Előfizetés

Kínzó párosítás: kánikula és hidegfront is várható

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.27. 09:57
Illusztráció
Fotó: Alain Pitton/NurPhoto / AFP
Csütörtökön folytatódik a kánikula, de egy hidegfront is érkezik, ezért a hideg- és melegfrontra érzékenyeknek egyaránt nehéz napjuk lesz.
Észak felől egy gyors mozgású hidegfront érkezik, amely komolyabb lehűlést nem hoz, sőt folytatódik a hőség. Ennek hatására a hideg- és a melegfrontérzékenyeknek is nehéz napjuk lesz: akár migrénes fejfájás mellett görcsös és gyulladásos ízületi panaszok léphetnek fel. A szívbetegek állapota romolhat, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet és megnő az infarktus kialakulásának kockázata – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
A front hatására heves zivatarok is kialakulhatnak, ez az asztmásokat, a gyermekeket és az idősebb korosztályt viseli meg leginkább. Az erősen fülledt időben légzőszervi panaszok léphetnek fel, általános lehet a légszomj, a nehézlégzés és a fulladás. A front mögött megerősödik az északnyugati szél, amely a fejfájás mellett, stresszt és ingerlékenységet okozhat. A hő-és komfortérzet erősen befolyásolja, hogy a zivatarok környezetében pár perc leforgása alatt akár 8-10 fokot is lehűlhet a levegő.
Az időjárás változásaira érzékenyeknek ajánlott kerülni a nagyobb fizikai és a szellemi terhelést. Tünetek esetén pihenés és hűtött víz fogyasztása segíthet. A megfelelő folyadékbevitel panaszoktól függetlenül mindenkinek fontos, a tomboló hőségben testtömegtől függően akár napi 3-4 liter folyadék elfogyasztása is javasolt. 
A napos időszakokban az UV-sugárzás nagyon erős, a leégés mellett a jelentős a napszúrás veszélye is. Erősödnek az allergiás tünetek, a pázsitfűfélék légköri pollenkoncentrációja több helyen eléri a nagyon magas szintet, ajánlott kerülni a tejtermékek fogyasztását és a sűrűbb kézmosás is segíthet a panaszok enyhítésében.

40 év felett növelheti a mellrák kockázatát a lombikbébi-eljárás

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.27. 09:09
Illusztráció
Fotó: A. NOOR/BSIP / AFP
A lombikbébi-eljáráshoz használt erős hormongyógyszerek 40 éves kor felett növelhetik a mellrák kockázatát - derült ki egy nagyszabású dán tanulmányból.
A Koppenhágai Egyetem kutatói 600 ezer dán nőt vontak be tanulmányukba, közülük 58 534 esett át mesterséges megtermékenyítésen. Azt találták, hogy az ilyen módon szülő 40 év fölötti nők esetében 65 százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy mellrákot diagnosztizálnak náluk - írta a The Independent című brit napilap a Humán Reprodukció és Embriológia Európai Társasága (ESHRE) éves bécsi tanácskozásán bemutatott tanulmány alapján.
Mesterséges megtermékenyítés során a petetermeléshez a nőknek erős gyógyszereket adnak a petefészkek stimulálásához. Ez megnöveli szervezetükben az ösztrogén szintjét, ez a hormon mozdítja elő a mell sejtjeinek a növekedését, de szerepet játszhat a rákos sejtek növekedésében is. 
Bár általánosságban a rák aránya alacsony volt, a mesterséges megtermékenyítésen átesett összes résztvevő esetében, minden ezer nőre mintegy kettővel több daganatos betegség jutott, mint a kontrollcsoportra. A növekvő kockázat betudható a korral kapcsolatos sebezhetőségnek a hormonkitettséget illetően, vagy a nagyobb mennyiségű hormonnak a mesterséges megtermékenyítés során - írták a kutatók tanulmányuk összefoglalójában. 
Az 1994 és 2015 között folyó kutatásban minden mesterséges megtermékenyítésen átesett nő egészségi adatait összevetették tíz hasonló hátterű nőével, aki természetes módon szült. A rák általános aránya az időszak alatt alacsony volt, 3894 esetet jegyeztek fel, és 0,6 százalékuk volt emlőrák, ami a mesterséges megtermékenyítésen átesett nőknél 0,8 százalékra rúgott.
"Ez egy figyelmeztetés a magas dózisú hormonok használatát illetően, különösen a 40 év fölötti nőknél"

- mondta Geeta Nargund, a londoni Szent György Kórház professzora.

Az orvosoknak fel kell hívniuk az idősebb páciensek figyelmét a magasabb kockázatra, és minimalizálni kell az általuk használt hormon adagját - tette hozzá.

A lábfej is fájhat a begyulladt Achilles-íntől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.26. 16:16

Fotó: Shutterstock
Az egyik legnagyobb és legsérülékenyebb ín fájdalma majdnem minden mozgást gátol.
A sarokcsontot a vádli izmaival összekötő Achilles-ín több ok miatt is megsérülhet, szakadhat, fájhat, ami számos mozgásnál okozhat kényelmetlenséget. Az Achilles-ín gyulladás (tendinitis) viszonylag gyakori probléma, amelyet megelőzni érdemes, kezelni fontos – mondta Páll Zoltán,FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.     
Két fő típusa ismert, a gyakoribbnál az ín középső része gyullad be, de ritkábban az is előfordul, hogy az alsóbb részét érinti a gyulladás. Ez jellemzően a több éven át tartó, intenzív edzés következményeként jelentkezik, például hosszútávfutóknál. Alapvetően mindkét típus jellemzően a túlterhelés, és kevésbé egy konkrét sérülés hatására alakul ki. Főbb rizikófaktorai: az edzés intenzitásának túl gyors emelkedése, a nem megfelelő sportcipő használata, a hosszabb időn keresztül végzett túl gyakori vagy túl intenzív, rosszul felépített edzés, de akár lábdeformitás, például lúdtalp, túlsúly, idősödés és bizonyos antibiotikumok szedése is.
Az Achilles-ín gyulladás jellemző tünete a saroknál és a vádliban tapasztalható fájdalom és merevség, ami már reggel, felkelésnél jelentkezik, majd mozgás hatására erősödik. Van, hogy a lábfejben is jelentkezik fájdalom és az ín mentén a boka meg is dagadhat. Kimondottan nagy fájdalommal jár, ha az ín tapadási pontja alatt csontkinövés jelenik meg. 
„Ha a vádliban érzett fájdalom nem múlik el néhány nap alatt, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni”

- mondta a szakorvos.

A diagnózishoz szükség lehet akár képalkotó módszerekre is, hogy kiderüljön, ínszakadás okozza-e a tüneteket. Gyulladás esetén az első és legfontosabb teendő a pihentetés, ami még véletlenül sem fekvést jelent. Érdemes olyan tevékenységet találni, főleg sportolóknak, amely nem terheli túl az Achilles-ínt, vagyis például a futást ideiglenesen úszásra vagy elliptikus tréner használatra cserélni – hangsúlyozta a szakorvos. A gyors segítség érdekében meg lehet próbálkozni nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, és bizonyos esetekben a helyileg alkalmazott szteroid tartalmú injekciók is csökkenthetik a gyulladást. Segíthetnek a fizikoterápiás kezelések, például a lágylézer kezelés, nem javuló panaszok esetén pedig sebészi beavatkozásra is szükség lehet, amely során eltávolítják a gyulladás során keletkező kötőszövetet és helyreállítják a károsodott inat. Emellett fontos a funkcionális gyógytorna és a megfelelően felépített edzés, amelyhez érdemes akár sportorvos segítségét is kérni.