Ne avatkozz a választásba, légyszi - mondta Trump Putyinnak, de csak viccelt

Publikálás dátuma
2019.06.28. 16:48

Fotó: Mikhail Klimentyev / AFP
Arra is tett megjegyzést a G20-as találkozón, hogy milyen szerencsések az oroszok, hogy nem kell álhírekkel foglalkozniuk. De igen, kell, tette őt helyre Putyin.
A japán Oszakában találkozott pénteken Donald Trump amerikai, és Vlagyimir Putyin orosz elnök, a G20-as csúcstalálkozó apropóján. Közös sajtótájékoztatót is adtak a tárgyalásuk előtt, melyen - mint azt Trump orosz kollégáját bókokkal elárasztva fejtegette - gazdaságról, és "némi leszerelésről" lesz szó. Ekkor történt, hogy - mint arról a Reuters beszámol - egy újságíró rákérdezett nála: felhozza-e majd a a megbeszélésen az amerikai választásba történő orosz beavatkozás témáját? Természetesen, mondta Trump, mosolyt csalva ezzel Putyin arcára. Majd
Trump az orosz elnökhöz fordult, és Putyin felé játékosan intve a mutatóujjával, hozzátette: ne avatkozz a választásba, légyszi.

Nemrég zárult le Robert Mueller amerikai különleges ügyész két éves vizsgálata, ami megállapította, Donald Trump 2016-os megválasztásában bizony vastagon benne voltak az oroszok, még ha nem is bizonyítható együttműködésük a nyertes kampánycsapatával. Oroszország és az Egyesült Államok külpolitikai érdekei gyökeresen ellentétesek, a Közel-Kelettől Ázsián át Dél-Amerikáig mindenhol egymással szemben álló politikai és gazdasági érdekcsoportokat támogat a két nagyhatalom. Egy gyenge és inkompetens vezető hatalomba segítésétől riválisa gyengülését várhatta Putyin. Akármit is ért vele el, egy barátot mindenesetre szerzett az orosz elnök:
várjuk a nagyon jó közös időtöltést - mondta Trump pénteken - Sok nagyon pozitív dolgot fog hozni ez a kapcsolat.

Aztán még tett egy megjegyzést arra, hogy milyen szerencsések az oroszok, hogy nem kell álhírekkel foglalkozniuk. De igen, kell, tette őt helyre Putyin.
Szerző

Angela Merkel egészséges a kormányszóvivő szerint

Publikálás dátuma
2019.06.28. 16:04

Fotó: MICHAEL KAPPELER / AFP
Megtartja minden programját a német kancellár. Eközben a német lapok arra figyelmeztetnek, hogy a vezetők egészségi állapota kormányukra is kihat.
Angela Merkel német kancellár egészséges - jelentette ki a szövetségi kormány helyettes szóvivője pénteken Berlinben. Martina Fietz tájékoztatóján a kormányfő egészségi állapotára vonatkozó újságírói kérdésre elmondta: a G20-csoport oszakai találkozójáról érkező képek "olyan kancellárt mutatnak, aki teljességgel aktív és egészséges". Hozzátette, hogy
Angela Merkel "végzi a munkáját és megtartja valamennyi tervezett programját".

A helyettes kormányszóvivőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy csütörtökön egy hivatalos rendezvényen - a kormány új igazságügyi miniszterének államfői kinevezési ceremóniáján - a kancellárra rátört a reszketés. A roham tíz nap alatt másodszor fordult elő Angela Merkelnél a nyilvánosság előtt. Pénteken több országos lap kommentárt közölt az esetről. A Welt kiemelte, hogy
a vezető politikusok egészségi állapota "nem csupán magánügy".

