Felfüggesztette Szanyi Tibor tagságát az MSZP elnöksége

Publikálás dátuma
2019.06.28. 13:22

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A Magyar Szocialista Párt elnöksége 2019. június 28-i ülésén felfüggesztette Szanyi Tibor és Fekete Zoltán Pest megyei elnök tagsági viszonyát – derül ki az MSZP közleményéből.
Az MSZP Országos Elnöksége megerősítette: céljuk továbbra is az, hogy az önkormányzati választások során minél több település kiszabaduljon a Fidesz fogságából. Ezt a célt minden olyan cselekmény veszélyezteti, amely a közösségük egységének megbontására irányul. „Ezért az európai parlamenti és a budapesti előválasztási kampány időszakában tanúsított, a párt megítélését nyilatkozataival, cselekedeteivel hátrányosan befolyásoló magatartása miatt Szanyi Tibor és Fekete Zoltán Pest megyei elnök tagsági viszonyát az Országos Elnökség – az Alapszabály vonatkozó részeit alkalmazva, egyhangú döntéssel – az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa előtt most meginduló fegyelmi eljárás időtartamára felfüggesztette” – olvasható a közleményben.
Szerző
Témák
Szanyi Tibor MSZP

Tanársztrájk – A PDSZ folytatja a jogi harcot

Publikálás dátuma
2019.06.28. 13:04

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A tankerületek után már a bíróság is akadályozza a jogszerű munkabeszüntetést – állítja a szakszervezet.
Panaszbeadvánnyal fordult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi bírósághoz, véleményük szerint ugyanis nemcsak az állami iskolafenntartó, de a bíróságok is akadályt gördítenek az elé, hogy a tanárok jogszerű sztrájkot szervezhessenek. Szűcs Tamás, a PDSZ Országos Választmányának elnöke péntek délelőtt személyesen nyújtotta be a panaszaikat és kifogásaikat tartalmazó dokumentumot a bíróság budapesti, Tölgyfa utcai épületében. – Maga a sztrájktörvény is ludas, ami előírja, hogy kötelező megegyezni a sztrájk idején szükséges elégséges szolgáltatásokról. A közszférában ez lassítja, bénítja a jogszerű sztrájk megszervezését. De akadályba ütközünk akkor is, amikor a munkáltatókkal tárgyalunk, a törvényben előírt együttműködési kötelezettség nem mindig működik olajozottan – közölte Szűcs. Megírtuk: a PDSZ május 29-re hirdetett sztrájkot, ezt megelőzően valamennyi tankerületnek megállapodás-tervezeteket küldtek, ám szinte mindenhonnan azt a választ kapták, hogy a tankerületek szerint a tanársztrájk „nem időszerű”, ezért a megállapodásokat nem írták alá. A szakszervezet bírósághoz fordult, ahol nem peres eljárásban, öt munkanapon belül kellett volna dönteni az elégséges szolgáltatásokról. Ez nem történt meg, ezért a sztrájkot végül le kellett fújni. – A bíróság nem tartja be a sztrájktörvényben megfogalmazott határidőket. Május 15-én kértük a bíróság segítségét, és öt nap helyett 22 nappal később kaptunk számunkra elfogadhatatlan választ – mondta az elnök. A bíróság szerint – szemben az eddigi joggyakorlattal – nem a tankerületekkel, hanem a minisztériummal kellett volna egyeztetnie a PDSZ-nek. – Ez megnyitott egy újabb dolgot: tisztázni kell, oktatásügyben ki a fene számít munkáltatónak – fogalmazott Szűcs Tamás. A döntés ellen június 12-én fellebbezést nyújtottak be másodfokon, amire mindmáig nem kaptak választ. A PDSZ szerint ez nem a másodfokú bíróság hibája; jogi képviselőjükön keresztül megtudták, hogy beadványukat tovább sem küldték első fokról. Ezért döntöttek úgy, hogy a munkaügyi bíróságon tesznek panaszt. Szűcs Tamás reméli, nyolc napon belül jogerős döntés lesz a kezükben, és őszre újabb akciókat tudnak szervezni. 
Szerző
Témák
PDSZ sztrájk

