Sorra pusztulnak a bálnák Kanadánál

Publikálás dátuma
2019.06.29. 14:04
Képünk illusztráció!
Fotó: DON EMMERT / AFP
Többségében hajó gázolta el az állatokat, de olyan is előfordult, hogy halászhálóba gabalyodtak
Hat veszélyeztetett északi simabálna pusztult el júniusban a kanadai Szent Lőrinc-öbölben, a cetek védelmében korlátozták környéken a nagyobb hajók sebességét és megtiltották a rák- és homárhalászatot - írja a BBC. Négy emlőst felboncolnak, hogy haláluk okát megállapítsák. A bejelentés még az előtt történt, hogy csütörtökön egy hatodik bálnatetemet is találtak a Gaspé-félsziget partjainál. A kanadai hatóságok szerint a tetemeket különböző helyeken fedezték fel, a vizsgálatok előzetes eredményei szerint az egyik bálna,
egy negyvenéves nőstény halálát olyan sebesülés okozhatta, amely hajóval ütközésből származhatott.

Egy kilencéves hímet már felboncoltak, egyelőre nem állapították meg, miben pusztult el, egy 34 éves hím boncolása a napokban kezdődik, további két cet boncolását tervezik még.
A északi simabálnákat az 1890-es évekre a kihalás szélére sodorta a vadászat.

Az 1970-es évek óta a veszélyeztetett állatok között tartják számon, ma a nagy cetfajok közül az egyik leginkább fenyegetett. Észak-atlanti populációjuk alig több, mint 400 egyedet számlál. Az idei adatokat azért figyelik aggodalommal amerikai és kanadai hatóságok, mert attól tartanak, hogy megismétlődik a 2017-es bálnapusztulás, amikor a kanadai vizeken 12, az amerikai partoknál öt tetemet találtak. Ahol meg lehetett állapítani, mi ölte meg a ceteket, ott vagy hajó gázolta el az állatokat, vagy halászhálóba gabalyodtak. Idén hét borjat találtak a populációban, tavaly egyetlen újszülött sem volt.
Izland két bálnavadász cége bejelentette, idén nyáron egyetlen bálnát sem ejtenek el, ilyen 17 éve nem történt

- írta a Phys.org. A kisebb testű csukabálnákra specializálódott IP-Utgerdnek a parti halászati tilalom kiterjesztése miatt egyetlen hajójával nem éri meg messzebb menni. A Hvalur nevű másik cég, amelyik nagyobb testű barázdásbálnákat szokott elejteni, még június elején közölte, hogy nem volt ideje előkészíteni a flottáját, ezért idén nem vadásznak. 2002 óta az idei az első év, hogy Izland egyetlen bálnát sem ejt el, mióta az ország 2003-ban kivonta magát a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) 1986-os moratóriuma alól. Tavaly 209 barázdás és 218 csukabálnát ejtett el a két cég.
Szerző
Témák
Bálna

Az Egyesült Államok feloldja a Huawei elleni szankciókat

Publikálás dátuma
2019.06.29. 14:00

Fotó: Schutterstock
Trump folytatná a tárgyalásokat Kínával.
A G20 csúcstalálkozóján kiderült, hogy az Egyesült Államok és Kína újraindítja a kereskedelmi tárgyalásait. Ezzel egyelőre még csak keretet biztosítottak egy későbbi megállapodáshoz, ám Donald Trump azt már bejelentette, hogy a kormányzat ismét lehetővé teszi, hogy az amerikai cégek beszállítsanak a Huaweinek – írja a BBC. Azt, hogy Trump mi miatt gondolta meg magát, egyelőre nem tudni, de a csúcstalálkozó előtt még arról beszélt, hogy plusz 300 milliárd dollárnyi értékben emelte volna a kínai importra vonatkozó vámokat.
Szerző
Témák
Huawei

Börtön várhat az afrikai menekülteket szállító mentőhajó kapitányára

Publikálás dátuma
2019.06.29. 13:15

Fotó: ANAELLE LE BOUEDEC / AFP
Németország, Franciaország, Luxemburg, Finnország és Portugália felajánlotta, hogy a hajó utasai közül befogad néhányat.
Őrizetbe vette a Sea-Watch 3 civil mentőhajó német kapitányát szombaton az olasz rendőrség, miután hajójával kikötött Lampedusában. A Sea-Watch 3 fedélzetén tartózkodók partra szállhattak a dél-olaszországi szigeten, de sorsuk továbbra is bizonytalan.   
A negyven embert a regisztráció után egy lampedusai menekülttáborba vitték. Az olasz külügyminisztérium szerint Németország, Franciaország, Luxemburg, Finnország és Portugália felajánlotta, hogy befogad közülük néhányat.

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3, amelyet egy német segélyszervezet üzemeltet, két hétig vesztegelt a tengeren 40 afrikai menekülttel a fedélzetén. A hajó arra várt, hogy engedélyt kapjon Olaszországtól vagy valamelyik Európai Uniós tagállamtól a kikötésre. Kapitánya, Carola Rackete a héten végül úgy döntött, hogy a dél-itáliai Lampedusa szigetéhez hajózik, amit az olasz kormány hajói megpróbáltak megakadályozni. Szombat hajnalban Rackete mégis betért a kikötőbe, ahol a hajó erős rendőrségi jelenlét mellett horgonyt vetett. A helyszínen készült videofelvételeken látni lehetett, ahogy a nőt a vámőrség emberei elvezetik.  
Az olasz ügyészség pénteken vizsgálatot indított Rackete ellen, akit egyebek között illegális bevándorlás segítésével és a tengerjog megsértésével gyanúsítanak. A kapitányt akár 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják.

Korábban Matteo Salvini azt mondta, hogy Rackete csak akkor köthet ki, ha az európai tagállamok befogadják a hajó fedélzetén tartózkodó menekülteket. Ebben az esetben is lefoglalják a hajót és bíróság elé állítják kapitányát, akit azzal vádolnak meg, hogy embereket csempészett - tette hozzá Salvini.
Szerző