Kínzó párosítás: kánikula és hidegfront is várható

Publikálás dátuma
2019.06.27. 09:57
Illusztráció
Fotó: Alain Pitton/NurPhoto / AFP
Csütörtökön folytatódik a kánikula, de egy hidegfront is érkezik, ezért a hideg- és melegfrontra érzékenyeknek egyaránt nehéz napjuk lesz.
Észak felől egy gyors mozgású hidegfront érkezik, amely komolyabb lehűlést nem hoz, sőt folytatódik a hőség. Ennek hatására a hideg- és a melegfrontérzékenyeknek is nehéz napjuk lesz: akár migrénes fejfájás mellett görcsös és gyulladásos ízületi panaszok léphetnek fel. A szívbetegek állapota romolhat, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet és megnő az infarktus kialakulásának kockázata – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
A front hatására heves zivatarok is kialakulhatnak, ez az asztmásokat, a gyermekeket és az idősebb korosztályt viseli meg leginkább. Az erősen fülledt időben légzőszervi panaszok léphetnek fel, általános lehet a légszomj, a nehézlégzés és a fulladás. A front mögött megerősödik az északnyugati szél, amely a fejfájás mellett, stresszt és ingerlékenységet okozhat. A hő-és komfortérzet erősen befolyásolja, hogy a zivatarok környezetében pár perc leforgása alatt akár 8-10 fokot is lehűlhet a levegő.
Az időjárás változásaira érzékenyeknek ajánlott kerülni a nagyobb fizikai és a szellemi terhelést. Tünetek esetén pihenés és hűtött víz fogyasztása segíthet. A megfelelő folyadékbevitel panaszoktól függetlenül mindenkinek fontos, a tomboló hőségben testtömegtől függően akár napi 3-4 liter folyadék elfogyasztása is javasolt. 
A napos időszakokban az UV-sugárzás nagyon erős, a leégés mellett a jelentős a napszúrás veszélye is. Erősödnek az allergiás tünetek, a pázsitfűfélék légköri pollenkoncentrációja több helyen eléri a nagyon magas szintet, ajánlott kerülni a tejtermékek fogyasztását és a sűrűbb kézmosás is segíthet a panaszok enyhítésében.
Szerző

A lábfej is fájhat a begyulladt Achilles-íntől

Publikálás dátuma
2019.06.26. 16:16

Fotó: Shutterstock
Az egyik legnagyobb és legsérülékenyebb ín fájdalma majdnem minden mozgást gátol.
A sarokcsontot a vádli izmaival összekötő Achilles-ín több ok miatt is megsérülhet, szakadhat, fájhat, ami számos mozgásnál okozhat kényelmetlenséget. Az Achilles-ín gyulladás (tendinitis) viszonylag gyakori probléma, amelyet megelőzni érdemes, kezelni fontos – mondta Páll Zoltán,FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.     
Két fő típusa ismert, a gyakoribbnál az ín középső része gyullad be, de ritkábban az is előfordul, hogy az alsóbb részét érinti a gyulladás. Ez jellemzően a több éven át tartó, intenzív edzés következményeként jelentkezik, például hosszútávfutóknál. Alapvetően mindkét típus jellemzően a túlterhelés, és kevésbé egy konkrét sérülés hatására alakul ki. Főbb rizikófaktorai: az edzés intenzitásának túl gyors emelkedése, a nem megfelelő sportcipő használata, a hosszabb időn keresztül végzett túl gyakori vagy túl intenzív, rosszul felépített edzés, de akár lábdeformitás, például lúdtalp, túlsúly, idősödés és bizonyos antibiotikumok szedése is.
Az Achilles-ín gyulladás jellemző tünete a saroknál és a vádliban tapasztalható fájdalom és merevség, ami már reggel, felkelésnél jelentkezik, majd mozgás hatására erősödik. Van, hogy a lábfejben is jelentkezik fájdalom és az ín mentén a boka meg is dagadhat. Kimondottan nagy fájdalommal jár, ha az ín tapadási pontja alatt csontkinövés jelenik meg. 
„Ha a vádliban érzett fájdalom nem múlik el néhány nap alatt, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni”

- mondta a szakorvos.

