tisztújítás;Szakszervezetek Együttműködési Fóruma;

Megválasztották a SZEF elnökét

Csóti Csabát választotta elnöknek a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) kongresszusa. Elődje, Földiák András nem indult a posztért.

A közszféra munkavállalóit képviselő szakszervezeti tömörülés, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) küldöttei a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) eddigi elnökének szavaztak bizalmat a pénteki tisztújító kongresszusukon, így az elkövetkező négy évben Csóti Csaba vezetheti a konföderációt. Az új elnök akkor vette át a kulturális érdekvédelmet, amikor Földiák Andrást pont ebből a székből emelte fel a tagság a SZEF elnöki posztjára.

Nem kizárt, hogy pártpolitikus leszek – ezzel a legkevésbé várt kijelentéssel kezdte beszélgetésünket Földiák András, aki a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) élén töltött négy év után a szövetség pénteki tisztújító kongresszusán leköszönt tisztségéről. Részleteket azonban nem árult el arról, merre indul. Inkább gyorsan átváltott másik tervére, hogy végre befejezze a Kultúra nagy krónikáját, a 90-es években sok kiadást megélt „kis krónika” sokkal gazdagabb folytatását, amin saját bevallása szerint 25 éve dolgozik.

Kevesebb pénzből sokkal inkább jelen voltunk a közvéleményben az utóbbi négy évben, mint korábban – kezdte az elmúlt időszak szakszervezeti munkájának értékelését a távozó elnök. Fontos eredménynek tartja azt is, hogy a SZEF vagyona egyetlen használhatatlan bükkszéki szoba eladásától eltekintve megmaradt és utódjának szóló üzenetként azt is hozzátette, szerinte öngyilkosság lenne például a Városliget szomszédságában lévő Benczúr Hotel eladása, amiben néhányan gondolkodnak. A mostani kongresszusnak is otthont adó szállodában a konföderációnak 50 százalékos része van. A SZEF emellett Nyíregyházán és Győrben is rendelkezik egy ingatlannal, Szekszárdon pedig két irodaházzal. Ezek bevétele akkor is anyagi biztonságot kínál a szövetség működéséhez, ha a kormány úgy dönt, nem segíti tovább a szakszervezetek szakmai munkáját – érvelt Földiák.

Amikor a kevésbé látványos, netán sikertelen területekről faggattuk, ezek között jelölte meg, hogy ha minimálisan is, de tovább csökkent a taglétszámuk, 61 ezerről indultak négy éve és most 58 ezer tagot számlál a SZEF 13 tagszervezete. Sokszor radikálisabb álláspontot szeretett volna elérni – tette hozzá, de a szervezetben még a fiatalabbak is túlzottan megfontoltak voltak időnként. Generációváltásra van szükség – összegezte véleményét, hogy megmaradjon a kormánnyal való tárgyalás esélye, miközben határozottabb lesz a fellépés.

Ami a szakmai munkát illeti, Földiák András szakszervezeti sikernek tartja, hogy a 690 ezer közalkalmazottból 610 ezren kaptak béremeléseket, azt viszont kudarcnak, hogy a 80 ezer segítő, háttérmunkát végző alkalmazottnak nem tudtak kiharcolni több pénzt. A kongresszuson elmondott búcsúbeszédében így fogalmazott a feladatokról: a szakszervezet egyedül képviseli az egészséges, kiegyensúlyozott, élhető társadalom politikai vagy társadalompolitikai programját. A cél pedig, hogy tisztességes munkából tisztességesen meg lehessen élni, s hogy sokféle szervezet, köztük politikai pártok, a kormány és sok civil együtt gondolkodjon azon, hogyan lehetne jobbá tenni a munkahelyeket a magyar dolgozóknak. De ennek megvalósítása már a SZEF új vezetőinek lesz a feladata – tette hozzá a távozó elnök.

A szövetség kongresszusa kétnapos, szombaton tárgyalják meg a küldöttek az elkövetkező időszak programját. Az új elnök információink szerint jövő kedden mutatkozik be a sajtó és így a közvélemény előtt. 

NévjegyCsóti Csaba Kaposváron született 1972-ben. Mivel élelmiszeripari szakközépiskolában érettségizett, 14 éves kora óta szakszervezeti tag. A Pécsi Egyetem történelem szakának elvégzése után kis kitérővel a Somogy Megyei Levéltár levéltárosaként kezdett dolgozni, 1997-ben lépett be a KKDSZ-be, amelynek 2014-ben alelnöke, majd 2016-ban elnöke lett.