Előfizetés

45,9 fokos rekordhőséget mértek Franciaországban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.28. 17:49

Fotó: ZAKARIA ABDELKAFI / AFP
Hőhullám söpör végig Európán: már Németországban, Lengyelországban és Csehországban is megdőlt a júniusi melegrekord, vészhelyzet van 16 olasz városban, és hatalmas erdőtűz Katalóniában.
Bekövetkezett, amitől tartani lehetett: 45,9 Celsius fokos rekordhőséget mértek pénteken Dél-Franciaországban, Villevieille városban, írja a BBC. Ezzel egy mindössze másfél évtizedes, 44,1 fokos hőmérsékleti csúcs dőlt meg, ami akkor - 2003-ban - több ezer ember halálát okozta.
"Mindenki veszélyben van"

- figyelmeztetett Agnès Buzyn francia egészségügyi miniszter. Az időjárási szolgálat négy déli régióra is vörös riadót adott ki - ilyen az ország történetében eddig még nem fordult elő. Az északi területeken is majd mindenhol narancssárga riasztás van érvényben.
A francia hatóságok korlátozásokat léptettek életbe a vízhasználatot illetően, és - minthogy a francia iskolákban nincs éppen nyári szünet, mint Magyarországon - 4000 iskolát zártak be, vagy vezettek be bennük különleges intézkedéseket.
Idén eddig egyébként Németországban, Lengyelországban és Csehországban is megdőlt már a júniusi melegrekord. 16 olasz városban hirdetett vészhelyzetet az egészségügyi minisztérium, és Katalónia az elmúlt 20 év legdurvább erdőtüzével küzd éppen. Míg ezeket a konkrét eseteket nehéz bizonyosan a klímaváltozás hatásaként elkönyvelni, az azért tény, hogy Európában az elmúlt ötszáz év öt legforróbb nyarából öt a 21. századra esik. És míg az átlaghőmérséklet az utóbbi kétszáz évben látszólag még csak egy kicsit lett magasabb, "mindössze" egy fokkal emelkedett, nyugalomra egyáltalán nincs okunk: a klímarendszer korábbi egyensúlya megborult, és a jövőben egyre gyakoribbak lesznek az ehhez, vagy az indiai 50 fokos hőséghez hasonló forróságok csak úgy, mint a hóviharok és szélsőséges fagyok télen.

Ne avatkozz a választásba, légyszi - mondta Trump Putyinnak, de csak viccelt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.28. 16:48

Fotó: Mikhail Klimentyev / AFP
Arra is tett megjegyzést a G20-as találkozón, hogy milyen szerencsések az oroszok, hogy nem kell álhírekkel foglalkozniuk. De igen, kell, tette őt helyre Putyin.
A japán Oszakában találkozott pénteken Donald Trump amerikai, és Vlagyimir Putyin orosz elnök, a G20-as csúcstalálkozó apropóján. Közös sajtótájékoztatót is adtak a tárgyalásuk előtt, melyen - mint azt Trump orosz kollégáját bókokkal elárasztva fejtegette - gazdaságról, és "némi leszerelésről" lesz szó. Ekkor történt, hogy - mint arról a Reuters beszámol - egy újságíró rákérdezett nála: felhozza-e majd a a megbeszélésen az amerikai választásba történő orosz beavatkozás témáját? Természetesen, mondta Trump, mosolyt csalva ezzel Putyin arcára. Majd
Trump az orosz elnökhöz fordult, és Putyin felé játékosan intve a mutatóujjával, hozzátette: ne avatkozz a választásba, légyszi.

Nemrég zárult le Robert Mueller amerikai különleges ügyész két éves vizsgálata, ami megállapította, Donald Trump 2016-os megválasztásában bizony vastagon benne voltak az oroszok, még ha nem is bizonyítható együttműködésük a nyertes kampánycsapatával. Oroszország és az Egyesült Államok külpolitikai érdekei gyökeresen ellentétesek, a Közel-Kelettől Ázsián át Dél-Amerikáig mindenhol egymással szemben álló politikai és gazdasági érdekcsoportokat támogat a két nagyhatalom. Egy gyenge és inkompetens vezető hatalomba segítésétől riválisa gyengülését várhatta Putyin. Akármit is ért vele el, egy barátot mindenesetre szerzett az orosz elnök:
várjuk a nagyon jó közös időtöltést - mondta Trump pénteken - Sok nagyon pozitív dolgot fog hozni ez a kapcsolat.

Aztán még tett egy megjegyzést arra, hogy milyen szerencsések az oroszok, hogy nem kell álhírekkel foglalkozniuk. De igen, kell, tette őt helyre Putyin.

Angela Merkel egészséges a kormányszóvivő szerint

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.28. 16:04

Fotó: MICHAEL KAPPELER / AFP
Megtartja minden programját a német kancellár. Eközben a német lapok arra figyelmeztetnek, hogy a vezetők egészségi állapota kormányukra is kihat.
Angela Merkel német kancellár egészséges - jelentette ki a szövetségi kormány helyettes szóvivője pénteken Berlinben. Martina Fietz tájékoztatóján a kormányfő egészségi állapotára vonatkozó újságírói kérdésre elmondta: a G20-csoport oszakai találkozójáról érkező képek "olyan kancellárt mutatnak, aki teljességgel aktív és egészséges". Hozzátette, hogy
Angela Merkel "végzi a munkáját és megtartja valamennyi tervezett programját".

A helyettes kormányszóvivőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy csütörtökön egy hivatalos rendezvényen - a kormány új igazságügyi miniszterének államfői kinevezési ceremóniáján - a kancellárra rátört a reszketés. A roham tíz nap alatt másodszor fordult elő Angela Merkelnél a nyilvánosság előtt. Pénteken több országos lap kommentárt közölt az esetről. A Welt kiemelte, hogy
a vezető politikusok egészségi állapota "nem csupán magánügy".

Ez különösen a világpolitikai folyamatokat alakító politikusokra érvényes. Egészségi állapotuk kihat kormányuk cselekvőképességének és országuk stabilitásának állapotára. Egyszerűen lemondani és visszavonulni pedig a politikában nem lehet, mert "a nem megfelelő pillanatban előkerülő utódlási kérdések azonnal hatalmi kérdésekké válnak, és politikai instabilitásba torkollhatnak" - írta a Welt. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap az Amikor Merkel reszket, a keselyűk köröznek című kommentárjában kiemelte: az egész világ odafigyel, ha Merkel reszketni kezd, hiszen ekkor "nem egy akármilyen személy, hanem a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja reszket, és neki nemcsak a német tartományokban van szava".