A diagnózishoz szükség lehet akár képalkotó módszerekre is, hogy kiderüljön, ínszakadás okozza-e a tüneteket. Gyulladás esetén az első és legfontosabb teendő a pihentetés, ami még véletlenül sem fekvést jelent. Érdemes olyan tevékenységet találni, főleg sportolóknak, amely nem terheli túl az Achilles-ínt, vagyis például a futást ideiglenesen úszásra vagy elliptikus tréner használatra cserélni – hangsúlyozta a szakorvos. A gyors segítség érdekében meg lehet próbálkozni nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, és bizonyos esetekben a helyileg alkalmazott szteroid tartalmú injekciók is csökkenthetik a gyulladást. Segíthetnek a fizikoterápiás kezelések, például a lágylézer kezelés, nem javuló panaszok esetén pedig sebészi beavatkozásra is szükség lehet, amely során eltávolítják a gyulladás során keletkező kötőszövetet és helyreállítják a károsodott inat. Emellett fontos a funkcionális gyógytorna és a megfelelően felépített edzés, amelyhez érdemes akár sportorvos segítségét is kérni. 
Szerző

Betiltják az e-cigarettát San Franciscóban

Publikálás dátuma
2019.06.26. 10:16

Fotó: VOISIN/Phanie / AFP
San Francisco az első amerikai város, ahol nem lehet többet elektromos cigarettát árulni - jelentette kedden este az amerikai közszolgálati rádió (NPR).
A kaliforniai nagyvárost irányító önkormányzati felügyelőbizottság tagjai egyhangúlag szavazták meg az elektromos cigaretták - vagy más néven: e-cigaretták - forgalmazásának tilalmát a városban. San Francisco az első amerikai város, ahol ilyen tilalmat hoztak az e-cigarettákkal szemben. A tiltás egyelőre átmeneti, addig marad érvényben, amíg az amerikai gyógyszer-és élelmiszerfelügyelet (FDA) el nem végzi a forgalmazáshoz szükséges vizsgálatokat. 
"Ez döntő lépés annak érdekében, hogy elejét vegyük újabb fiatal nemzedékek nikotinfüggőségének" -

nyilatkozta a szavazás után Dennis Herrera, a város ügyésze, aki egyike volt a javaslat előterjesztőinek.

Mint mondta: erre a döntésre nem lett volna szükség, ha a szövetségi kormányzat jól végzi a munkáját. "Az e-cigarettákat a törvény előírása szerint nem lehet forgalmazni a szövetségi gyógyszer-, és élelmiszerfelügyelet (FDA) felülvizsgálata nélkül. Valamilyen oknál fogva az FDA eddig nem tett eleget e törvényi kötelezettségének, és ha a szövetségi kormány nem lép, megteszi ezt San Francisco városa" - fogalmazott Herrera.
London Breed polgármesternek tíz nap áll rendelkezésére, hogy aláírja az erről szóló határozatot, amely az aláírást követően hét hónap után lép érvénybe. A határozat tiltja az e-cigaretták online-forgalmazását is a városban.
Az elektromos cigaretták gyártásában vezető szerepet betöltő Juul Labs nevű cég - amelynek székhelye éppen San Franciscóban van - közleményében Ted Kwong szóvivő hangsúlyozta, hogy azok a felnőttek, akik eddig e-cigarettával éltek, most majd kénytelenek lesznek visszatérni a sokkal károsabb, halált okozó cigarettákhoz, az aktív dohányos felnőttektől megtagadják a lehetőséget, hogy az e-cigarettára térjenek át, és a tiltás életre hívja az e-cigaretták feketepiacát is. A cég álláspontja szerint a megoldás nem a tiltás, hanem a fiatalabb korosztályok e-cigarettához férésének és használatának megvitatása. A vállalat szóvivője ugyanakkor megjegyezte, hogy a Juul Labs osztja a város vezetőinek azt a célkitűzését, hogy távol tartsák a fiatalokat az e-cigarettáktól.
"Évtizedeken keresztül harcoltunk a nagy dohánygyárak ellen, és most újból harcolnunk kell az e-cigaretták ellen"

- nyilatkozta Shamann Walton, az önkormányzat egyik tanácsnoka.

Az Egyesült Államokban 18 éves kor betöltése után lehet dohányárut vásárolni, Kaliforniában és 15 más tagállamban azonban ez a korhatár 21 év. Ennek ellenére az e-cigaretták terjedése rohamos a tizenévesek körében. Az NPR információi szerint a múlt napban minden ötödik középiskolás jelezte, hogy e-cigarettát használ. Ez a duplája a 2017 májusában mért adatoknak. Ráadásul már a nyolcadikos diákok körében is erőteljesen terjedőben van az elektromos cigaretta. Az amerikai közegészségügyi tisztségviselők arra figyelmeztetnek, hogy van ok aggodalomra a fiatalok körében terjedő e-cigaretták miatt, hiszen a nikotin - ebben a formában is - erőteljesen károsítja a fejlődésben lévő agyat. A Járványkezelési - és Megelőzési Központ (CDC) szakemberei pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy az elektromos cigarettával élők könnyebben szoknak rá a hagyományos cigarettákra.
Szerző