Ez különösen a világpolitikai folyamatokat alakító politikusokra érvényes. Egészségi állapotuk kihat kormányuk cselekvőképességének és országuk stabilitásának állapotára. Egyszerűen lemondani és visszavonulni pedig a politikában nem lehet, mert "a nem megfelelő pillanatban előkerülő utódlási kérdések azonnal hatalmi kérdésekké válnak, és politikai instabilitásba torkollhatnak" - írta a Welt. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap az Amikor Merkel reszket, a keselyűk köröznek című kommentárjában kiemelte: az egész világ odafigyel, ha Merkel reszketni kezd, hiszen ekkor "nem egy akármilyen személy, hanem a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja reszket, és neki nemcsak a német tartományokban van szava".
Témák
Angela Merkel

Szélsőjobboldaliak és dzsihádisták célpontja is volt már a francia imám, akire fegyverrel támadtak csütörtökön

Publikálás dátuma
2019.06.28. 15:27

Fotó: Facebook/Rachid El Jay
A támadást nem merényletként és nem terrorakcióként kezelik a hatóságok.
A francia igazságszolgáltatás pénteken kizárta, hogy merényletnek minősíthető az előző napi lövöldözés az északnyugat-franciaországi Brest egyik mecsete előtt, amelyben a vallási hely imámja és egy másik ember megsérült. Az elkövetőt röviddel az eset után holtan találták, feltehetően főbe lőtte magát. A sebesültek állapota nem életveszélyes, az imámot négy lövés érte, kettő a hasán, kettő a lábán, a másik sérültet a combján találta el a lövedék.
"A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem lehet azt állítani, hogy merényletről van szó"

- mondta Jean-Philippe Récappé bresti ügyész, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a párizsi ügyészég terroelhárítási részlege nem foglalkozik az üggyel.
Az incidens célpontja a Sunna mecset vitatott imámja, Rachid El Jay volt, akit konzervatív nézetei miatt bírálnak Franciaországban, ugyanakkor az Iszlám Állam terrorszervezet célkeresztjében is áll. Rendőri források szerint a feltelezett elkövetőt Karl Foyernak hívják, 21 éves, egy Renault Clio típusú gépkocsival érkezett a mecset elé, ahol kiszállt az autóból, úgy csinált, mint aki fotókat szeretne készíteni, majd hatszor rálőtt a két férfira.
A támadást megelőzően az elkövető írásos dokumentumokat hagyott a mecset közelében, és mintegy hatvan e-mail címre is elküldött levelében azzal indokolta a tettét, hogy április 18-án találkozott három férfival, akik azt parancsolták neki, hogy ölje meg a bresti imámot június 15. és 30. között. A támadót nem ismerte a rendőrség, nem szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában, és nem ismert róla az sem, hogy szélsőjobboldali körökhöz tartozott volna.
"Rachid El Jay-t megfenyegette az Iszlám Állam, mert a prédikációi a köztársaság értékeit hirdetik. Ha a támadó fundamentalista lenne, az Iszlám Állam már üdvözölte volna a tettét"

- jelezte a francia muzulmánok tanácsa, az CFCM.
A most 39 éves bresti imám tíz évvel ezelőtt minden esetre a terrorszervezet híveihez hasonlóan a szalafista mozgalomhoz tartozott, de annak békés, nem dzsihadista, Szaúd-Arábiát támogató irányzatát képviselte. Akkoriban a Rachid Abou Houdeyfa nevet használta és az interneten terjesztett prédikációit több tízezren hallgatták. Egy 2015-ös felvételen a mecsetbe járó gyerekeknek azt magyarázta, hogy a zenehallgatás miatt - ami egyes iszlamista tanítások szerint tilos - sertéssé vagy majommá válhatnak. Az autodidakta imámot a 2015-ös dzsihadita merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapot keretében kihallgatták, otthonában és a mecsetben házkutatást is tartottak, de nem indult ellene eljárás.
Az imám azóta állítólag megváltozott: a 2016-2017-es tanévben a Rennes-i egyetemen elvégezte a "vallások, jog és társadalmi élet" elnevezésű kurzust, amely a francia hatóságok kérésére indult a muzulmán vallási képviselők képzésére. A férfi azóta a szekularizált francia állam értékeit tiszteletben tartó hagyományos marokkói iszlám tanításai hirdeti, s míg korábban a szélsőjobboldali csoportok, újabban a dzsihadisták célpontja lett.