogfogyasztás miatt megbetegedett embert kezelnek.

Az UNODC szerepe

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala a kábítószerek és nemzetközi bűnözés elleni harc globális szereplője, vezetője Jurij Fedotov ügyvezető igazgató. A hivatal világszerte mintegy 500 munkatárssal rendelkezik. Központja Bécsben található, a világon 21 regionális irodája van, valamint külön összekötő irodát tart fenn New Yorkban. Az UNODC költségvetésének 90 százalékát önkéntes hozzájárulások biztosítják, ennek túlnyomó részét a tagállamok adják.

18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.