Helyben van a CT, mégis száz kilométert szállítják a betegeket

Publikálás dátuma
2019.06.28. 12:53

Fotó: Röhrig Dániel
Saját komputertomográfot kapott a nagyatádi kórház, a helyi sérülteket mégis Kaposvárra szállítják, mert az állam nem finanszírozza a járóbetegellátásban a gép működtetését.
Megharcolt Nagyatád és térsége a saját CT-berendezésért. A százmilliós készülékre pályázaton nyertek ugyan pénzt, ám az nem volt elég a beüzemelésre is, nem futotta arra, hogy megfelelő helyet alakítsanak ki a berendezésnek az épületben. A beépítéshez szükséges 55 millió forint negyven százalékát tulajdonképpen összekalapozta a kórház: magánszemélyek, cégek és a környékbeli, nem ritkán hátrányos helyzetű települések adták össze a hiányzó 22 milliót. Végül május közepén hivatalosan is átadták a gépet. – Miután a CT komoly előrelépést hozott a helyi egészségügyben, nem volt kérdés, hogy hozzájárulunk a költségekhez – magyarázta Ormai István, Nagyatád polgármestere. – Négymillió forintot adtunk, remélhetőleg hamarosan már tényleg normálisan lehet használni, mert elég régóta húzódik az ügy.
Ez utóbbi megjegyzése arra utal: bár megvették a készüléket, a pénzt kiegészítették, a CT-t beüzemelték, nem lehet felhőtlen az öröm a kisvárosban. A gép működtetési költségeit ugyanis nem vállalta az állam. Ormai István felidézte, úgy egy éve, amikor kiderült, nyert a kórház és megvehetik a készüléket, azonnal benyújtották kérelmüket, hogy az egészségbiztosító finanszírozza a CT-vizsgálatokat a járóbeteg-ellátásban is. – Ennyi idő alatt sem sikerült döntést hozniuk az illetékeseknek – mondta Pósa István, a kórház megbízott igazgatója. – Februárban ugyan azt mondták, támogatják, ám konkrétumot még az egészségügyi államtitkár sem tudott mondani a májusi átadóünnepségen. Horváth Ildikó akkor rövid időn belül ígérte a probléma megoldását, és elismerte, csak akkor tölti be teljes funkcióját a nagyatádi CT, ha a járóbeteg-ellátásban is térítésmentesen használható lesz bárki számára.
Roca Daniel Celestin plébános megáldotta a CT berendezést
Fotó: Röhrig Dániel
– Jelenleg ugyanis, ha a sürgősségi ellátónkba, a belgyógyászatra vagy a sebészetre beérkezik egy beteg, vagy behozza a mentő, s kiderül, hogy CT-vizsgálatra is szüksége van, akkor azt Kaposváron tudják csak megcsinálni – folytatta az igazgató. – Oda-vissza száz kilométer, pedig itt van az épületben a készülék. Ugyanakkor a fekvőbeteg-ellátásban finanszírozza a CT használatát az egészségbiztosító, azaz, ha a beérkező beteget felveszik valamelyik osztályra, akkor már térítésmenetesen elvégezhető rajta a megfelelő vizsgálat. – Ha bejön valaki, hogy elesett és beütötte a fejét, a protokoll szerint a megfelelő diagnózishoz szükség van képalkotó diagnosztikai vizsgálatra – jegyezte meg Pósa István. – Ilyenkor a mentő beviszi Kaposvárra, s ha kiderül, hogy olyan a sérülése, felvesszük az osztályra. Vagy az orvos felveszi azonnal az osztályra megfigyelésre, s akkor helyben megcsinálják neki a CT-t. Jelenleg a járóbeteg-ellátásban – ahogyan az a napokban a kórház honlapjára is kikerült – csak térítéses vizsgálatokat végeznek a CT-ben: 12-65 ezer forint egy eljárás.
Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, dr. Pósa István a kórház igazgatója, Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Ormai István polgármester
Fotó: Röhrig Dániel
– A kórház 70 ezer embert lát el az alapellátásban, s a lakosság részéről már érezhető egyfajta nyomás, hogy ha itt a készülék, akkor miért kell érte fizetni, illetve miért kell Kaposvárra, rosszabb esetben Pécsre utazni – állította Pósa István. – Havi 250-300 vizsgálatot végeznénk a tervek szerint, ennek finanszírozására kellene megoldást találni. A CT-vizsgálatok támogatása országosan zárt kasszából történik, erre hivatkoznak a forráshiánynál. Csakhogy azzal nem nőne az esetszám, ha mi is bekerülnénk a finanszírozottak közé, hiszen akkor a mi, jelenleg utaztatott betegeink nem jelennének meg másutt. Vagyis nem pluszpénzről van szó az esetünkben, hanem átcsoportosításról. Cseppet sem mellékesen anno azért nem tudtunk sürgősségi osztályt létrehozni, mert bizonyos feltételek, leginkább a CT hiányzott, most tehát a sürgősségi ellátónkat is át tudnák szervezni osztállyá, ami újabb színvonal-emelkedést jelentene. De amíg az állam nem dotálja a járóbeteg-ellátásban CT-használatot, addig nem tudunk lépni. A gép pedig itt áll, részben kihasználatlanul.
Szerző
Frissítve: 2019.06.28. 12:54