Előfizetés

Csütörtökön megdőlt az áramfogyasztási rekord Magyarországon

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.28. 13:47
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A valaha mért legnagyobb rendszerterhelési adatot tegnap 13 óra 15 perckor regisztrálta a Mavir.
Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása csütörtökön a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint. A társaság pénteki közleményében kiemelte: a valaha mért legnagyobb rendszerterhelési adatot csütörtökön 13 óra 15 perckor regisztrálták. Az idei nyári fogyasztási csúcs nem csak az előző évihez képest magasabb, a 6633 megawattos csúcsérték 176 megawattal több, mint az eddigi rekord, amelyet 2015. július 8-án mért a rendszerirányításért felelős társaság. A közlemény idézi Kovács Gábort, a Mavir általános vezérigazgató-helyettesét, aki elmondta: az irodai és otthoni klímaberendezések tömeges használata, illetve a hűtőszekrények, hűtőberendezések, hűtőházak nagyobb igénybevétele jelentősen növeli a fogyasztást. A 27 fokos napi átlaghőmérséklet felett minden 1 fokos emelkedéssel körülbelül 100 megawatt, azaz mintegy 50 ezer háztartásnyi többlet-teljesítményt igényel az ország; a Mavir fel van készülve az ilyen extrém időszakokra – hangsúlyozta.

Felfüggesztette Szanyi Tibor tagságát az MSZP elnöksége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.28. 13:22

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A Magyar Szocialista Párt elnöksége 2019. június 28-i ülésén felfüggesztette Szanyi Tibor és Fekete Zoltán Pest megyei elnök tagsági viszonyát – derül ki az MSZP közleményéből.
Az MSZP Országos Elnöksége megerősítette: céljuk továbbra is az, hogy az önkormányzati választások során minél több település kiszabaduljon a Fidesz fogságából. Ezt a célt minden olyan cselekmény veszélyezteti, amely a közösségük egységének megbontására irányul. „Ezért az európai parlamenti és a budapesti előválasztási kampány időszakában tanúsított, a párt megítélését nyilatkozataival, cselekedeteivel hátrányosan befolyásoló magatartása miatt Szanyi Tibor és Fekete Zoltán Pest megyei elnök tagsági viszonyát az Országos Elnökség – az Alapszabály vonatkozó részeit alkalmazva, egyhangú döntéssel – az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa előtt most meginduló fegyelmi eljárás időtartamára felfüggesztette” – olvasható a közleményben.

Tanársztrájk – A PDSZ folytatja a jogi harcot

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.06.28. 13:04

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A tankerületek után már a bíróság is akadályozza a jogszerű munkabeszüntetést – állítja a szakszervezet.
Panaszbeadvánnyal fordult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi bírósághoz, véleményük szerint ugyanis nemcsak az állami iskolafenntartó, de a bíróságok is akadályt gördítenek az elé, hogy a tanárok jogszerű sztrájkot szervezhessenek. Szűcs Tamás, a PDSZ Országos Választmányának elnöke péntek délelőtt személyesen nyújtotta be a panaszaikat és kifogásaikat tartalmazó dokumentumot a bíróság budapesti, Tölgyfa utcai épületében. – Maga a sztrájktörvény is ludas, ami előírja, hogy kötelező megegyezni a sztrájk idején szükséges elégséges szolgáltatásokról. A közszférában ez lassítja, bénítja a jogszerű sztrájk megszervezését. De akadályba ütközünk akkor is, amikor a munkáltatókkal tárgyalunk, a törvényben előírt együttműködési kötelezettség nem mindig működik olajozottan – közölte Szűcs. Megírtuk: a PDSZ május 29-re hirdetett sztrájkot, ezt megelőzően valamennyi tankerületnek megállapodás-tervezeteket küldtek, ám szinte mindenhonnan azt a választ kapták, hogy a tankerületek szerint a tanársztrájk „nem időszerű”, ezért a megállapodásokat nem írták alá. A szakszervezet bírósághoz fordult, ahol nem peres eljárásban, öt munkanapon belül kellett volna dönteni az elégséges szolgáltatásokról. Ez nem történt meg, ezért a sztrájkot végül le kellett fújni. – A bíróság nem tartja be a sztrájktörvényben megfogalmazott határidőket. Május 15-én kértük a bíróság segítségét, és öt nap helyett 22 nappal később kaptunk számunkra elfogadhatatlan választ – mondta az elnök. A bíróság szerint – szemben az eddigi joggyakorlattal – nem a tankerületekkel, hanem a minisztériummal kellett volna egyeztetnie a PDSZ-nek. – Ez megnyitott egy újabb dolgot: tisztázni kell, oktatásügyben ki a fene számít munkáltatónak – fogalmazott Szűcs Tamás. A döntés ellen június 12-én fellebbezést nyújtottak be másodfokon, amire mindmáig nem kaptak választ. A PDSZ szerint ez nem a másodfokú bíróság hibája; jogi képviselőjükön keresztül megtudták, hogy beadványukat tovább sem küldték első fokról. Ezért döntöttek úgy, hogy a munkaügyi bíróságon tesznek panaszt. Szűcs Tamás reméli, nyolc napon belül jogerős döntés lesz a kezükben, és őszre újabb akciókat tudnak szervezni.